Ειδήσεις

Στα Χανιά οι μετανάστες από Γαύδo - Συλλήψεις διακινητών

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί διακινητές υπήκοοι Αιγύπτου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, για τη διευκόλυνση των 151 αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι όπως προέκυψε έφτασαν στην Κρήτη μέσω θαλλάσης από το λιμάνι της Λιβύης, με προορισμό την Ιταλία.

Σήμερα ξεκινάει η μεταφορά των μεταναστών από το νησί της Γαύδου προς τα Σφακιά, με το ΕΓ/ΟΓ πλοίο "Σαμαριά", το οποίο θα μπορέσει να προσεγγίσει το λιμάνι του ακριτικού νησιού μετά την άρση του απαγορευτικού. Στο σύνολό τους οι μετανάστες αναμένεται να υποβληθούν στον απαραίτητο υγειονομικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Χανίων.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 157 αλλοδαποί υπήκοοι Σουδάν, Σομαλίας, Αιγύπτου, Συρίας, Ιράκ και Ερυθραίας (κατά δήλωσή τους), στη νήσο Γαύδο Χανίων, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μάχη κυριολεκτικά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και με δεδομένες τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα έδωσαν όλες αυτές τις ημέρες οι κάτοικοι της Γαύδου αλλά και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για να περιθάλψουν το "καραβάνι" των προσφύγων που αποβιβάστηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη σε ακτή του νησιού, υπό την καθοδήγηση δουλεμπόρων που τους είπαν ότι πρόκειται για ακτή της... Ιταλίας.

Οι μετανάστες που καταμετρήθηκαν φτάνουν τελικά τους 157 και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά. Ο αριθμός τους όμως είναι ενδεικτικός των προβλημάτων και της προσπάθειας ακριβώς για την περίθαλψή τους, καθώς είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους της Γαύδου.

Στην πρωτεύουσα, το Καστρί, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο οι παράτυποι μετανάστες που φιλοξενήθηκαν ελλείψει άλλων χώρων στο δημοτικό σχολείο και σε ταβέρνα του νησιού, αφού προηγουμένως τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από τη νοσηλεύτρια του αγροτικού ιατρείου της περιοχής. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφυγας που υπέστη ανακοπή μετά την αποβίβασή του και προφανώς λόγω της εξάντλησης σώθηκε χάρη στη γιατρό του νησιού.

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με πλωτό σκάφος του Λιμενικού, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έφτασαν στο νησί ακόμη δύο γιατροί μεταφέροντας και υγειονομικό υλικό.

Με το ίδιο σκάφος μεταφέρθηκαν στα Σφακιά και από εκεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων και τρεις μετανάστες που χρειάστηκαν νοσηλεία. Τη σίτιση των μεταναστών ανέλαβαν οι κάτοικοι του νησιού που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, ενώ χθες στο νησί έφτασαν και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών.

Οι υποσχέσεις για βοήθεια εξ ουρανού, δηλαδή μέσω ελικοπτέρου, δεν υλοποιήθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων που κατέστησαν επικίνδυνη την πτήση, μέχρι αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ κάποια τρόφιμα και υγειονομικό υλικό έφτασαν στο νησί με το σκάφος του Λιμενικού, που μετέφερε τους άνδρες της Αστυνομίας.

Σχόλια