Ειδήσεις

Δαμβολίτης:"Να δώσουμε έμφαση και στην ανάπτυξη που χάνεται"

Με αφορμή την επικείμενη εφαρμογή της υπ' αριθμ. 4 Αερολιμενικής Διάταξης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, ύστερα από μεσολάβηση του βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κωστή Δαμαβολίτη, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Σταθάκη και τους ιδιοκτήτες/εκπροσώπους εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης ιδιωτικών αεροσκαφών.  

H προαναφερθείσα διάταξη, με έναρξη ισχύος 1-5-2015, απαγορεύει «την πραγματοποίηση πτήσης από και προς τους "συντονισμένους αερολιμένες" άνευ εγκεκριμένου διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slot), συμπεριλαμβανομένου των πτήσεων με αεροσκάφη Γενικής Αεροπορίας (General Aviation - Business Aviation)».

Ο επίσημος προγραμματισμός των πτήσεων σε συνδυασμό με τις ad hoc κλεισμένες θέσεις των αεροδρομίων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο «υψηλό πελατολόγιο» και θα περιορίσει κατά πολύ τις κινήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, καθότι εξ ανάγκης δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους μήνες πριν, όπως μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία που εισάγεται μέσω της 4ης Αερολιμενικής Διάταξης δε δύναται να εφαρμοστεί από τις εταιρείες εντός 20 ημερών. Τα αεροδρόμια έχουν συμπληρώσει ήδη το πρόγραμμα των πτήσεων, δίχως, ωστόσο, να τηρείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα υποδοχής των ιδιωτικών αεροσκαφών. Ο κίνδυνος ελλοχεύει και είναι σημαντικού μεγέθους, αν υπολογίσουμε τις 17.000 πτήσεις ιδιωτικής χρήσης αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014, η απώλεια των οποίων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.

Η συνάντηση έκλεισε με τον υπουργό να δεσμεύεται να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα και τον κ. Δαμαβολίτη να τονίζει ότι, εκτός της ανάπτυξης που περιμένουμε να έρθει, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη που χάνεται.

Σχόλια