default-image

Ελεύθεροι με όρους 3 από τους 8 της σπείρας σωρείας κλοπών

Κρήτη
Ελεύθεροι με όρους 3 από τους 8 της σπείρας σωρείας κλοπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου πέρασαν το πρωί οι 3 κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν προχθές για την υπόθεση της σωρείας κλοπών. Μετά την απολογία τους στον ανακριτή, πατέρας και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους - χρηματική εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης μία φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους - ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος που απολογήθηκε σήμερα αφέθηκε επίσης ελεύθερος με τον όρο να δίνει το "παρών" μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Την ίδια ώρα το κατώφλι του εισαγγελέα για να του ασκηθεί ποινική δίωξη και να πάρει προθεσμία για να απολογηθεί, πέρασε ο 27χρονος που συνελήφθη χθες σε συνέχεια της μεγάλης επιχείρησης, καθώς στο σπίτι του στο Ηράκλειο οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρήκαν 4 χειροβομβίδες και πλήθος εξαρτημάτων από όπλα αλλά και φυσίγγια.

Υπενθυμίζεται ότι οι διώξεις σε βάρος των τριών που απολογήθηκαν σήμερα στον ανακριτή είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιποι 5 βαρύνονται ποινικώς με διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τις μεγάλες κλοπές σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο και θα απολογηθούν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Η λεία της σπείρας που πραγματοποιούσε τις κλοπές στους τρεις νομούς της Κρήτης ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Εάν, δε, υπολογίσει κανείς τα χρήματα που έχασαν τα θύματά τους, που μετά τις κλοπές δεν μπορούσαν καν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, η συνολική αξία είναι πολλαπλάσια.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ganpywqo/

Έχοντας αδυναμία σε ξενοδοχειακούς εξοπλισμούς, επαγγελματικούς εξοπλισμούς κουζίνας αλλά και οικοσκευές, μόνο το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2015 κατάφεραν να χτυπήσουν κέντρο διασκέδασης, εταιρεία ενοικίασης αυτοκίνητων, δυο εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο, ενώ σήκωσαν από μεταφορική εταιρεία ολόκληρη οικοσκευή που ήταν έτοιμη, φορτωμένη σε φορτηγό για μετακόμιση. Δεκτές ήταν και φιάλες υγραερίου, αγροτικός εξοπλισμός αλλά και οχήματα. Φορτηγά και επιβατικά.

Η λεία

Συγκεκριμένα, το τελευταίο δίμηνο κατάφεραν να κλέψουν:

Εξοπλισμό από κέντρο διασκέδασης και ενοικίασης αυτοκινήτων στη Χερσόνησο, συνολικής αξίας 85.000 ευρώ.

Οικιακό εξοπλισμό από μεταφορική εταιρεία αξίας 15.000.

Εξοπλισμό κουζίνας από επιχείρηση στις Άνω Αρχάνες αξίας 39.500 ευρώ.

Ξενοδοχειακό εξοπλισμό εστιατορίου από ξενοδοχείο στη Χερσόνησο συνολικής αξίας 15.000.

Εξοπλισμό εστιατορίου από αθλητικό κέντρο στο Λασίθι αξίας 98.000 ευρώ.

Φιάλες υγραερίου από αποθήκη στο Παλαιόκαστρο, αξίας 3.500 ευρώ.

Γεωργικό εξοπλισμό από τις Αρχάνες αξίας 400 ευρώ.

Δύο Ι.Χ. φορτηγά και ένα Ι.Χ. επιβατικό, ενώ επιχείρησαν να αφαιρέσουν ανεπιτυχώς ακόμη ένα Ι.Χ. φορτηγό.

Ο βασικός πυρήνας της συμμορίας, σύμφωνα με την έρευνα της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, απαρτιζόταν από τρία άτομα που είχαν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις. Αυτοί φέρονται να αποφάσιζαν τους στόχους, να κατάστρωναν το σχέδιο και να το εκτελούσαν μαζί με τους άλλους πέντε που επέλεγαν ανάλογα με την περίπτωση. Πρόκειται για ένα 41χρονο από το Τσιφούτ Καστέλι, ελεύθερο επαγγελματία, ένα 44χρονο από τη Γαλιά, ελεύθερο επαγγελματία, και έναν 32χρονο καταστηματάρχη από το Μελιδοχώρι.

Στις κλοπές, ανάλογα με το τι είχαν να προσφέρουν, καλούνταν να συμμετάσχουν ο 52χρονος από τη Γαλιά, ένας 28 χρόνος από τη Γαλιά, ο 45χρονος από τη Γέργερη, ο 39χρονος από το Ηράκλειο και ο 38χρονος από το Μελιδοχώρι. Όλοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο 52χρονος και ο 28χρονος από τη Γαλιά είναι πατέρας και γιος, ενώ ο 38χρονος συλληφθείς από το Μελιδοχώρι είναι αδελφός του 32χρονου, επίσης συλληφθέντος.

Την κλοπή των περίπου 10 τόνων μελιού από τις Άσιτες τον περασμένο Δεκέμβριο φέρονται να έκαναν ο 41χρονος, ο 44χρονος και ο 52χρονος με τον 28χρονο γιο του. Υπόθεση που αποτέλεσε και την αρχή του τέλους για τη δράση της συμμορίας.

