default-image

Ακόμη... μετράνε τα κλεμμένα της σπείρας

Ακόμη... μετράνε τα κλεμμένα της σπείρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβράκι και μάλιστα μεγάλο έβγαλε η ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο κατά τη μεγάλη επιχείρηση που ετοίμαζε εδώ και καιρό με στόχο τη σύλληψη "πειρατών της στεριάς", που έκλεβαν από τσιμπιδάκια για τα μαλλιά έως οικοσυσκευές, βαρύ εξοπλισμό καταστημάτων εστίασης μέχρι και γεννήτριες πολλών τόνων! Τα κλοπιμαία, που από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα μεταφέρονταν με αγροτικά, κλούβες, νταλίκες, ακόμη και με γερανό στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, ατέλειωτα. Με πρόχειρες εκτιμήσεις η άξια τους ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους οκτώ που συνελήφθησαν για τη γιγαντιαία επιχείρηση που ολοκληρώθηκε σήμερα, οι πέντε εξ αυτών βαρύνονται για κατά περίπτωση διακεκριμένες κλοπές και για απλή συνέργεια σε αυτές σε βαθμό κακουργήματος και θα απολογηθούν το Μεγάλο Σάββατο στις 9:30 το πρωί, ενώ οι άλλοι τρεις, που βαρύνονται με τις κατηγορίες πλημμεληματικών κλοπών - ανάμεσά τους ένας 52χρονος και ένας 28χρονος, πατέρας και γιος και ένας 39χρονος - θα απολογηθούν αύριο στις 12:30 μ.μ.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης από το στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκη, γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης και τον ταξίαρχο Νικόλαο Χριστοφάκη, αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, τα κλεμμένα που βρέθηκαν ξεπερνούν τις 350 χιλιάδες ευρώ και βασικός πυρήνας της σπείρας ήταν ένας 41χρονος από το Τσιφούτ Καστέλι, ελεύθερος επαγγελματίας, ένας 44χρονος από τη Γαλιά, ελεύθερος επαγγελματίας και ένας 32χρονος από το Μελιδοχώρι, επιχειρηματίας. Μεταξύ τους είχαν φιλική σχέση και φέρονται να αποφάσιζαν τους στόχους και τους εκτελούσαν μαζί με τους υπόλοιπους, οργανώνοντας το σχέδιο.

Οι άλλοι πέντε επιλέγονταν ανάλογα με το τι είχε ο καθένας να προσφέρει. Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας λοιπόν που δρούσαν επικουρικά είναι ένας 52χρονος από τη Γαλιά, ένας 28χρονος και ένας 45χρονος από τη Γέργερη, ένας 39χρονος από το Ηράκλειο και ένας 38χρονος από το Μελιδοχώρι.

Ο 39χρονος και 38χρονος είναι αδέλφια και ο 52χρονος με τον 28χρονο είναι πατέρας και γιος. Μεταξύ τους, όπως έγινε γνωστό, μέσω τηλεφώνου, δεν έλεγαν και πολλά πράγματα φοβούμενοι ακριβώς την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων τους. Το λάθος που έκαναν και οδήγησε στη σύλληψή τους το κατάλαβαν οι αστυνομικοί μετά την κλοπή των δέκα τόνων μελιού από τις Ασίτες.

Η απώλεια για τα θύματά τους υπολογίζεται πως είναι πολλαπλάσια της συνολικής αξίας των κατασχεθέντων.

Το πρωί σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε και πλήθος οπλισμού, αλλά και τέσσερις χειροβομβίδες και φυσίγγια, ενώ το άτομο στου οποίου το σπίτι βρέθηκαν ομολόγησε πως ανήκει σε έναν από τους οκτώ συλληφθέντες, καθώς ήταν φίλος του. Είχαν κύριο επάγγελμα τις προκλητικές κλοπές και το σημαντικότερο όλων, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, είναι το γεγονός πως τα κλαπέντα βρέθηκαν και παραδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Τόσο ο στρατηγός όσο και ο ταξίαρχος ευχαρίστησαν όλο το αστυνομικό προσωπικό που συμμετείχε σε αυτή τη γιγαντιαία επιχείρηση, τονίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που είχαν μεταξύ τους και η οποία έφερε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει η επιχείρηση.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να "ξηλώνει" τη σπείρα

