Ειδήσεις

Στο έλεος του Θεού η Φοινικιά

«Κάντε κάτι. Μη μας αφήνετε άλλο στη μοίρα μας». Αυτήν την κραυγή αγωνίας εκφράζουν, απευθυνόμενοι στη νέα δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι και οι περίπου 300 εγκατεστημένες επιχειρήσεις χονδρεμπορίου και βιοτεχνίες της Φοινικιάς. Πρόκειται για ένα βιοτεχνικό τρίγωνο χαμηλής όχλησης 2.200 στρεμμάτων, που, ενώ αποτελεί κύτταρο της τοπικής και όχι μόνο οικονομικής ζωής, με χιλιάδες ανθρώπους να εργάζονται εκεί και άλλους τόσους επισκέπτες σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες παραμένει αφημένο στο έλεος του Θεού.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις αμέτρητα, με την αδιάφορη στάση της Πολιτείας να γεννά πολλά επιπλέον ερωτηματικά, αναγκάζοντας όσους μένουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί να τραβούν καθημερινά το δικό του "Γολγοθά". Κυρίαρχο όλων των προβλημάτων το γεγονός ότι χρόνια τώρα η περιοχή στερείται πολεοδόμησης, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση. Και ακόμα πιο κραυγαλέο το ότι, ενώ υπάρχει ο βιολογικός καθαρισμός, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι συνδεμένες, οπότε λειτουργούν ακόμα με βόθρους. Και αυτά τη στιγμή που αισθητή είναι και η απουσία ύδρευσης αλλά και αποχετευτικού δικτύου. Έτσι, κάθε φορά που βρέχει οι εγκατεστημένοι πνίγονται κυριολεκτικά.

Παράλληλα, ανολοκλήρωτες έχουν μείνει και οι μελέτες κατασκευής του δρόμου από τον Άγιο Ιωάννη Χωστό μέχρι Φοινικιά, αφού εδώ και πέντε χρόνια η μελέτη παραμένει στον αέρα... Για να καταλήξουμε στην άθλια κατάσταση που παρουσιάζει ο ποταμός Δρακουλιάρης, ο οποίος παραμένει ακαθάριστος, με αποτέλεσμα σε κάθε κακοκαιρία να ξεχειλίζει, με τα νερά και τη λάσπη να καταστρέφουν ολοσχερώς σπίτια και επιχειρήσεις, όπως συνέβη προ ολίγου καιρού, με δεκάδες εγκατεστημένους να μετρούν ακόμα τις πληγές τους από την πρόσφατη μεγάλη θεομηνία που είχαμε, ελπίζοντας στην αποζημίωσή τους, για την οποία όμως ουδεμία κουβέντα γίνεται από τις αρμόδιες Αρχές και τα υπουργεία.

Αυτήν την εικόνα παρουσιάζει η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δρακουλιάρη. Μια γέφυρα στενή, με τα κάγκελά της σαπισμένα χρόνια τώρα. Και με έναν ποταμό που σε κάθε νεροποντή ξεχειλίζει, με τα νερά και τις λάσπες να καταστρέφουν ολοσχερώς σπίτια και επιχειρήσεις.

Κωφεύουν

«Η περιοχή, δυστυχώς, είναι εγκαταλελειμμένη στο έλεος του Θεού. Επί δέκα χρόνια φωνάζουμε στην εκάστοτε δημοτική Αρχή ότι είναι αναγκαίο να γίνουν έργα υποδομής και κυρίως να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πολεοδόμησή της. Όμως, κωφεύουν με τον πιο σκληρό μάλιστα τρόπο. Τονίζουμε συνεχώς ότι, ενώ οι επιχειρήσεις της περιοχής καταβάλλουν κάθε χρόνο σε δημοτικά τέλη και φόρους υπέρογκα ποσά, τα οποία έπρεπε να ανταποδίδονται σε έργα, η ανταπόδοση είναι μηδενική, με τις υποδομές να εξακολουθούν να είναι κάτω του μηδενός. Φωνάξαμε τον αρμόδιο τέσσερις μήνες πριν σημειωθούν οι καταστροφές από τις θεομηνίες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχει η περιοχή, προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Και δυστυχώς για άλλη μια φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με την καταστροφή πολλών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις νεροποντές. Τώρα οι επιχειρηματίες ζητούν αποζημίωση, όμως η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις υπηρεσίες, με τη μια να επιρρίπτει τις ευθύνες άλλη, δεν έδωσαν λύση.

