default-image

Στο Ηράκλειο σήμερα οι Ξανθός-Κουρουμπλής

Κρήτη
Στο Ηράκλειο σήμερα οι Ξανθός-Κουρουμπλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλίμα αντίδρασης λόγω της καθυστέρησής τους να... κυβερνήσουν επιτέλους στον τομέα της υγείας αναμένεται να συναντήσουν σήμερα στο Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που έχουν προσκληθεί στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου, στις 5 το απόγευμα, όπου και θα τους υποδεχτούν οι συνδικαλιστές των εργαζομένων και των γιατρών στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις, όπως ξεκαθαρίζουν οι συνδικαλιστές, θα εκφραστούν αμέσως μετά το Πάσχα υπό τη μορφή κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα!

Σαν "ασπιρίνη στον καρκίνο" αντιμετωπίζουν, μάλιστα, τις συνολικά 6 χιλιάδες προσλήψεις που ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (εκ των οποίων οι 4.500 είναι σε μόνιμο προσωπικό γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι το τέλος του 2015, ενώ θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και η πρόσληψη άλλων 1.500 επικουρικών εργαζομένων). Και θεωρούν ότι πολλά ανακοινώνονται, τίποτα δεν εφαρμόζεται - τουλάχιστον αμέσως - όταν την ίδια ώρα τα προβλήματα στην υγεία έχουν χτυπήσει "κόκκινο" και φυσικά κινούνται γρηγορότερα από την κυβερνητική πολιτική.

Το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Κυριάκος Θεοδοσάκης, τόνισε στη "Νέα Κρήτη" χθες: «Εμάς μας ικανοποιούν οι προσλήψεις που ανακοίνωσαν, αλλά αυτό έπεται να το δούμε. Βέβαια, τα κενά είναι πολύ περισσότερα. Αλλά και οι 4.500 θέσεις, αν πραγματικά καλυφθούν, θα λύσουν προβλήματα, σε ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων του προσωπικού».

Βέβαια, ένα μέτρο που είχε ανακοινωθεί, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ήδη υλοποιήθηκε. Αλλά, όπως λέει ο κ. Θεοδοσάκης, «δεν είναι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή για τη λύση των προβλημάτων μας»...

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, μαζί με τους εκπροσώπους πολλών εμπλεκόμενων φορέων, θα βρίσκονται σήμερα στις 5 το απόγευμα στην "Ανδρόγεω", σε εκδήλωση ενημέρωσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα "Το σχέδιο στήριξης της δημόσιας περίθαλψης και οι άμεσες παρεμβάσεις".

Επιστολή ουσίας

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους κ. Κουρουμπλή και Ξανθό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ - ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Ηράκλειο - αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική ηγεσία κινείται στις ίδιες κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, «όπως αυτές επιβάλλονται, οι όποιες μικρές αλλαγές ή βελτιώσεις (5ευρω) δεν ικανοποιούν το καθολικό αίτημα για ανατροπή και κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών υγείας.

Για μας είναι μονόδρομος η ανατροπή αυτής της πολιτικής και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία με κανέναν να διαχειριστούμε τη φτώχια και την εξαθλίωση. Δε μείναμε και δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που λόγω της ΕΣΑΝ θα επιταχυνθεί. Η πρόσβαση στην υγεία γίνεται όλο δυσκολότερη και ακριβότερη για τους ασθενείς».

Παρακάτω γίνεται λόγος για τραγικές ελλείψεις, καθώς αναφέρεται ότι οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 650 με τον πρόσφατο μνημονιακό οργανισμό του 2012, που επίσης στερεί 150 κρεβάτια από το λαό του Ηρακλείου.

«Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου γνωρίζετε ότι είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και αδυνατεί πλέον να καλύψει βασικές λειτουργικές του ανάγκες. Οι εργαζόμενοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου και αυξανόμενη εντατικοποίηση, κρατούν το νοσοκομείο όρθιο και προσφέρουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς που όλο και αυξάνονται λόγω της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των άλλων δομών υγείας του νησιού μας, καθώς βέβαια και της οικονομικής κρίσης».

Στο έλεος

Και την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση της Αριστεράς έχει κάνει σημαία της την ανθρωπιστική κρίση, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ αναφέρουν ότι «οι ανασφάλιστοι υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις και αποστέλλονται οι χρεώσεις στην εφορία χωρίς να τους παρέχετε πλήρη ιατρονοσηλευτική περίθαλψη και ταυτόχρονα να μη φροντίζει το υπουργείο για τις δαπάνες, αλλά να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι απαράδεκτο».

Τα αιτήματα: Προσλήψεις και μισθοί αξιοπρέπειας

Τα αιτήματα που αναγράφονται στη συνέχεια είναι τα εξής: «η λήψη μέτρων για άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. Αξιοπρεπείς μισθούς για αξιοβίωτη ζωή. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, υπερωριών, νυχτερινών κ.λπ.

Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην υγεία, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.

Κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε. και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και την αυτοτέλεια του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για υγεία του λαού μας.

Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων.

Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ασφαλής κυκλοφοριακή σύνδεση. Δωρεάν πάρκινγκ για όλους. Μέτρα καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News