Το σύνθημα για την επιχείρηση δόθηκε προχθές, από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος η σύλληψη των "πειρατών της στεριάς", που έκλεβαν από τσιμπιδάκια για τα μαλλιά έως οικοσυσκευές, βαρύ εξοπλισμό καταστημάτων εστίασης μέχρι και γεννήτριες πολλών τόνων! Οι αξιωματικοί έβαζαν ξανά και ξανά στο τραπέζι στοιχεία, περιοχές, τρόπο δράσης αστυνομικών, συμπεριφορά υπόπτων, αλλά και το ποιες υπηρεσίες θα προσαγάγουν και θα συλλάβουν ποιους και γιατί. Με δεδομένο πως κάποιοι από αυτούς είναι γνωστοί στην Αστυνομία για τις παραβατικές συμπεριφορές τους εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει το αναμενόμενο λάθος για να συλληφθούν, τους "νταήδες" τους ανέλαβε η πάνοπλη ειδικά εκπαιδευμένη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης.

Όσοι από αυτούς προσπάθησαν να αντισταθούν οι άνδρες της ΟΕΑ δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο και σε κλάσματα δευτερόλεπτου τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν. Στην καλά μελετημένη και σχεδιασμένη επιχείρηση συμμετείχαν ακόμη αστυνομικοί της Ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και των ΤΑΕ Μεσαράς και Ηρακλείου.

Η κάθε υπηρεσία είχε το δικό της ρόλο, ωστόσο όλοι κλήθηκαν να κάνουν τους αχθοφόρους και να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν τα κλοπιμαία. Επιπροσθέτως, και γερανός επιστρατεύτηκε να πάει στο Μονοφάτσι για να μεταφέρει τα πολύ βαριά κλοπιμαία, όπως μια γεννήτρια μεγάλων διαστάσεων που βρέθηκε. Τα μέλη της σπείρας που κρύβονται, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., πίσω από σωρεία μεγάλων υποθέσεων κλοπών που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά άρχισαν να πέφτουν στα χέρια της Αστυνομίας ο ένας μετά τον άλλο.

Από χθες τα ξημερώματα σιδηροδέσμιοι άρχισαν να μεταφέρονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, που πραγματοποιεί την προανάκριση. Το αστυνομικό προσωπικό της Ασφάλειας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου τόσο στο κομμάτι των πολύωρων ερευνών, που συνεχίζονται αλλά και για το σχηματισμό της ογκωδέστατης δικογραφίας, που απαιτεί χρόνο, επιμονή και υπομονή. Αρκετοί και οι μάρτυρες που κλήθηκαν και ελήφθησαν καταθέσεις, ενώ μέχρι αργά χθες τη νύχτα στην Ασφάλεια βρίσκονταν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Οι κατηγορούμενοι αναμένεται σήμερα να περάσουν το εισαγγελικό κατώφλι προκειμένου να τους ασκηθούν οι ποινικές διώξεις.

Σήμερα έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την πολυεπίπεδη υπόθεση που όμοιά της δεν έχει ξαναπροκύψει σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα πληροφορίες, σε ένα άτομο η Αστυνομία καταλογίζει το ρόλο του αρχηγού της σπείρας, με τους υπόλοιπους να έχουν διακριτούς ρόλους, ο κάθε ένας στις παράνομες ενέργειες. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται έως και σήμερα, με την προανάκριση να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Από το κουβάρι των υποθέσεων που ξετυλίγονται προσεχτικά μία-μία, δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα στοιχεία και πρόσωπα που εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες και υποθέσεις που απασχολούν τις Αρχές.

