Ειδήσεις

"Οι αποσπάσεις απόδειξη της έλλειψης προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ."

Τη δυσαρέσκειά τους σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. - φυσική και πολιτική - αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου.

Υπογραμμίζοντας τη συσσώρευση μεγάλου πλήθους μεταναστών τα τελευταία χρόνια, οι συνδικαλιστές αναφέρουν πως θεωρούν «αδιανόητο» να αποσπώνται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, «η οποία ούτως ή άλλως πάσχει από λειψανδρία», αστυνομικοί προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας εκτός περιφέρειας Κρήτης, προς αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους ολόκληρου του Δ.Σ. ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Μανούσος Γιανναδάκης και Κυριάκος Ματθαίου, αντίστοιχα, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Με λύπη μας εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τη δυσαρέσκειά μας στον τρόπο με τον οποίο τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, ήτοι τη συστηματική παράνομη/παράτυπη είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα και ειδικότερα στο νησί μας την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπερτριπλάσιος, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, είναι ο αριθμός των μεταναστών που εισήλθαν χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης τους τρεις πρώτους μήνες του 2015. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο μπήκαν στην Ελλάδα με διάφορα μέσα διά θαλάσσης 10.445 άτομα, ενώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.863 άτομα.

Η συσσώρευση μεγάλου πλήθους μεταναστών, κυριολεκτικά πρωτόγνωρη για το γηγενή ελληνικό πληθυσμό, αναπόφευκτα δημιούργησε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα με τελείως διαφορετικές αναλυτικές προσεγγίσεις και προτάσεις επίλυσης από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τα οποία μέχρι σήμερα αδυνατούν, καθώς φαίνεται, να δώσουν λύση και χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια.

Αυτό το κενό καλείται εκ των υστέρων, τις περισσότερες φορές, να καλύψει σε μεγάλο βαθμό η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

Οι συνάδελφοί μας και ενόψει της εορτής του Πάσχα είναι στη δυσάρεστη θέση για ακόμα μια φορά, αντί να βρίσκονται με τις οικογένειές τους, ως είθισται αυτές τις Άγιες μέρες για όλο τον κόσμο, να αντιμετωπίζουν άλλο ένα σχετικό περιστατικό, καθώς προχθές νωρίς το πρωί στην παραλία Τρυπητή, στα νότια του νησιού της Γαύδου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, εντοπίστηκαν περίπου 140 μετανάστες.

Μεταξύ των αστυνομικών που διαχειρίζονται την υπόθεση διατέθηκαν και μετακινήθηκαν τρεις αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο υπάρχων αριθμός των αστυνομικών που υπηρετεί σε εκάστη μία Διεύθυνση Αστυνομίας της περιφέρειας Κρήτης δεν επαρκεί προς αντιμετώπιση τέτοιον έκτακτων, πλην όμως συχνών, περιστατικών.

Θεωρούμε αδιανόητο λοιπόν να αποσπώνται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, η οποία ούτως ή άλλως πάσχει από λειψανδρία, δεκαοκτώ (18) αστυνομικοί προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας εκτός περιφέρειας Κρήτης, προς αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών - λαθρομεταναστευτικού ζητήματος - τη στιγμή που το νησί μας αποτελεί μια από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στη χώρα, δεδομένου ότι οι αραβικές χώρες νότια της Κρήτης βρίσκονται σε αναβρασμό και οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Απαιτούμε την άμεση λήξη των ανωτέρω αποσπάσεων καθώς επιδεινώνει το πρόβλημα της λειψανδρίας σε όλα τα επίπεδα και ενόψει της τουριστικής περιόδου και καλούμε όλους τους αρμόδιους να σταματήσουν να σφυρίζουν κλέφτικα και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί δίνοντας άμεσες λύσεις και όχι να πειραματίζονται σε βάρος των συναδέλφων μας, με αποτέλεσμα την ελλιπή παροχή υπηρεσιών στους πολίτες».

Σχόλια