Ειδήσεις

Πρωτοβουλία βουλευτών για εκμετάλλευση παραλιών από Δήμους

Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσαν 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Στο σχετικό κείμενο της ερώτησης, ο τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων-βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης Τουρισμού-βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας (πρωτοβουλία του οποίου αποτελεί και το κείμενο της ερεώτησης), ο βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης και οι υπόλοιποι 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με παρέμβασή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρονται στις δυσμενείς επιπτώσεις για τον τουρισμό από τη μη παραχώρηση των παραλιών στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. και στην άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης.

Όπως επισημαίνουν, «η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παραλίες στους Δήμους για την τουριστική περίοδο, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Πέρα από την απώλεια εσόδων για την Αυτοδιοίκηση και το Δημόσιο, υπάρχει ζήτημα και με την παροχή υπηρεσιών και υποδομών προς τους επισκέπτες μας αλλά και τους πολίτες».

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως, «αν οι Δήμοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών, είναι σαφές ότι δε θα έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό τους, ενώ δε θα υπάρξουν υποδομές και υπηρεσίες, όπως η παροχή ύδρευσης, οι ναυαγοσώστες κ.ά.».

Όπως υπογραμμίζεται, «με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ για να εκδοθεί η τελική απόφαση έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιουνίου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η τουριστική περίοδος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα, αλλά και για την εικόνα των παραλιών και του τουρισμού μας».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παραχωρηθούν οι παραλίες στους Δήμους, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Την ερώτηση, εκτός από τους κ. Κόνσολα, Αυγενάκη και Πλακιωτάκη, υπογράφουν ακόμα οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσης, Βασίλειος Οικονόμου, Σάββας Αναστασιάδης, Χρήστος Δήμας, Ιωάννης Ανδριανός, Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλειος Γιόγιακας, Στέργιος Γιαννάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Στέφανος Γκίκας, Ιωάννης Τραγάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Δαβάκης, Γεώργιος Βαγιωνάς, Γιάννης Βρούτσης και Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Σχόλια