Ειδήσεις

Γ. Ρωμανιάς: "Εξασφαλισμένη η ρευστότητα έως το 2017"

Μέχρι το 2017 είναι εξασφαλισμένη ρευστότητα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Ρωμανιά, τονίζοντας πως το ζήτημα είναι η μακροβιότητα του συστήματος.

«Η κ. Λαγκάρντ είπε στον κ. Βαρουφάκη πως το σύστημα συντάξεων δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι κατανοητό. Τώρα δεν έχουμε θέμα ρευστότητας είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2017», δήλωσε στον Real FM, ο γ.γ και συνέχισε: «Όντως όμως, το σύστημα θα έχει πρόβλημα μετά από πέντε χρόνια. Υπάρχει ζήτημα μακροβιότητας του συστήματος και όλοι οι νόμοι που είχαν ψηφιστεί το 2010, ήταν σε αυτή τη βάση.

Οι αλλαγές του 2010 και οι περικοπές των συντάξεων του 2011 και του 2012 δείχνουν πως η μακροβιότητα του συστήματος αντιμετωπίζεται με κόψιμο των συντάξεων. Αυτό δεν προσφέρει λύση, η κυρία Λαγκάρντ κάνει λάθος σε αυτό το σημείο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της Τρόικα σχετικά με τις συντάξεις τόνισε πως «πολλά στελέχη που υποτίθεται πως ενημέρωναν την τρόικα, δεν είχαν καταλάβει πως μόνο με τις παραμετρικές αλλαγές δεν έχουμε μέλλον, με αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τον περιορισμό των συντάξεων. Δεν νοείται η κ. Λαγκάρντ να ενημερώνεται από τον κύριο Τόμσεν».

Καταλήγοντας, σύμφωνα με το iefimerida.gr, μίλησε για τη σύνδεση των συντάξεων με το δημόσιο χρέος, «το κόψιμο είναι η εύκολη λύση. Όταν μιλάμε για τη βιωσιμότητα, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν υπογράψαμε μνημόνιο. Υπήρχαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεσμεύσεις ότι το ύψος των συντάξεων θα εξαρτάται διαρκώς από τη διαμόρφωση του δημοσίου χρέους. Αυτό δεν ξέρω γιατί υπεγράφη. Τέτοια ρύθμιση δεν έχω δει πουθενά, να υπάρχει συνάρτηση», ανέφερε. 

Σχόλια