Ειδήσεις

Τι λένε και τι δε λένε οι ταμπέλες στο Ηράκλειο (photos)

Οι ταμπέλες στο Ηράκλειο έχουν μια μάλλον θλιβερή ιστορία και τύχη. Για κάποιον ακατανόητο λόγο αποτελούν κόκκινο πανί για τους κατοίκους αυτής της πόλης, οι οποίοι ξεσπούν πάνω τους με μανία τσακίζοντάς τις, κατακρεουργώντας τις, γράφοντας συνθήματα ή ακόμα και εξαφανίζοντάς τις από προσώπου γης.

Κάποιες άλλες πάλι άλλα θέλουν να πουν και άλλα τελικά λένε επαναφέροντας τη μεγάλη συζήτηση για τα "περίφημα" Greeklish, ελληνικά γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες, που τελικά, αντί να ενημερώνουν τους αγγλόφωνους, τους μπερδεύουν ακόμα περισσότερο.

Δείτε ορισμένες από τις ιστορίες των πινακίδων που απαθανατίσαμε σε μια μικρή βόλτα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Η Παναγία των Σταυροφόρων έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία και μια μοναδική αρχιτεκτονική που ανάγεται, όπως λέει και το όνομά της στην εποχή των Σταυροφοριών. Σώθηκε χάρη σε ευαισθητοποιημένους Ηρακλειώτες που δεν άντεχαν να τη βλέπουν ως χάλασμα και σήμερα αποτελεί ένα κόσμημα της πόλης. Φυσικά και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου και ως τέτοιο σηματοδοτείται από μια ταμπέλα και στα Ελληνικά. Έλα όμως που οι ξένοι είναι δύσκολο να καταλάβουν για τι ακριβώς πρόκειται, καθώς έχει γίνει ένα... μιξ γκριλ αλά Γκρίκλις (δηλαδή Ελληνικά γραμμένα στα Αγγλικά). Γιατί δηλαδή Church of the Panayia Stavrophoron και όχι απλά... h sosth metagrafh sta agglika ώστε να καταλαβαίνουν και οι ξένοι τι λέμε.

Η Panayia Stavrophoron

Το παράπονο με τα Greeklish, που τα συναντά πια κανείς παντού, δεν αφορά μονάχα στην ταμπέλα που σηματοδοτεί την Παναγία των Σταυροφόρων, αλλά και σε δρόμους του Ηρακλείου, καθώς και άλλες ταμπέλες, όπως η εικονιζόμενη που βρίσκεται στην Πύλη Ιησού και υποδεικνύει πού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Χανιώπορτα και το Κομμένο Μπεντένι, με το Πολιτιστικό Κέντρο. Σκεφτείτε τώρα πώς ένας αγγλομαθής τουρίστας θα νιώσει βλέποντάς την και προσπαθώντας να προσανατολιστεί ώστε να φτάσει στον προορισμό του. Δεν είναι αστείο; Ή μάλλον για γέλια και για κλάματα;

Προς Chanioporta και… Komeno Mpeteni

Η πρωτοβουλία ήταν σωστή. Ή μάλλον κάτι παραπάνω από σωστή. Ο στόχος ήταν να ενημερώνει τους επιβάτες των αστικών λεωφορείων για το πού βρίσκονται και πώς θα φτάσουν στον προορισμό τους μέσα από έναν χάρτη του Ηρακλείου. Όπως δηλαδή γίνεται σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Έλα όμως που δεν υπολογίστηκαν οι βάρβαροι, που έσπευσαν να τους καταστρέψουν. Τόσο τον εικονιζόμενο σε στάση στο Γιόφυρο όσο και όλους τους άλλους σε κάθε σχεδόν στάση λεωφορείου που υπάρχει στο Ηράκλειο. Μαζί με τα στέγαστρα, τα παγκάκια και κάθε λογής σχετικό... αξεσουάρ!

Ένας χάρτης μα τι χάρτης σε στάση λεωφορείου

Ο "ορφανός" στύλος χωρίς την ταμπέλα

Αυτός ο στύλος στο Γιόφυρο κάποτε φιλοξενούσε μια πινακίδα του ΚΟΚ. Προφανώς κρίνοντας από το σημείο, ήταν μάλλον ταμπέλα απαγόρευσης της στάθμευσης ή και της στάσης. Θα σας γελάσουμε για το τι ακριβώς ήθελε να πει ο... ποιητής, καθώς η ταμπέλα μας άφησε χρόνους. Μάλλον αν επρόκειτο για απαγόρευση στάθμευσης κάποιος που ήθελε να είναι... νομοταγής την έβγαλε από τη μέση ώστε να μην μπορεί κανείς να του την πει που πάρκαρε παράνομα. Λέμε τώρα..!

Ο "ορφανός" στύλος χωρίς την ταμπέλα

Η πεσμένη ταμπέλα καταγής

Στο Γιόφυρο άλλο ένα σουρεαλιστικό... "έργο τέχνης" με πηγή έμπνευσης μια ταμπέλα μάς έκανε... "κλικ". Η πινακίδα ενημερώνει τους περαστικούς για το ότι το πάρκο δεξιά είναι αφιερωμένο σε έναν Κρητικό ήρωα. Όμως ατυχώς έπεσε θύμα μάλλον κάποιας τράκας και έπεσε καταγής. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Λεπτομέρειες, θα πει κανείς. Όμως αυτές οι μικρές "λεπτομέρειες" τελικά κάνουν τη διαφορά όταν τις δει κανείς σαν σύνολο!

Η πεσμένη ταμπέλα καταγής

(Ποιος) σεβασμός προς εμάς και τους γύρω;

Τώρα, αυτό τι είναι; "Εικαστική" (λέμε τώρα) παρέμβαση ή απλά διαμαρτυρία κατά της προειδοποίησης ή μάλλον σύστασης του Δήμου προς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να προσέχουν τα ζωντανά τους ώστε να μην κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν; Όπως κι αν έχει και αυτή η ταμπέλα είναι δείγμα του... πολιτισμού μας και του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σεβασμό προς τους άλλους και τον ίδιο μας τον εαυτό!

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια