Ειδήσεις

Γαλλία: Λαοθάλασσα στους δρόμους για τη λιτότητα

Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας και υπέρ της αναπροσαρμογής των μισθών και της μείωσης των ωραρίων εργασίας. Η χώρα μετρά 3,5 εκατομμύρια ανέργους.

Αύξηση εργασιακών ωρών, μείωση των μισθών, αύξηση της ανεργίας, ελαστική μορφή απασχόλησης, εργασιακά δικαιώματα που χάνονται. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Η λιτότητα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο μιας και πλήττει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη. Το Παρίσι και η Γαλλία γενικότερα είναι καζάνι που βράζει και αυτό αποδεικνύεται από τις σημερινές μαζικές πορείες κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Βαλλς υπό τον πρόεδρο Ολάντ.

Η πρωτοβουλία για τις σημερινές κινητοποιήσεις ελήφθη από τέσσερις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες που κήρυξαν στάσεις εργασίας.

"Το σύνθημα είναι: να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να υπερασπιστούμε τις εναλλακτικές πολιτικές σε σχέση με εκείνη που ασκεί η κυβέρνηση και η ένωση Medef" των εργοδοτών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της ένωσης CGT, ενώ βρισκόταν μαζί με το συνάδελφό του, του συνδικάτου FO Ζαν Κλοντ Μαϊγί, στην αρχή της μαζικής πορείας στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διεκδικήσεις μας αφορούν "την αναπροσαρμογή των μισθών, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, όλα όσα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στην απασχόληση", εξήγησε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ενώ τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στην χώρα, που μετρά πλέον 3,5 εκατομμύρια ανέργους.

Οι δύο άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ήταν η FSU (εκπαίδευση) και Solidaires.

Πολλές αντιπροσωπευτικές συνομοσπονδίες - CFDT, CFTC, CGC, CFDT, UNSA - δε συμμετείχαν ωστόσο στις κινητοποιήσεις.

Πηγή: news247.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια