default-image

Αξέχαστο Πάσχα στην Ανατολή και στον τουριστικό Αϊ Γιάννη

Κρήτη
Αξέχαστο Πάσχα στην Ανατολή και στον τουριστικό Αϊ Γιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αϊ Γιάννης στα ανατολικά της "Νύμφης" του Λιβυκού Πελάγους, της Ιεράπετρας, διατηρεί ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμα των παλιών, δίδοντας έμφαση στις εορτές του Πάσχα, όταν συνήθως ξεκινά και η τουριστική περίοδος.

Και φέτος λόγω του ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ο Αϊ Γιάννης, και η Ιεράπετρα γενικότερα άρχισαν τις προετοιμασίες τους από τις αρχές του Μάρτη.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου υπολογίζουν στη συμμετοχή των ξένων που περνούν στην περιοχή τους τις διακοπές του Πάσχα, και επιζητούν πάντα την παρέα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα να μπορούν να προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους σε όλους εκείνους που δείχνουν ότι εκτιμούν τις ομορφιές της τουριστικής παραδοσιακής Ιεράπετρας.

Άγιος Ιωάννης, η είσοδος του χωριού

Στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που συμμετέχουν στον εορτασμό της Ανάστασης του Κυρίου, οι Αγιαννιώτες μοιράζουν ένα ενημερωτικό σημείωμα, που τους καλωσορίζει και τους εξηγεί όλα εκείνα που αφορούν στα πασχαλινά ήθη και έθιμα της περιοχής.

«Σας καλωσορίζουμε στον εορτασμό της Ανάστασης, και ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά με Υγεία. Η Μέρα της Ανάστασης του Κυρίου είναι ημέρα χαράς, αγάπης και συναδέλφωσης. Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης μας ενώνει όλους. Σας προσκαλούμε να τσουγκρίσουμε όλοι μαζί τα κόκκινα αβγά και να ανταλλάξουμε ευχές.

Έχουμε τοπικό έθιμο το κάψιμο του Ιούδα. Είναι το ομοίωμα του μαθητή που πρόδωσε το Χριστό το βράδυ του Μυστικού Δείπνου.

Ανάσταση στα Φέρμα Αγίου Ιωάννου

Το ομοίωμα αυτό το φτιάχνουμε με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρο. Το κρεμάμε πάνω από τις φουναροαγκαλιές ξερών κλαδιών, που φέρνουν οι νέοι του χωριού συνήθως από τα λιόφυτα, και το καίμε μετά το "Χριστός Ανέστη" τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Λαμπαδάκια από τις Αγιαννιώτισσες

Μην τρομοκρατηθείτε από τις μπαλοθιές, γιατί το έθιμό μας θέλει το κάψιμο του Ιούδα να συνοδεύεται με πυροτεχνήματα. Έτσι εκφράζεται με τον πιο θορυβώδη τρόπο η χαρά των χωριανών μας για την Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Ιούδας καίγεται στο Δημοτικό Σχολείο Φερμών

Εκτός από το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών, σας καλούμε να δοκιμάσετε και τα πατροπαράδοτα γεραπετρίτικα καλιτσούνια, που τα φτιάχνουν στον Αϊ Γιάννη οι νοικοκυρές με ντόπια γλυκιά μυζήθρα, με ρακή και αγνό ελαιόλαδο, που είναι η βάση της κρητικής υγιεινής διατροφής και παράγεται στους περίφημους ελαιώνες του χωριού μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου.

Χειροποίητες λαμπάδες από τα μέλη του Συλλόγου Αϊ Γιάννη Ιεράπετρας

Το Πάσχα στην παραδοσιακή Ανατολή

Από τις 14 Μαρτίου οι κάτοικοι της παραδοσιακής Ανατολής ξεκίνησαν φέτος τις προετοιμασίες τήρησης όλων των πασχαλινών εθίμων, αρχής γινομένης από τη συλλογή των λουλουδιών με τα οποία φτιάχνονται στον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο οι ευωδιαστές μάτσες, οι οποίες μοιράζονται την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σε όλους τους πιστούς.

Οι γυναίκες στην Ανατολή Ιεράπετρας φτιάχνουν τις "μάτσες"

«Φτιάξαμε της μυρωδάτες μάτσες και φέτος στην Ανατολή. Ντύσαμε την καρδιά μας με το καλύτερο ένδυμα και μαζευτήκαμε στην όμορφη εκκλησία του χωριού μας, τους Αγίους Πάντες, να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό, παίρνοντας πολλή δύναμη και ευλογία για μας και τις οικογένειές μας», μας είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολής κ. Μαρία Κανακάρη.

«Πάντα τη Μεγαλοβδομάδα το χωριό ήταν ασπρισμένο. Οι γυναίκες φρόντιζαν να ασβεστώσουν τις παραστιές, τους ξυλόφουρνους και τα σοκάκια. Όλο το χωριό το Πάσχα μύριζε ασβέστη, αλλά και καλιτσούνι, αβγοκούλουρο ή τσουρέκι, καθώς οι νοικοκυρές φρόντιζαν να φτιάξουν και να ψήσουν τα νοστιμότερα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά.

Τη Μεγάλη Πέμπτη έβαφαν τα χωριάτικα κόκκινα αβγά. Τη Μεγάλη Παρασκευή πήγαιναν πρωί-πρωί στην εκκλησία και στόλιζαν τον Επιτάφιο. Οι γυναίκες του χωριού πάντα έψαλλαν. Το Μεγάλο Σάββατο πριν το "δεύτε λάβετε φως" γίνεται συσκότιση και μέσα στο ιερό ο παπάς του χωριού και οι ιεροψάλτες ψέλνουν τον αγγελικό χορό. Μετά βγαίνει ο παπάς στην Ωραία Πύλη και λέει το "Χριστός Ανέστη", ανάβοντας με το Άγιο φως τα λαμπαδάκια των πιστών. Ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα, η φουνάρα και τα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα.

Μετά τη δεύτερη Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα, οι πιστοί έχουν έθιμο να φιλούν τους ώμους του ιερέα, και αυτό λέγεται ο ασπασμός της Αγάπης. Το μεσημέρι ακολουθεί το πασχαλινό γλέντι της Ανατολής με παραδοσιακή μουσική και ντόπιους οργανοπαίκτες», μας λέει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μαρία Κανακάρη, περιγράφοντας τα ήθη και έθιμα του Πάσχα στην Ανατολή .

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News