default-image

Μοναδικό Πάσχα στ’ Ανώγεια

Κρήτη
Μοναδικό Πάσχα στ’ Ανώγεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άλλη μια χρονιά οι Ανωγειανοί με θρησκευτική ευλάβεια τήρησαν τα τοπικά τους έθιμα την περίοδο του Πάσχα.

Για ένα από αυτά - τη φουνάρα της Ανάστασης όπως λέγεται στην Κρήτη - οι Αορείτες του Ψηλορείτη χρησιμοποιούν διαφορετική ονομασία. Το λένε το κάψιμο του "Αρφανού" και είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου, αλλά παραμένει ζωντανό ως τις μέρες μας, "εμπλέκοντας" τους Ανωγειανούς από τα πρώτα, κιόλας, χρόνια της ζωής τους. Το έθιμο του "Αρφανού" τηρείται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο, με αυστηρή προετοιμασία και σχεδόν... στρατιωτική πειθαρχία. Η μεγαλύτερη φωτιά κερδίζει!

Το έθιμο του "Αρφανού"

Πρόκειται για ένα έθιμο, οι απαρχές του οποίου τοποθετούνται στα πρώτα χρόνια διάδοσης του Χριστιανισμού, όταν μεγάλες φωτιές χρησιμοποιούνταν - ελλείψει άλλων πρόσφορων μέσων μετάδοσης μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις - ως μέσο για τη μετάδοση του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης του Κυρίου. Η ίδια άλλωστε η ετυμολογία της λέξης "Αρφανός" (πρόθεμα αρ- και -φανός (φαίνω, φαίνομαι) φέρεται να παραπέμπει στη φωτιά που φαίνεται από μακριά...

Ντυμένα στα λευκά φέτος τα βουνά των Ανωγείων (εδώ, η διασταύρωση για τον Άγιο Υάκινθο)

Το σπάνιο αυτό έθιμο του Αρφανού αναβιώνει απαρέγκλιτα κάθε χρόνο κατά τις ημέρες του Πάσχα στ' Ανώγεια, με τις 5 ενορίες του χωριού να "ερίζουν" για την πιο μεγάλη φωτιά. Και είναι πράγματι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το θέαμα από τις 5 φωτιές, που ανάβουν στις 5 ενορίες του χωριού τη στιγμή που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», προσδίδοντας μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια στην ήδη μεγαλειώδη στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Ο γνωστός Ανωγειανός τραγουδοποιός Λουδοβίκος των Ανωγείων το βράδυ της Ανάστασης
Λίγο πριν το κάψιμο του Ιούδα

Το "αντικριστό"

Τ' Ανώγεια επίσης φημίζονται και για τον τρόπο ψησίματος του οβελία, όχι μόνο την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και γενικότερα. Πρόκειται για το λεγόμενο "αντικριστό".

Ο μοναδικός αυτός τρόπος μαγειρέματος του οφτού κρέατος, που ακολουθούν οι βοσκοί γενικά στις Μαδάρες, είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος του αρνιού - από τα ομηρικά ακόμη χρόνια. Το κρέας τοποθετείται γύρω-γύρω από τη φωτιά (αντικριστά) και ψήνεται αργά-αργά.

Το αντικριστό σιγοψήνεται υπομονετικά...

Και, εκτός της μοναδικότητα της γεύσης που προσφέρει, το "αντικριστό" υπερέχει έναντι άλλων μεθόδων μαγειρικής.  

(Φωτογραφίες Μανώλης Σκανδάλης)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News