default-image

Πάνω από 140 οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Γαύδο

Κρήτη
Πάνω από 140 οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ακριβώς χρόνο μετά τον εντοπισμό 230 οικονομικών μεταναστών στα νότια της Παλαιόχωρας, η ίδια περιοχή βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στο επίκεντρο των ερευνών των Αρχών.

Μεγάλος αριθμός μεταναστών, 140 σύμφωνα με τις Αρχές της Γαύδου, εντοπίστηκε λίγο πριν το μεσημέρι στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής της ακριτικής Γαύδου.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν και από το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιούσε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη σκάφους που μετέφερε μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νότια της περιοχής. Το σκάφος εντοπίστηκε αργά το μεσημέρι σε βραχώδη ακτή, ωστόσο η παρουσία στην ακτή των μεταναστών έχει κινητοποιήσει τις τοπικές Αρχές.

Οι πρώτοι μετανάστες εντοπίστηκαν στη στεριά από κατοίκους της Γαύδου, ενώ οι έρευνες στα παράλια του νησιού ήταν σε εξέλιξη μέχρι και αργά το βράδυ. Στους μετανάστες που εντοπίστηκαν δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους είναι σε γενικές γραμμές καλή, παρά το γεγονός ότι είναι εξαντλημένοι οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της πολυήμερης ταλαιπωρίας τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μετανάστες υποστήριξαν ότι τους αποβίβασαν σε βραχώδη ακτή από το σκάφος που τους μετέφερε λέγοντάς τους ότι βρίσκονται στην Ιταλία που ήταν και ο προορισμός τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δηλώνουν Σομαλοί και Σύριοι, ωστόσο σαφής εικόνα θα υπάρχει μετά την κατάθεσή τους στις Αρχές.

Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η τύχη τους, δεδομένου ότι η Αντιπεριφέρεια Χανίων δήλωσε πλήρη αδυναμία φιλοξενίας τους καθώς δεν υπάρχει και κατάλληλος και ασφαλής χώρος, ενώ και η δημοτική Αρχή Κανδάνου-Σελίνου μέχρι και το απόγευμα δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μετανάστες να παραμείνουν αρχικά σε δημόσιο κτήριο του ακριτικού νησιού - με υποψήφιο κυρίως να είναι το σχολείο - μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πού θα οδηγηθούν.

Αργά χθες οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Καστρί, ωστόσο στο νησί επικρατεί προβληματισμός, δεδομένου ότι ο αριθμός των μεταναστών υπερβαίνει αυτόν των μόνιμων κατοίκων, ενώ υποδομές για να παραμείνουν στο νησί δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδο Ευαγγελία Καλλίνικου, στο νησί έχουν εντοπιστεί περίπου 140 μετανάστες. Για όσους κρίνεται αναγκαίο, μεταφέρονται στο αγροτικό ιατρείο του νησιού, όμως οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η δήμαρχος Γαύδου επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και την ενημέρωσε για το έκτακτο περιστατικό. Με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού, ελικόπτερο θα μεταφέρει άμεσα στο νησί προμήθειες, καθώς ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός δεν αφήνει περιθώρια για γρηγορότερη λύση.

(Η φωτογραφία είναι από τη Γαύδο και εικονίζει μετανάστες με ντόπιους).

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News