default-image

Τηρήθηκαν κανονικά τα πασχαλινά ήθη και έθιμα στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Τηρήθηκαν κανονικά τα πασχαλινά ήθη και έθιμα στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξασθένηση των θυελλωδών βόρειων ανέμων από αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, η βελτίωση του καιρού και η άνοδος της θερμοκρασίας λίγο πριν την Ανάσταση του Κυρίου, τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου, βοήθησαν στο να τηρηθούν κανονικά τα  Πασχαλινά ήθη και τα έθιμα στην Ιεράπετρα.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες μετά τη Μεγάλη Τρίτη, και ο χειμωνιάτικος καιρός που ακολούθησε με χιόνι και χιονόνερο, λίγο έλειψε να ακυρώσουν για αντικειμενικούς λόγους και για λόγους πυρασφάλειας κυρίως, το έθιμο της καύσης του Ιούδα.

Σε όλα τα χωριά και στην πόλη της Ιεράπετρας ο Ιούδας κάηκε αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη" τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Την εξαίρεση αποτέλεσε το δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννου, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν το επέτρεψε, καθώς η "φουνάρα" στα Φέρμα, θα έθετε σε κίνδυνο το Δημοτικό Σχολείο στον περίβολο του οποίου καίγεται κάθε χρόνο ο Ιούδας.

Πεισματάρηδες όμως οι κάτοικοι του Αγίου Ιωάννου, δεν το έβαλαν κάτω, περίμεναν να εξασθενήσουν τελείως οι άνεμοι για να κάψουν τον Ιούδα τους, αμέσως μετά τη λειτουργία της Δεύτερης Ανάστασης το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Στην πόλη της Ιεράπετρας ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τον Αφέντη Χριστό, μπροστά από το λιμάνι, για να πάρει το Άγιο Φώς από τους ιερείς του ναού και να παρακολουθήσει το κάψιμο του Ιούδα στη Νότια πλευρά του λιμανιού και φυσικά να απαθανατίσει την εντυπωσιακή ρίψη των πυροτεχνημάτων μετά το, "Δεύτε λάβετε φως"…

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το έθιμο της καύσης του Ιούδα πάνω στη "φουνάρα" αναβίωσε φέτος και στην Καλαμαύκα.

Η νεολαία του χωριού βοήθησε για άλλη μια χρονιά  τους "φουναράδες" να συγκεντρώσουν τις φουναροαγκαλιές" απαραίτητο συστατικό μαζί με τον Ιούδα, για να πετύχει η αναβίωση του εθίμου.

Στον απάνεμο Μύρτο, ο Ιούδας κάηκε κανονικά και στην ώρα του, στην δυτική είσοδο του οικισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, ξένους επισκέπτες αλλά και Ιεραπετρίτες αρκετούς που προτίμησαν τη σιγουριά της άπνοιας, για να πάρουν το Άγιο Φως και να το μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους στο σπίτι τους.

Η Κυριακή του Πάσχα ήταν μια πραγματικά Ανοιξιάτικη ημέρα για την Ιεράπετρα, χωρίς ανέμους, καταπληκτική ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν μάλιστα κάποιους τολμηρούς ξένους κυρίως επισκέπτες στις παραλίες για ηλιοθεραπεία, η ακόμα και για το πρώτο μπάνιο.

Εντυπωσιακή ήταν η αντίθεση που μπορούσε κανείς να καταγράψει με τα χιονισμένα βουνά της Δίκτης πάνω από το Μύρτο τα Τέρτσα και τη Σύμη, με τους ξένους στην παραλία να απολαμβάνουν τον ήλιο, η τη θάλασσα.

Οι Ιεραπετρίτες στην πλειονότητά τους, επέλεξαν να περάσουν οικογενειακά το Πάσχα, διασκεδάζοντας με κρητική παραδοσιακής μουσική, σουβλίζοντας  ακόμη και αρνιά, αν και δεν είναι τοπικό έθιμο, ενώ άλλοι αφέθηκαν στην περιποίηση των επαγγελματιών της εστίασης στις ταβέρνες της πόλης και των χωριών, όπου μπορούσες να βρεις τα πάντα και σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Σουβλιστό αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αντικριστό και πολλές άλλες πασχαλινές "λιχουδιές", τιμήθηκαν με το παραπάνω από τους καταναλωτές, που εκτονώθηκαν και χαλάρωσαν μετά τη νηστεία της μεγάλης σαρακοστής, αλλά και την παρατεταμένη οικονομική λιτότητα, την οποία μας έχουν επιβάλει οι δανειστές μας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News