Ειδήσεις

"Χτύπημα" του καιρού και στα αμπέλια

Μεγάλες ζημιές δημιούργησε το χαλάζι στην αμπελοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της Κρήτης, σύμφωνα και με τον  πρόεδρο της ομάδας αμπελουργών του νησιού κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

"Τα αμπέλια βρίσκονται στην άνοιξή τους από 2 έως 10 εκατοστά, στην πιο κρίσιμη περίοδό τους. Όμως το ύψος της ζημιάς θα φανεί μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες, όταν ανεβεί η θερμοκρασία. Μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο της κακοκαιρίας διατηρείται ακόμη και αυξάνεται. Άρα λοιπόν ενδεχομένως να έχουμε και σήμερα φαινόμενα χαλαζόπτωσης, μιας και η κακοκαιρία υποχωρεί ουσιαστικά το Σάββατο. Οι καλλιέργειες στο σύνολό τους είναι ασφαλισμένες. Η οποιαδήποτε ζημιά φανεί λοιπόν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, που οι ίδιοι οι αγρότες τον συντηρούν».

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες δέχονται εκ νέου χτύπημα και σίγουρα δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια με το δεδομένο ότι και  σήμερα οι διαθέσεις του καιρού είναι κάτι παραπάνω από "άγριες" και οι αμπελουργοί το τελευταίο που θέλουν να σκέφτονται είναι να δουν για μια ακόμη φορά να καταστρέφονται οι καλλιέργειες τους από τις οποίες βγάζουν και τα προς το ζην.

Σχόλια