Οκτώ συλλήψεις έως αργά τη νύχτα

Οι συλληφθέντες μέχρι αργά χθες το βράδυ άγγιζαν τους 8, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από τα 30 έως και τα 40 έτη. Φέρονται να συμμετείχαν μεταξύ άλλων στην κλοπή 10 τόνων μελιού στις Άσιτες, σε κλοπή ολόκληρου του εξοπλισμού κουζίνας από εστιατόριο στις Αρχάνες αλλά και σε σωρεία κλοπών σε σπίτια αλλά και οχήματα σε όλο το νομό Ηρακλείου, με τη δράση τους και το βιογραφικό τους όσο οι ώρες περνούν να εμπλουτίζεται.

Και... τζακούζι

Τα απίστευτα ευρήματα σε ποσότητα και ποικιλία εντοπίστηκαν σε σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, χορτολιβαδικές περιοχές, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα ακόμη και σε ένα ΤΟΛ που είχε δημιουργήσει ένας εκ των συλληφθέντων δίπλα από το πολυτελές σπίτι του που είχε μέχρι και τζακούζι σε χωριό του Μονοφατσίου. Εκτός από τα δεκάδες όπλα και κοσμήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος κλεμμένων οικοσκευών όπως τραπεζοκαθίσματα, καναπέδες, εξαρτήματα για μαγείρεμα όπως κουτάλες αλλά και πλυντήρια και ψυγεία.

Ακόμη βρέθηκε μεταξύ άλλων επαγγελματικός εξοπλισμός για εστιατόρια, από κουζίνες μέχρι νεροχύτες, είδη υγιεινής όπως λεκάνες, ελαιοραβδιστικά, ένα όχημα, ρόδες αυτοκινήτου και διάφορα ανταλλακτικά, γεννήτριες, πιεστικά, χορτοκοπτικά, πολλά δοχεία με μέλι και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, βρέθηκαν τουλάχιστον 6 τόνοι μέλι μέσα σε δοχεία όμοια με αυτά που εκλάπησαν τον περασμένο Δεκέμβριο από αποθήκη παραγωγού στις Ασίτες. Τουλάχιστον 3 νταλίκες με κλοπιμαία ξεφόρτωσαν οι αστυνομικοί προκειμένου να καταγραφούν, να αναγνωριστούν και να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα θύματα των φερόμενων δραστών, που βαρύνονται με κατηγορίες για διακεκριμένες κλοπές σε βαθμό κακουργήματος, έκαναν παρέλαση στην Ασφάλεια Ηρακλείου αναζητώντας μικρές και μεγάλες περιούσιες που ξαφνικά σε λίγα λεπτά έκαναν φτερά. Ανάμεσα στους 8 συλληφθέντες, κατά τη γιγαντιαία επιχείρηση που έγινε σε χωριά της Μεσαράς, του Μονοφατσίου, του Μαλεβιζίου, των Αστερουσίων, του Ηρακλείου, της Ρίζας του Ψηλορείτη και αλλού, βρίσκονται δυο αδέρφια αλλά και ένας πατέρας με το γιο του.

Η επιχείρηση

Για αρκετό διάστημα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου σε συνεργασία με τους συνάδελφους τους από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος δούλευαν την πολυεπίπεδη αυτή υπόθεση και περίμεναν το έδαφος να γίνει πρόσφορο για να έρθουν οι συλλήψεις.

Το πράσινο φως για την επιχείρηση δόθηκε τελικά όταν πια δέθηκε για τα καλά και με τη βοήθεια της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου στα τηλέφωνα των υπόπτων. Μάλιστα, φέρονται να χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, ακριβώς για να μη γίνουν αντιληπτοί από πιθανή παρακολούθηση των κινητών τους τηλεφώνων. Καταλυτικό ρόλο για την εξιχνίαση των σοβαρών μεγάλων υποθέσεων κλοπών έπαιξε βίντεο που είχε καταγράψει τη διαδρομή που ακολούθησε το κλεμμένο από αποθήκη στις Ασίτες φορτηγό όχημα που ήταν φορτωμένο με τους 10 τόνους μελιού που φέρονται να έκλεψαν δυο συγγενείς συλληφθέντες το Δεκέμβριο του 2014.

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News