Ειδήσεις

Δύο λαϊκές στην ίδια γειτονιά

Χαμένες στη μετάφραση, στις αλλαγές επί αλλαγών, στις αποφάσεις και στις δημόσιες διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων είναι 2 λαϊκές αγορές του Ηρακλείου, της Τετάρτης και της Παρασκευής. Οι λαϊκές αγορές θα μετακομίσουν σίγουρα από τη Μ. Αλεξάνδρου και την Πετρακογιώργη αντίστοιχα. Η μετακόμιση όμως βρίσκεται τη στιγμή αυτή στον αέρα, με τους κατοίκους να τελούν υπό διπλή σύγχυση, αγωνία και αναβρασμό!  

Αφενός, δε γνωρίζουν πού τελικά πρέπει να πάνε για να κάνουν τα ψώνια τους και είναι ενδεικτικό πως η "Ν.Κ." δέχτηκε χθες "βροχή" τηλεφωνημάτων και αποριών για το πού θα φιλοξενηθεί, σήμερα, η λαϊκή της Τετάρτης. Αφετέρου, υπάρχει σύγχυση και αναβρασμός σε πολλούς κατοίκους του Μασταμπά, που διαμαρτύρονται πως με τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, για ένα εύλογο διάστημα, άγνωστο πόσο ακριβώς, στην ευρύτερη περιοχή της Παναγίτσας Μασταμπά θα λειτουργούν 2 λαϊκές! Όπερ σημαίνει ταλαιπωρία 2 καθημερινές, εργάσιμες ημέρες για πολλούς δημότες.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά κι ας επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε το σχετικά μπερδεμένο κουβάρι των 2 λαϊκών αγορών, της Τετάρτης και της Παρασκευής...

Η μετακόμιση

Για τη λαϊκή της Τετάρτης, αρχικά η μετακόμιση ήταν να γίνει από τη Μ. Τετάρτη. Για αυτό και έσπασαν χθες τα τηλέφωνα της «Ν.Κ.» από πολίτες που ρωτούσαν αν όντως ισχύει η αλλαγή χώρου για σήμερα.

Η ενημέρωση που είχαμε από τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Ηρακλείου για θέματα αδειοδότησης καταστημάτων Μανόλη Χαιρέτη, είναι πως η λαϊκή της Τετάρτης, τόσο σήμερα όσο και την επόμενη Τετάρτη, μετά το Πάσχα θα γίνει στη Μ. Αλεξάνδρου.

Η καθυστέρηση της μετακόμισης οφείλεται στην αλλαγή σχεδίου που προέκυψε στην πορεία και αφού πάρθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετακίνηση της λαϊκής.

Η αρχική απόφαση, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφορούσε στη μεταφορά της λαϊκής από τη Μ. Αλεξάνδρου σε 4 σημεία:

1. Στην οδό Αντωνίου Καστρινάκη, από τη συμβολή της με την οδό Παρασκευοπούλου ως τη συμβολή της με την οδό Αδαμάκη.

2. Στην οδό Παρασκευοπούλου, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ιωνίας έως τη συμβολή της με την οδό Ιερολοχιτών.

3. Περιφερειακά του πάρκου Μουτάφη.

4. Στην οδό Κυθήρων, από τη συμβολή της με την οδό Ιωνίας έως και το πάρκο Μουτάφη.

Η εντύπωση που είχαμε όλοι, είτε οι δημότες είτε και εμείς οι δημοσιογράφοι, είναι πως η λαϊκή θα λειτουργούσε για πρώτη φορά στη νέα θέση από τη Μ. Τετάρτη, δηλαδή σήμερα! Όμως προέκυψε αλλαγή σχεδίου που, η αλήθεια είναι, έμεινε άγνωστη στον κόσμο.

Λόγω ζητημάτων που αφορούν σε θέσεις ΑμεΑ, όπως ανέφερε ο κ. Χαιρέτης, χρειάστηκε να γίνει μια μερική τροποποίηση της απόφασης.

Τα 2 πρώτα σημεία της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή για την Παρασκευοπούλου και την Α. Καστρινάκη, ισχύουν. Αλλάζουν όμως τα άλλα 2. Αντί για περιφερειακά του πάρκου Μουτάφη, ένα νέο σημείο θα είναι η Κεγκρέζου Ξυλούρη. Και αντί για την οδό Κυθήρων, νέο σημείο θα είναι η οδός Ραυτοπούλου.

Λόγω των επιμέρους αλλαγών, όπως εξήγησε ο κ. Χαιρέτης, αποφασίστηκε να ξαναβγεί η τροποποιημένη πλέον απόφαση σε δημόσια διαβούλευση και να ξαναέρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το λόγο αυτό τόσο την επόμενη όσο και τη μεθεπόμενη Τετάρτη η λαϊκή θα λειτουργεί στον παλιό της χώρο, επί της Μ. Αλεξάνδρου.

Εμπλοκή για Παρασκευή

Για τη λαϊκή της Παρασκευής, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ρευστά. Μετά από πιέσεις μεγάλης μερίδας κατοίκων, και δεδομένου πως η λαϊκή έχει κλείσει κοντά μια 4ετία λειτουργίας στο ίδιο σημείο, στη Λότζια αποφάσισαν να μετακινηθεί η αγορά από την οδό Πετρακογιώργη.

Ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή για το νέο χώρο της λαϊκής. Όπως ανέφερε ο κ. Χαιρέτης, η πρώτη πρόταση αφορούσε στη μεταφορά της από την οδό Πετρακογιώργη στην οδό Διονυσίου Φραγκιαδάκη. Ωστόσο, ήταν αρνητική η γνωμοδότηση της Τροχαίας να μεταφερθεί η λαϊκή στη συγκεκριμένη οδό.

Μετά το «όχι» της Τροχαίας υπήρξε δεύτερη πρόταση για τη μεταφορά της λαϊκής στην οδό Παλαιοκάππα. Και αυτή απορρίφτηκε. Και πλέον στο τραπέζι πέφτει αναγκαστικά ένα τρίτο σενάριο. Κάτι που σημαίνει πρακτικά όμως πως η μετακόμιση τρενάρει. Πηγαίνει πίσω χρονικά.

"ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ"

Αντιδράσεις στο Μασταμπά

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και οργή στις τάξεις πολλών κατοίκων του Μασταμπά. Οι ίδιοι, όπως ανέφεραν στη «Ν.Κ.», θεωρούν πως έτσι που προχωρά ο σχεδιασμός του Δήμου, για ένα διάστημα 3-4 μηνών, η περιοχή του Μασταμπά, και δη η περιοχή πέριξ της Παναγίτσας Μασταμπά θα σηκώνει το βάρος και την όχληση 2 λαϊκών. Της λαϊκής της Τετάρτης, που θα λειτουργεί πια στην Παρασκευοπούλου, και της λαϊκής της Παρασκευής, που θα παραμένει το διάστημα αυτό στην Πετρακογιώργη.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια