Ειδήσεις

Τσουχτερό το Πασχαλινό τραπέζι-105 ευρώ για τα.. απαραίτητα

Αυξημένες κατά 5,23% μέσο όρο είναι φέτος οι τιμές των ειδών που θα πλαισιώσουν το πασχαλινό τραπέζι τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και την Κυριακή του Πάσχα. Και αυτό τη στιγμή που ούτε ο καιρός, ούτε όμως και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών ευνοεί την "ανάσταση" της αγοράς, που όπως φαίνεται διανύει και εκείνη την... εβδομάδα των παθών.

Σύμφωνα με υπολογισμό της ΕΣΕΕ, αν μία πενταμελής οικογένεια ψωνίσει τα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι (κρέας, λαχανικά, γλυκά), το συνολικό "κονδύλι" θα φτάσει στα 104,22 ευρώ. Όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που κόστιζε περί τα 99,04 ευρώ. Η αύξηση αυτή πηγάζει και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Ο τιμοκατάλογος της Λαμπρής

Αρνάκι γάλακτος από 6,45 έως 9 ευρώ το κιλό

Κατσικάκι γάλακτος από 7 έως 9,50 ευρώ το κιλό (ντόπιο)

Κοκορέτσι 8 ευρώ

Γαρδουμάκια 7,50 ευρώ

Καλιτσούνια από 7 έως 11 ευρώ

Τσουρέκι από 3,50 έως 6 ευρώ

Μαρούλι από 40 έως 80 λεπτά (Α' ποιότητας)

Ντομάτες από 50 λεπτά το κιλό (οι μικρές) έως 1,75 ευρώ (Άρβης)

Αγκινάρες από 2,20 έως 7,50 ευρώ το κιλό (άγριες)

Πατάτες ντόπιες 80 λεπτά το κιλό

Αγγουράκια ντόπια 1,70 το κιλό

Πασχαλινό αβγό από 3 έως 7,50 ευρώ (με δώρο)

Το τραπέζι της Μ. Παρασκευής

Καλαμάρια από 9 ευρώ (θράψαλα) έως 15 ευρώ (γνήσια ΑΑΑ')

Χταπόδι από 9 ευρώ (μόσχιος) έως 15 ευρώ (ΑΑΑ')

Γαρίδες από 6 ευρώ (μικρές) έως 16 ευρώ (μεγάλες)

Σουπιές 15 ευρώ

Βέβαια, στα διάφορα είδη τροφίμων που ζητούνται αυτήν την περίοδο "παίζουν" όλες οι τιμές. Επειδή όμως «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», αν κανείς ψάχνει ντόπια και όχι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας προϊόντα, θα πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω. ενώ αν δε θέλει να ξεπεράσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θα πρέπει σίγουρα να ερευνήσει καλά την αγορά.

Κρέας

Ενδεικτικά σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με μια καταγραφή τιμών στα πασχαλινά είδη διατροφής που κάναμε στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, αυτές διαμορφώνονται ως εξής: στα κρεατικά το αρνάκι γάλακτος το βρίσκει κανείς από 6,45 έως 9 ευρώ το κιλό. Το ντόπιο κατσικάκι γάλακτος από 7 έως 9,50 ευρώ το κιλό, το κοκορέτσι στα 8 ευρώ, ενώ τα γαρδουμάκια, που προτιμώνται αυτήν την εποχή, στα 7,50 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, αν και εδώ η κατανάλωση κρεατικών σε σχέση με παλιότερα είναι μειωμένη, λόγω των οικονομικών συνθηκών, σε πολύ καλό επίπεδο αντιθέτως βρίσκονται οι εξαγωγές ελληνικών κρεάτων και κυρίως αρνιού και κατσίκας προς την Ιταλία.

Οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να στείλουν τα προϊόντα τους στη γείτονα χώρα, αφού η πώληση γίνεται στην αρκετά δελεαστική τιμή των 11 ευρώ το κιλό ενδεικτικά στο αρνάκι, με τους Ιταλούς εμπόρους να το διοχετεύουν μετέπειτα στην αγορά τους στα 17 ευρώ. Όμως, ερχόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό από τους Σκοπιανούς, τους Ρουμάνους και τους Βουλγάρους, που επίσης στέλνουν κρέατα προς την Ιταλία.

Οπωροκηπευτικά

Στα οπωροκηπευτικά, η τιμή στο μαρούλι που θα νοστιμίσει τη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης κυμαίνεται από 0,40 έως 0,80 ευρώ (α' ποιότητας). Οι ντομάτες πωλούνται από 0,50 ευρώ (οι μικρές) έως 1,75 ευρώ το κιλό (Άρβης), οι αγκινάρες από 2,20 έως 7,50 ευρώ το κιλό (άγριες), οι ντόπιες πατάτες στα 0,80 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια επίσης ντόπια στο 1,70 ευρώ το κιλό, λόγω έλλειψης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, σχολιάζοντας τις τιμές αλλά και την κίνηση στα οπωροπωλεία της πόλης, τονίζει πως «η διατροφή από εδώ και πέρα θα είναι ταξική. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι, λόγω των θεομηνιών, έχει σημειωθεί αύξηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά, της τάξης του 10-20%. Από την άλλη, πέρσι είχαμε πληθώρα προϊόντων, φέτος όχι. Δυστυχώς, στεναχωριέσαι με τον κόσμο που, ενώ θέλει να ψωνίσει, λόγω των καταστάσεων δεν αδυνατεί».

Τέλος, όσον αφορά τα αρτοποιήματα, το σοκολατένιο πασχαλινό αβγό πωλείται από 3 έως 7,50 ευρώ (με δώρο), τα καλιτσούνια από 7 έως 11 ευρώ και το τσουρέκι από 3,50 έως 6 ευρώ.

Στη Βαρβάκειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος) ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Μεταβολές που οφείλονται στο μειωμένο αριθμό αμνοεριφίων, εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού και των καιρικών συνθηκών που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους. Παράλληλα η ΕΣΕΕ καταγράφει εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών κατά 18,35%.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σχόλια