Ειδήσεις

Στενάζει λόγω του χειμωνιάτικου καιρού η ιεραπετρίτικη αγορά

Στην τελευταία μέρα που έχει απομείνει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της Ιεράπετρας, προκειμένου να δουν τον τζίρο των καταστημάτων τους να "ανασταίνεται", δεδομένου ότι μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη η κίνηση στο εμπορικό κέντρο της μεγαλύτερης πόλης του νομού Λασιθίου είχε παραμείνει υποτονική.

Από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά η γεραπετρίτικη αγορά άρχισε κάπως να κινείται, με τους καταναλωτές να στηρίζουν τις ντόπιες κρητικές επιχειρήσεις με όλες τους τις δυνάμεις, και να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την τοπική οικονομία.

«Από τη Μεγάλη Τρίτη, κάτι άρχισε να ψιλοκινείται στην αγορά της Ιεράπετρας. Τα εμπορικά καταστήματα έχουν προμηθευτεί τα ποιοτικότερα εμπορεύματα και τα διαθέτουν στις πιο ανταγωνιστικές τιμές, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν οι συνάδελφοι από τη δραματική περίοδο των εκπτώσεων, όπου καταγράφηκε μεγάλη πτώση του τζίρου σε σχέση με την ανάλογη επίσης κακή περυσινή χρονιά. Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο θα θέλαμε, γιατί ο κόσμος δε έχει χρήματα και γιατί στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης έχει κάνει μεγάλη ζημιά ο χειμωνιάτικος καιρός. Πέρυσι τέτοιες μέρες πουλούσαμε καλοκαιρινά», μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.

Η αγορά της Ιεράπετρας στηρίζεται στο "αγροτικό πορτοφόλι" πρωτίστως και δευτερευόντως στους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους ή τον τουριστικό κλάδο.

«Είμαστε κοντά στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, όπου οι αγρότες θα έπρεπε να είχαν καλύψει το κόστος της καλλιέργειάς τους και περιμέναμε από εκείνους που κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο το ταμείο τους, για να ξοδέψουν μέρος των κερδών τους στις πασχαλινές αγορές. Ξέρουμε ότι η αγορά μας πάει καλά μόνο όταν πάει καλά ο κλάδος των κηπευτικών. Σε αυτόν τον κλάδο ελπίζουμε, να τροφοδοτήσει με ρευστότητα την αγορά», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.

Να στηριχτούν τα συνοικιακά καταστήματα τροφίμων και τα μικρά κρεοπωλεία της γειτονιάς, ζητούν εκείνοι που βλέπουν τις πολυεθνικές να "κλέβουν" τον ιδρώτα των Ελλήνων, στέλνοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

«Στα κρεοπωλεία και τα μαγαζάκια της γειτονιάς οι Γεραπετρίτες βρίσκουν μόνο ντόπια αρνάκια και κατσικάκια σε πάρα πολύ καλές τιμές που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις πολυεθνικές. Ο ντόρος που γίνεται από τις αλυσίδες στοχεύει μόνο στο να βάλουν τους καταναλωτές στο μαντρί, για να τους αρμέξουν με τις αγορές των χιλιάδων προϊόντων που πλασάρουν με μεθόδους έξυπνου μάρκετινγκ», επισημαίνει ο κρεοπώλης κ. Στέφανος Βαρδιάμπασης.

Σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι θα διαθέτουν φέτος τα πασχαλινά γλυκά οι φούρνοι τα ζαχαροπλαστεία της Ιεράπετρας.

Τα γεραπετρίτικα λυχναράκια και τα προζυμένια σητειακά καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τα γαλατερά, που έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, πωλούνται όλο το χρόνο στο καταναλωτικό κοινό, όμως τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής… ξενυχτούν αυτές τις μέρες για να προλάβουν τη ζήτηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης, καλεί τους Γεραπετρίτες καταναλωτές «να συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους πριν αποφασίσουν να ξοδέψουν τα λίγα χρήματα που διαθέτουν σε ξένες αγορές, και να θυμούνται ότι, υποστηρίζοντας τις ντόπιες επιχειρήσεις, στηρίζεται η τοπική οικονομία, περιορίζεται το φαινόμενο του κλεισίματος των επιχειρήσεων, δε χάνονται άλλες θέσεις εργασίας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επεκτάσεις των υφιστάμενων επιχειρήσεων, με την προοπτική να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, για να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ανεργία των νέων. Ο κακός φετινός πασχαλινός καιρός, που θυμίζει Χριστούγεννα, δεν έχει βοηθήσει τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά έχει βοηθήσει τα καταστήματα τροφίμων. Η έλλειψη ρευστότητας φυσικά είναι ευδιάκριτη σε όλες τις αγορές των καταναλωτών που ψωνίζουν τα πάντα με το σταγονόμετρο», καταλήγει ο κ. Ζουμπουλάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια