default-image

Πάσχα μαζί φέτος για καθολικούς και ορθόδοξους στην Κρήτη

Κρήτη
Πάσχα μαζί φέτος για καθολικούς και ορθόδοξους στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πολλές οικογένειες στο νησί μας να είναι μεικτές όσον αφορά τα θρησκευτικά τους πιστεύω, για πρώτη φορά φέτος ορθόδοξοι και καθολικοί στην Κρήτη θα εορτάσουν μαζί, παρά το γεγονός ότι οι ημερομηνίες επισήμως δε συμπίπτουν καθώς οι καθολικοί ανά τον κόσμο γιόρτασαν την περασμένη Κυριακή την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Σύμφωνα και με τον Αιμίλιο Δαφύρα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών, ο υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι άλλος από τον Πάπα, που με δυσκολία βέβαια συναίνεσε τελικά στο να αλλάξει η ημέρα εορτασμού της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ανήμερα της Λαμπρής, ορθόδοξοι και καθολικοί στο νησί μας κυρίως, όπως τόνισε ο κ. Δαφύρας για λόγους διευκόλυνσης των οικογενειών.

Να σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών, ότι αντίστοιχο αίτημα είχε γίνει δεκτό από τον Ποντίφικα πριν 20 χρόνια και αφορούσε τις Κυκλάδες, ενώ με δεδομένο ότι φέτος επισήμως οι καθολικοί γιόρτασαν στις 5 Απριλίου δεν έλειψαν και εκείνοι που αντάλλαξαν ευχές και φιλιά την προηγούμενη Κυριακή.

Και μπορεί η απόφαση στα χαρτιά να άλλαξε, όμως οι θρησκευτικές συνήθειες και αντιλήψεις των ανθρώπων δύσκολο να αλλάξουν, καθώς δεν έλειψαν καθολικοί στην Κρήτη που την περασμένη Κυριακή πήραν τηλέφωνο δικούς τους ανθρώπους σε άλλα μέρη για να τους ευχηθούν.

Για την ιστορία πάντως, αίτημα στον Ποντίφικα από τη χώρα μας είχε σταλεί πριν από 20 χρόνια και συγκεκριμένα από τις Κυκλάδες.

Επισήμως πάντως το Πάσχα για καθολικούς και ορθόδοξους θα συμπέσει και πάλι στις 16 Απρίλιου του 2017.

Γιατί ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν ξεχωριστά το Πάσχα;

Φέτος το Πάσχα των ορθοδόξων θα εορταστεί την Κυριακή 12 Απριλίου, ενώ των καθολικών εορτάσθηκε την περασμένη Κυριακή 5 Απριλίου. Είναι μια ακόμη χρονιά που τα δύο Πάσχα, όπως είναι και το πιο συνηθισμένο, δε συνέπεσαν, αν και πέρυσι είχαν συμπέσει.

Οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α' Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα. Έτσι, η γρηγοριανή-καθολική πανσέληνος είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια ημέρα) από ό,τι η ιουλιανή-ορθόδοξη.

Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα υπολογίζεται ότι είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαΐου το αργότερο. Τα όρια του Καθολικού Πάσχα είναι από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι καθολικοί δε θα έχουν ποτέ Πάσχα το Μάιο και οι ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα το Μάρτιο.

Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για ορθόδοξους και καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή - Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.

Αυτό συνέβη το 2014, ενώ κοινός θα είναι ο εορτασμός και τα έτη 2017 (στις 16 Απριλίου), 2025 (20 Απριλίου), 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.ά. Συνολικά, κατά τον τρέχοντα αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό 31 έτη, ενώ κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια. Το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698, καθώς μετά το 2700 - λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος - δε θα μπορούν να συμπέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News