Τα κλοπιμαία

Κατά τη διάρκειά της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναλυτικά: 6 τόνοι μελιού, 2 πολεμικά τυφέκια, 5 πιστόλια-περίστροφα, 2 κυνηγετικά όπλα, 74 κροτίδες, μαχαίρια, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων αλλά και διάφορα εξαρτήματα όπλων. Επίσης ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο, μια μηχανή γνώστη ως "γουρούνα", συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας γνωστή ως τέιζερ, 12 πλήρη σετ ειδών επαγγελματικού εξοπλισμού κουζίνας, πλήθος ειδών οικοσκευής και επίπλωσης, γεννήτρια επαγγελματικής χρήσης, 84 φιάλες υγραερίου, όργανα γυμναστικής, ένα τζιπ, 49 κλειδιά αυτοκινήτων 2 ειδικά τηλεχειριστήρια που ανοίγουν όλα τα οχήματα συγκεκριμένης μάρκας, αυτοσχέδια καλύμματα πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος, ένα τρακτέρ, γεωργικά και αγροτικά εργαλεία και πλήθος εξαρτημάτων τους. Ακόμη βρέθηκαν ασύρματοι, κιάλια, κάμερες παρακολούθησης αλλά και καταγραφικά μηχανήματα, πλήθος κινητά τηλεφώνα, κάρτες sim, ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεόραση και φωτογραφική μηχανή. Δεν έλειψαν οι μαύρες κουκούλες που καλύπτουν σχεδόν όλο το πρόσωπο, οι γνώστες full face.

Τα περισσότερα από τα ευρεθέντα που κατασχέθηκαν από χώρους ιδιοκτησίας των μελών της σπείρας έχουν ήδη επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Από προχθές τα ξημερώματα ανακουφισμένοι παρέλαζαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου προκειμένου να τα αναγνωρίσουν, ενώ πολλά παραμένουν για ταυτοποίηση.

Μέχρι και χειροβομβίδες - "Σφίγγες" στα τηλεφωνήματα

Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της υπόθεσης από το γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, και το διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, ταξίαρχο Νίκο Χριστοφάκη, κάποια από τα κλοπιμαία η σπείρα κατάφερε να τα πουλήσει, ενώ κάποια αλλά τα χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους. Επίσης εξετάζεται αν τα όπλα που βρέθηκαν οι κατηγορούμενοι τα εμπορεύονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τηλεφωνήματα μεταξύ τους δεν έλεγαν και πολλά πράγματα. Κυρίως έδιναν ραντεβού και τα έλεγαν από κοντά. Κατά την προανάκριση στην Ασφάλεια τις πιο πολλές κλοπές δεν ήταν ανάγκη να τις παραδεχτούν. Τα αντικείμενα μιλούσαν από μόνα τους.

Χθες το πρωί μετά από έφοδο σε σπίτι 27χρονου στο Μασταμπά οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρήκαν και κατέσχεσαν 4 χειροβομβίδες, περίπου 700 φυσίγγια για πάσης φύσεως όπλα αλλά και πολλά εξαρτήματα όπλων. Ο συλληφθείς έδειξε ως ιδιοκτήτη τους το φίλο του, συλληφθέντα στους 8 της σπείρας που πιάστηκε, από το Μονοφάτσι, μεγαλώνοντας το κατηγορητήριό του.

Από τους 8 μόνο στους 5 ασκήθηκαν ποινικώς διώξεις για τις κλοπές σε βαθμό κακουργήματος και θα απολογηθούν το Μεγάλο Σάββατο στις 09:30 το πρωί, ενώ οι άλλοι τρεις, με τις διώξεις σε βάρος τους να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα απολογήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις 12:30.

Χθες λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν με κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. και τζιπ της ΟΠΚΕ από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ η δικογραφία που σχημάτισε σε βάρος τους η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου είναι περίπου 2.500 σελίδες.

Το Δικαστικό Μέγαρο κατακλύστηκε από συγγενείς και φίλους τους που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν, με τα αστυνομικά μέτρα να είναι ισχυρά για την αποφυγή παρατράγουδων.

Έρευνα πολλών μηνών

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της μεγάλης αυτής υπόθεσης ο υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, «η εξιχνίαση των εγκληματικών δραστηριοτήτων της πολυμελούς ομάδας στηρίζεται σε πολύμηνη και ενδελεχή μελέτη, εντατική και ειδικευμένη αστυνομική έρευνα. Η αστυνομική επιχείρηση κρίνεται επιτυχής σε όλα τα στάδιά της. Εκτελέστηκε με διακριτικότητα και ακρίβεια. Μέλημα της ΕΛ.ΑΣ. σε καιρούς δύσκολους είναι η ασφάλεια και η διασφάλιση του μικρού εισοδήματος. Συγχαρητήρια σε όλους τους αστυνομικούς που εργάστηκαν σκληρά κόντρα στο χρόνο και τις δύσκολες συνθήκες, ώστε να έρθει αυτή η μεγάλη επιτυχία».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Αστυνομία διαθέτει έμπειρα στελέχη με εμπεριστατωμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία σε τέτοιες ποινικές υποθέσεις, όπως η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και η Ομάδα Ειδικών Απόστολων Κρήτης. Ακόμη ευχαρίστησε για το έργο τους την Ασφάλεια, την ΟΠΚΕ και τα ΤΑΕ του νομού Ηρακλείου και Ρεθύμνου και όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοφάκης, «οι 8 δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου με κύριο αντικείμενο τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική περίπτωση της κατά επάγγελμα δράσης και από κοινού. Ασχολούνταν αποκλειστικά με τις κλοπές και φαίνεται πως ήταν το κύριό τους επάγγελμα».

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News