Ειδήσεις

Νέα θύελλα με φόντο το ΕΣΠΑ

Είπαν, ξείπαν και τώρα ξαναείπαν στην κυβέρνηση για τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι εργοληπτικές ενώσεις της χώρας, που επανήλθαν εκ νέου χθες στο θέμα των αποθεματικών του ΕΣΠΑ. Όπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση πήρε πίσω τις προ ημερών μόλις δεσμεύσεις της και επανήλθε στην αρχική της θέση να βάλει «χέρι» στα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν στις περιφέρειες...

Μια υπαναχώρηση στην... υπαναχώρηση, δηλαδή, εκ μέρους της κυβέρνησης! Δεν έχουν περάσει, θυμίζουμε, παρά λίγες ημέρες από τη θύελλα που σηκώθηκε στις τάξεις των περιφερειαρχών όταν, μέσω εγγράφου, το κεντρικό κράτος ζήτησε από τις αιρετές Περιφέρειες να επιστρέψουν τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια για έργα υποδομών. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις και το θόρυβο που σηκώθηκε, υπήρξε υπαναχώρηση από την κυβέρνηση, που διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα ανάκλησης χρημάτων από τις Περιφέρειες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αναδίπλωση επισφραγίστηκε μετά από τη σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και στους αιρετούς περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μετά τις δεσμεύσεις αυτές, η «καταιγίδα» καταλάγιασε, για να ξεσπάσει εκ νέου τώρα. Αυτή τη φορά από την πλευρά των εργολάβων, που κάνουν λόγο για αθέτηση υποσχέσεων και εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης. Και συνάμα για αποφάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το χώρο των δημόσιων έργων...

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν πέντε εργοληπτικές ενώσεις (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ), η κυβέρνηση ζήτησε «ως τις 19 Απριλίου την επιστροφή των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ».

«Παρά τις περί του αντιθέτου έγγραφες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και ταυτόσημες δηλώσεις του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, σε νέα σημερινή συνάντηση ο υπουργός γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστό ότι θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ που υπάρχουν στα ταμεία των Περιφερειών», αναφέρουν.

Πρόκειται, όπως λένε, για «χρήματα που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα τιναχτούν στον αέρα».

Απόφαση-"ταφόπλακα": Στον "αέρα" μεγάλα έργα

Οι ενώσεις μιλούν για μία απόφαση που «συνιστά "ταφόπλακα" στα έργα σε όλη την Ελλάδα», καθώς «σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα βάζει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου».

Όπως αναφέρουν, υποχρεώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών και διάλυση των συμβάσεων με υπαιτιότητα του Δημοσίου, κάτι που θα έχει ως συνέπεια:

- Την αύξηση της ανεργίας.

- Την αδυναμία καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.

- Την αδυναμία ανταπόκρισης σε φορολογικές υποχρεώσεις.

- Την κατάρρευση του κλάδου και των συνδεόμενων με αυτές επιχειρήσεις.

«Η χώρα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στα ταμεία της Ε.Ε. και όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί έως τώρα για τα έργα τα οποία δε θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τις πέντε οργανώσεις, η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται «σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι έχουν "παγώσει" οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές».

«Το καινοφανές αυτό φαινόμενο», τονίζουν οι εργολήπτες, «έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των άλλων οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου, και δε συνάδει με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων».

«Οι εργοληπτικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να μη διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, η ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ και η εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια