Ειδήσεις

Κατασχέθηκε η… πόρτα που φιλοτέχνησε ο Μπάνκσι στη Γάζα

Η παλαιστινιακή αστυνομία κατέσχεσε από έναν καλλιτέχνη στη Γάζα τη βομβαρδισμένη εξώπορτα ενός σπιτιού στην οποία είχε φιλοτεχνήσει ένα έργο ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου που είναι γνωστός με το όνομα Μπάνκσι, αφού ο αρχικός ιδιοκτήτης της πόρτας παραπονέθηκε ότι εξαπατήθηκε για να την πουλήσει φθηνά.

Ο καλλιτέχνης Μπελάλ Χάλεντ έδωσε 700 σέκελ (165 ευρώ) για να αγοράσει την πόρτα του σπιτιού του Ραμπέα Νταρντούνα, στην οποία ο Μπάνκσι φιλοτέχνησε μία ελληνίδα θεά που κρατάει με τα χέρια της το κεφάλι της.

Ο Μπάνκσι επισκέφθηκε φέτος τη Λωρίδα της Γάζας, έξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, και φιλοτέχνησε πολλά έργα στους εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, πολλά από τα οποία είναι κατεστραμμένα.

Τα έργα του Μπάνκσι πωλούνται συνήθως για περισσότερα από 460.000 ευρώ.

Ο Χάλεντ, 23 ετών, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η αστυνομία κατέσχεσε το έργο από το σπίτι του στο Χαν Γιούνες της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Οι αστυνομικοί συνοδεύονταν από τον Νταρντούνα.

«Οι αστυνομικοί πήραν την πόρτα και μου είπαν ότι την κατάσχουν βάσει μιας δικαστικής απόφασης καθώς έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον μου», πρόσθεσε ο Χάλεντ. «Είμαι ο κανονικός ιδιοκτήτης της πόρτας τώρα και θα επιδιώξω να το αποδείξω στο δικαστήριο».

Ο δικηγόρος του Νταρντούνα επιβεβαίωσε ότι δικαστήριο έχει αναλάβει να ορίσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου.

Αφού αγόρασε το έργο από τον Νταρντούνα, ο Χάλεντ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμούσε να προστατεύσει την τοιχογραφία του Μπάνκσι και ότι πάντα ήθελε να έχει στην κατοχή του ένα έργο από τον καλλιτέχνη αυτό. Ο Χάλεντ έχει επισημάνει επίσης ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει την πόρτα «προς το παρόν».

Μια τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο Μπάνκσι στον τοίχο ενός καταστήματος στο Λονδίνο το 2013 δημοπρατήθηκε προς 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια