default-image

Μεταρρυθμίσεις ζητάει η Κριστίν Λαγκάρντ

Οικονομία
Μεταρρυθμίσεις ζητάει η Κριστίν Λαγκάρντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταρρυθμίσεις ζητά από την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ανησυχία της κατά πόσον θα εφαρμοστούν τα όσα συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντησή τους ανήμερα του Πάσχα των καθολικών.

Σε συνέντευξή της, που δόθηκε σε εκπομπή του PBS τη Μ. Πέμπτη, οπότε και η χώρα μας αποπλήρωσε τη δόση που όφειλε στο ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι είναι καλό που έγινε η αποπληρωμή, πρόσθεσε όμως ότι ανησυχεί για το αν θα εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, δηλαδή «αν θα επιταχυνθεί ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις που οι ελληνικές Αρχές έχουν προτείνει, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την ελληνική οικονομίας έχουν ληφθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι και το 2015 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, «αυτό που έχει βασική ανάγκη η Ελλάδα, αυτό που δεν έχει εφαρμοστεί είναι δομικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις για να ελευθερωθεί η δυναμική της οικονομίας και να υπάρξει πρόσβαση σε θέσεις εργασίας», είπε.

Ειδικότερα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, που μάλιστα, όπως είπε, δεν εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, έφερε ως παράδειγμα την πώληση του βρεφικού γάλακτος, που, όπως είπε, γίνεται μόνο από τα φαρμακεία, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. «Πουλήθηκε για λίγο σε σούπερ μάρκετ, οι τιμές έπεσαν και στη συνέχεια επέστρεψε στα φαρμακεία», επισήμανε.

Η κ. Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, λέγοντας ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και πρέπει άμεσα να αναμορφωθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News