default-image

Η τραγωδία των μεταναστών στη Γαύδο

Κρήτη
Η τραγωδία των μεταναστών στη Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια απελπιστική κατάσταση βιώνουν αυτές τις ώρες οι κάτοικοι της Γαύδου και οι περίπου 160 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στο ακριτικό νησί από το δουλεμπορικό που είχε αναλάβει να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, έχουν τύχει ιδιαίτερα θερμής αντιμετώπισης από τους κατοίκους του νησιού, που προσπαθούν να τους φιλοξενήσουν και να τους περιθάλψουν με τα ελάχιστα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Δυστυχώς, όμως, αυτά τα μέσα είναι ελάχιστα, αφού οι μετανάστες είναι... πολύ περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού! Καθώς η σύνδεση του νησιού με την Κρήτη έχει διακοπεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα κακές, παρουσιάζεται πρόβλημα και στην τροφοδοσία, ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Οι καιρικές συνθήκες που είναι πολύ κακές, με συνεχή βροχή στη διάρκεια της νύχτας, θυελλώδεις ανέμους και κρύο, ανάγκασαν το Δήμο και τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού να μοιράσουν όπως-όπως τους μετανάστες σε διάφορα οικήματα.

Στο Δημοτικό Σχολείο, στο Δημαρχείο, σε μιαν ταβέρνα… Οι κάτοικοι άνοιξαν όλα τα ντουλάπια τους, έβγαλαν ό,τι προμήθειες είχαν και για την ημέρα του Πάσχα, προκειμένου να μπορέσουν να τους προσφέρουν κάποια τροφή.

Από πλευράς της Πολιτείας έχουν ετοιμαστεί προμήθειες και ένα ελικόπτερο "Σινούκ" είναι σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο Μεγάρων προκειμένου να τις μεταφέρει στη Γαύδο μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στο νησί παραμένουν γιατροί που πήγαν από τα Σφακιά και μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Χανίων κ. Παύλος Πολλάκης με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χθες ένας από τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, μόλις 13 ετών, είχε υποστεί ανακοπή και σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών.

Τα παρακάτω βίντεο ανέβασε στο youtube ένας κάτοικος της Γαύδου:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News