Η Περιφέρεια έχει κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, όμως τα καινούργια Υπουργικά Συμβούλια δεν έχουν κάνει ακόμα τίποτα στο θέμα, που όμως δε σηκώνει άλλες αναβολές. Δυστυχώς, υπάρχει ένα αλαλούμ και μια αδιαφορία», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος του Συλλόγου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς Μανόλης Κουμαντάκης, αναφερόμενος στα ζητήματα που καίνε την περιοχή.

Η πολεοδόμηση

Ο ίδιος, μιλώντας σχετικά με το ζήτημα πολεοδόμησης, είπε πως «παρά το ότι έξι χρόνια τώρα ομόφωνη απόφαση του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου άναβε το πράσινο φως για να πολεοδομηθεί, δεν κατέστη δυνατό να συνταχθεί φάκελος αναδοχής της μελέτης. Πρόσφατα μάθαμε ότι η απόφαση αυτή δεν είχε καν ενταχθεί στους προϋπολογισμούς, είχε δηλαδή τεθεί εκτός».

Οι γεμάτοι απορρίμματα κάδοι ολοκληρώνουν το σκηνικό αναρχίας και εγκατάλειψης που επικρατεί στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Φοινικιάς, υποβαθμίζοντας την εικόνα του, αλλά και την ποιότητα ζωής των εγκατεστημένων κατοίκων και επιχειρηματιών.

Δρόμοι-μαρτύριο

Όμως, τα προβλήματα της περιοχής δε σταματούν εδώ. Συνεχίζοντας την απαρίθμηση τους, θα αναφερθούμε στα προφανή, αυτά δηλαδή που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Από τους εγκατεστημένους αναφέρονται το άθλιο οδικό δίκτυο που με τις πρόσφατες πλημμύρες και τις λακκούβες που έχουν ανοιχτεί κάνει την περιοχή να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Η στενότητα των δρόμων, από όπου καθημερινά διέρχονται φορτηγά και νταλίκες φορτωμένες με εμπορεύματα, με τους οδηγούς να δεινοπαθούν να τους διασχίσουν όποτε συναντηθούν δύο νταλίκες μαζί ή ακόμα και με κάποιο επιβατηγό όχημα. Ο ανεπαρκής φωτισμός. Ειδικά τις βραδινές ώρες, επειδή ακριβώς είναι ορισμένα σημεία θεοσκότεινα, δεν έχει ορατότητα κανείς να περάσει. Η παντελής απουσία σήμανσης που ειδικά στις διασταυρώσεις κάνει υπερβολικά δύσκολη την κυκλοφορία των οχημάτων και από την άλλη αρκετά μεγάλο τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Για να ολοκληρώσουμε με την καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν στην έλλειψη πεζοδρομίων και στην παρουσία γεμάτων με σκουπίδια κάδων.

Όλα αυτά συντελούν στην ανάπτυξη μιας τριτοκοσμικής εικόνας που χρόνια τώρα επικρατεί στην περιοχή, υποβαθμίζοντάς την. Έτσι, εκείνο που για άλλη μια φορά ζητούν οι εγκατεστημένοι είναι έργα ανάπτυξης.

«Βοηθήστε μας»

«Είναι απαράδεκτη η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της Πολιτείας γύρω από τα θέματα της Φοινικιάς. Γι' αυτό και από την καινούργια δημοτική Αρχή, ζητήσαμε να στηρίξει την περιοχή, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή οι φωνές μας θα εισακουστούν και η περιοχή θα έχει την προσοχή που της πρέπει», καταλήγει ο κ. Κουμαντάκης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα για βοήθεια των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις αρμόδιες Αρχές.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια