default-image

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Άγκυρας και Αγίας Έδρας

Κόσμος
Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Άγκυρας και Αγίας Έδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλωματική ρήξη επέφερε η πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου να τονίζει ότι «η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων 100 χρόνια πριν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησε η είδηση της ανάκλησης του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό για διαβουλεύσεις.

«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα ο ποντίφικας» δήλωσε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλο μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa κατόπιν της μετάβασής του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίες εγείρουν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «μακράν της ιστορικής πραγματικότητας» τη χρήση του όρου γενοκτονία. «Η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πάπας Φραγκίσκος φρόντισε πάντως να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. Το γεγονός ωστόσο είναι ότι για πρώτη φορά βγήκε ο όρος αυτός από τα χείλη ενός ποντίφικα και μάλιστα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου σύμφωνα με το in.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News