default-image

Αναστάσιμες λειτουργίες στη Σμύρνη μετά από 93 χρόνια

Κόσμος
Αναστάσιμες λειτουργίες στη Σμύρνη μετά από 93 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερη για την ελληνική αλλά και την ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης είναι η φετινή Μεγάλη Παρασκευή, αφού από χθες, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το πρωί (Εσπερινός Αγάπης), όλες οι ιερές ακολουθίες τελούνται για πρώτη φορά μετά από 93 χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, που διασώθηκε κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, συντηρήθηκε και πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο παραχωρήθηκε για λειτουργία από το Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη

Το πρωί της Μ. Παρασκευής τελέστηκαν από τον ιερατικώς προϊστάμενο Σμύρνης, αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός, στη διάρκεια του οποίου έγινε η Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού από το Σταυρό.

Χθες το βράδυ ο αρχιμανδρίτης έψαλε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και έκανε την περιφορά εντός του ναού του Σταυρού με το Σώμα του Χριστού.

Μετά ο Σταυρός τοποθετήθηκε στο κέντρο και συνεχίστηκε η ακολουθία με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής και τους θεολογικούς ύμνους.

Το εκκλησίασμα παρακολουθούσε με αναμμένα κεριά την ακολουθία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 6 το πρωί της Μ. Παρασκευής ο π. Κύριλλος με τη βοήθεια εθελοντριών και εθελοντών στόλισαν κατά την παράδοση τον Επιτάφιο.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί της Μ. Παρασκευής άρχισε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού. Στο τέλος της αναγνώσεως του Ευαγγελίου του Εσπερινού έγινε η Αποκαθήλωση. Λίγο πριν την απόλυση, ο π. Κύριλλος εξήλθε από το Ιερό Βήμα, έχοντας στον ώμο του το Σώμα του Χριστού το οποίο και λιτάνευσε στο ναό και στη συνέχεια το εναπέθεσε μαζί με το Ευαγγέλιο μέσα στο Κουβούκλιο, τον Επιτάφιο, που συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού. Μετά την ακολουθία ο π. Κύριλλος τέλεσε τρισάγια και εναπέθεσε άνθη στους τάφους των αναπαυομένων στο κοιμητήριο της Σμύρνης.

Στις 7 στο ναό του Αγίου Βουκόλου άρχισε ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, με τα εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου.

Ο Δήμος Σμύρνης παραχώρησε το ναό και στις 6 Φεβρουαρίου, όπου ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βουκόλου λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει φέτος με τη μνήμη του Αγίου Δήμου, ο οποίος μαρτύρησε στη Σμύρνη, αλλά και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε', ο οποίος είχε διατελέσει Μητροπολίτης στη Σμύρνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News