default-image

Διαψεύδει η Κομισιόν το «τελεσίγραφο 6 ημερών» προς την Ελλάδα

Οικονομία
Διαψεύδει η Κομισιόν το «τελεσίγραφο 6 ημερών» προς την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάσει της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, το περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Απριλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς, αν και προσθεσε ότι θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.

Σε σχόλιο του για την έκβαση του χθεσινού Euroworking Group, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τα ακόλουθα: «Αυτό που έχουμε να δηλώσουμε είναι πως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους υπόλοιπους θεσμούς και σημειώνουμε πρόοδο. Προβλέπουμε συνέχεια σε γραμμή με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και στόχο μας είναι μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του Απρίλιου. Το επόμενο βήμα είναι στις 24 Απριλίου ώστε οι υπουργοί οικονομικών να καταμετρήσουν την πρόοδο και οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτόν τον στόχο πριν το Eurogroup είναι πλήρως ευπρόσδεκτο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη πιθανότητα χρήσης των χρημάτων των Ευρωπαϊκών διαθρωτικών ταμείων για αποπληρωμή του χρέους ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής σημείωσε πως: «Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στα ζητήματα της ελληνικής ανάκαμψης. Εάν αναφέρεστε στους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, υπάρχουν θεσπισμένοι κανονισμοί από τους θεσμούς ως προς την χρήση τους, συνεπώς δεν υπάρχει άλλη μορφή για τη χρήση τους. Αυτοί οι πόροι όμως διαχειρίζονται στο εθνικό επίπεδο συνεπώς υπάρχουν πλαίσια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ώρα που δεν ξεφεύγουν από αυτά».

Φυσικά έγιναν και ερωτήσεις για τα διαθέσιμα αποθεματικά του ελληνικού κράτους, δεδομένου πως μόλις κατεβλήθη η δόση στο ΔΝΤ και αναμένονται σημαντικές πληρωμές τους επόμενους μήνες. Ο κύριος Σχοινάς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προβεί σε εικασίες για το μέχρι πότε μπορεί το ελληνικό κράτος να αντέξει χρηματικά. Γίνεται σοβαρότατη δουλειά και διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε προβλέψεις, αυτό είναι μέρος των διαπραγματεύσεων».

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων είχε να κάνει με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Σε ερώτηση για την άποψη της Επιτροπής ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε: «Επρόκειτο για μια ευκαιρία να συζητήσουν διμερώς, χρησιμοποιήσαμε την αναλογία της οικογένειας και αναμέναμε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει την ενότητα και εργαζόμαστε συλλογικά ως μια Ευρωπαϊκή ομάδα».

Για την πιθανή προκαταβολή κερδών: «Θα αναλύσουμε τις πληροφορίες που έχουμε σχετικά με αυτά τα σχέδια ως προς την οικονομική τους βιωσιμότητα και πρακτικότητα και τις συνέπειες τους. Η Επιτροπή αναμένει όλες οι πλευρές να σεβαστούν την νομοθεσία για τους δημόσιους διαγωνισμούς. Είναι νωρίς όμως για να το σχολιάσουμε».

Σχετικά με το εμπάργκο στα φρούτα: «Καταγράψαμε τις δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου πως δεν μπορούν να κάνουν κάποια εξαίρεση για μια χώρα και ακούσαμε για την ιδέα των κοινοπραξιών που ετέθη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ακόμα συνεπώς δεν μπορώ να σας προσφέρω κάποια επίσημη δήλωση».

«Σχετικά με το θέμα του εμπάργκο στα φρούτα, πρέπει να το δούμε και από άλλη προοπτική, προ των κυρώσεων, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία αποτελούσαν το 2% των εξαγωγών αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα αντιστοιχούσε μόνο η κατηγορία των φρούτων και η συνέπεια αυτού ήταν η Ελλάδα να βρει επιτυχώς εναλλακτικές αγορές και να αυξηθούν οι εξαγωγές τους κατά 30 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει και αυτή η οπτική».

Τέλος, σε ερώτηση του ανταποκριτή του Πρώτου Θέματος στις Βρυξέλλες Ιωάννη Γ. Αντύπα, σχετικά με το αν η συμμετοχή Ρωσικών εταιρειών  στους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο Ευρωπαϊκό κοινό μέτωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε πως: «Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ελληνική οικονομία, που είναι και μέρος του προγράμματος, πιστεύουμε πως η συμμετοχή των επενδυτών από όλες τις πλευρές είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένου πως το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον ανταγωνισμό στο Ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σεβαστό».

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News