Ειδήσεις

Προσοχή στο "αθώο" αρνάκι την ημέρα της Λαμπρής

Αύξηση των εμφραγμάτων, των πνευμονικών οιδημάτων, των γαστρεντερίτιδων από τροφικές δηλητηριάσεις και φυσικά των περιστατικών μέθης καταγράφεται, μεταξύ άλλων, κάθε χρόνο και στα νοσοκομεία της Κρήτης την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Όπως διευκρινίζει ο καρδιολόγος κ. Νίκος Προκοπάκης, η υπερβολική κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών που περιέχει το αρνί ή η μαγειρίτσα, και μάλιστα μετά από νηστεία και αργά το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο έμφραγμα.

Οι καρδιολογικές μονάδες παράλληλα δέχονται και τα περιστατικά που αφορούν σε πνευμονικά οιδήματα.

Όπως είπε ο κ. Προκοπάκης, η υπερβολική ποσότητα από το αλάτι που καταναλώνουμε προκαλεί πνευμονικό οίδημα σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η μη τήρηση σωστής φαρμακευτικής αγωγής, όπως για παράδειγμα αποφυγή διουρητικών, και η υπερβολική κατανάλωση γευμάτων πλούσια σε κεκορεσμένα λιπαρά, όπως μαγειρίτσα και αρνί, συντελούν στην εμφάνιση στεφανιαίων συμβαμάτων και επεισοδίων καρδιακής κάμψης (πνευμονικού οιδήματος) σε ασθενείς με λανθάνουσα ή ενεργό στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια».

Σίγουρα κάθε Πάσχα υπάρχει αύξηση τέτοιων περιστατικών. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προκοπάκης, «επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αύξηση εισαγωγών στις καρδιολογικές κλινικές».

«Η ορθόδοξη νηστεία έχει αποδειχθεί από μελέτες που έχουν γίνει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερίνη-τριγλυκερίδια)», αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Διατροφής κ. Λήδα Χατζή. Παράλληλα, τονίζει ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να μας προστατεύει από διάφορες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές.

«Αν κάνουμε την ορθόδοξη νηστεία 40 μέρες, όντως μπορούμε να έχουμε μια προστασία από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αν βέβαια μετά τη νηστεία φάμε μεγάλες ποσότητες από λιπαρά τρόφιμα, τότε αυτό το καλό που κάναμε θα αναιρεθεί γιατί θα ανεβαίνουν και πάλι τα επίπεδα που χαμηλώσαμε με τη νηστεία», σημειώνει.

Οι συνέπειες του φαγητού και του ποτού τις εορταστικές ημέρες αυξάνουν και τα περιστατικά στα νοσοκομεία, είτε αυτά έχουν να κάνουν με εμφράγματα και πνευμονικά οιδήματα, είτε με μέθη και γαστρεντερίτιδες από τροφικές δηλητηριάσεις, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ κ. Αγγουριδάκης.

Βέβαια, ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μείωση των ποσοστών μέθης, αλλά και των τροχαίων, καθώς ο κόσμος δεν κάνει εξόδους όπως παλιά.

«Όχι» στις κραιπάλες

«Ήδη αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουμε περιστατικά που έχουν να κάνουν με γαστρεντερίτιδες από τροφικές δηλητηριάσεις από νηστήσιμα, αλλά και αλλεργίες από οστρακοειδή ή μαλάκια, ή ακόμη και από τον καιρό», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Απόστολος Ζομπανάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπιστούν πολύ περισσότερα περιστατικά και από γαστρικό φόρτο, μετά και τη βραδιά της Ανάστασης, όσο και από μέθη, αλλά και από τροχαία, καθώς δε βοηθούν οι επικρατούσες κακές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, συνέστησε οι όποιες "κραιπάλες" στο φαγητό και το ποτό να γίνονται με μέτρο.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αβγών και μαγειρίτσας, μιας και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προϊόντων και η μη έγκαιρη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει πολλές γαστρεντερίτιδες από τροφικές δηλητηριάσεις.

Όλα με μέτρο

Και οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού οδηγεί συχνά σε τροφικές δηλητηριάσεις.

«Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα απ' αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν εμείς, την Κυριακή του Πάσχα, καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών; Η δυσπεψία και η τοξικότητα», εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή" και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών κ. Κική Γούτα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια