Ειδήσεις

Λευκή... Μεγαλοβδομάδα

Θυελλώδεις άνεμοι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το χειμωνιάτικο σκηνικό που θα επικρατήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Κρήτη, δικαιώνοντας όλους όσοι έκαναν λόγο για λευκό... Πάσχα.

Ο καιρός ήδη από χθες μας έδειξε τα... δόντια του, ενώ ραγδαία αναμένεται η επιδείνωσή του σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, που μίλησε στο neakriti.gr, το ισχυρό βόρειο ρεύμα που επικράτησε χθες στο Αιγαίο, καθώς και η κάθοδος μιας πολύ ψυχρής αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα αποτελούν τα κύρια αίτια της κακοκαιρίας που θα πλήξει ολόκληρη την Κρήτη μέχρι και το Μ. Σάββατο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για το διήμερο της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής θα είναι οι πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, με συνεπακόλουθο τον υψηλό κυματισμό στις βόρειες ακτές του νησιού, καθώς και οι βροχοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους αναμένεται να εκδηλωθούν με μεγάλη ένταση ή και με τη μορφή καταιγίδων.

Αναλυτικά, ο καιρός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μανόλη Λέκκα:

Μ. ΠΕΜΠΤΗ: Χιόνια στα βουνά

Ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές, κατά τόπους ισχυρές, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε υψόμετρα άνω των 1.200 μέτρων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ στα πελάγη πολύ πιθανά η έντασή τους θα φτάνει έως και τα 9 μποφόρ. Λόγω των θυελλωδών ανέμων θα προκαλείται υψηλός κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και θα κυμανθεί από 8?C έως 13?C (στις παράκτιες ζώνες).

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Υψηλά κύματα

Η κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει ολόκληρη την Κρήτη, με τις ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις να σημειώνονται κυρίως στα βόρεια προσήνεμα του νησιού. Από τις βραδινές ώρες της Μ. Παρασκευής αναμένεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, αρχικά από τα δυτικά.

Οι βόρειοι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με θυελλώδεις εντάσεις, ιδιαίτερα στα πελάγη, προκαλώντας και υψηλό κυματισμό, ενώ από τις βραδινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής αναμένεται σταδιακή εξασθένησή τους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 8?C έως τους 14?C.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: Παροδικές βροχές

Διαστήματα βελτίωσης αλλά και αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές κυρίως στις βόρειες ορεινές περιοχές της ανατολικής Κρήτης. Μέχρι τις βραδινές ώρες του Μ. Σαββάτου αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού.

Σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι βόρειοι άνεμοι, με την έντασή τους να περιορίζεται στα 5-6 μποφόρ στη δυτική Κρήτη, ενώ τοπικά έως και 7 μποφόρ θα παραμείνει η έντασή τους στην ανατολική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από τους 10?C έως τους 17?C.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Με ηλιοφάνεια το σούβλισμα του οβελία

Αισθητά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την ημέρα του Πάσχα. Στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα διατηρούνται από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που θα κυμαίνονται από τα 3-4 μποφόρ στη δυτική Κρήτη, ενώ στην ανατολική Κρήτη θα φτάνουν έως και τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ καλά επίπεδα, με την ελάχιστη στους 11?C, ενώ η μέγιστη αναμένεται να ξεπεράσει και τους 18?C.

Καλός προβλέπεται να διατηρηθεί ο καιρός και τη Δευτέρα του Πάσχα, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και τη θερμοκρασία σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα.

Σχόλια