Ειδήσεις

Επιστολή των εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ στον υπουργό υγείας

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, λίγο πριν την άφιξη τους στο Ηράκλειο.

Το Σωματείο αφήνει σαφείς αιχμές για την πολιτική που ασκείται αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και επισημαίνει τις πολλές ελλείψεις που φέρνουν στα όρια τους σε καθημερινή βάση τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.  

Στην επιστολή τους αναφέρουν συγκεκριμένα:

"Η πρόσκλησή σας να παραβρεθούμε στην εκδήλωση που οργανώνετε την Μ. Πέμπτη το απόγευμα στην «Ανδρόγεω» με στόχο την προβολή των κυβερνητικών σας θέσεων για την Υγεία δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη που δημόσια σαν σωματείο εκφράσαμε για συνάντηση μαζί σας.

Επιδιώξαμε μια ουσιαστική συζήτηση για να σας καταθέσουμε τις θέσεις μας για την Υγεία, τα προβλήματα του Πα.Γ.Ν.Η., των ασθενών και των εργαζομένων του, να προβάλλουμε την διεκδίκηση  των αιτημάτων μας και την απαίτησή μας για άμεση αντιμετώπιση. Αντί αυτού επιλέξατε μέρα, ώρα, τόπο, θέμα και ακροατήριο που προδίδει ένα στημένο επικοινωνιακό θέατρο εντυπώσεων που εμείς δεν χωράμε ούτε σαν κομπάρσοι ούτε σαν θεατές.


Στην εκδήλωση θα έρθουμε πρωταγωνιστές μεταφέροντας την αγωνία του λαού, των εργαζομένων μας, των ασθενών μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα και απαιτώντας λύσεις και όχι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» απ' αυτά που έχουμε χορτάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Κρίνοντας την μέχρι τώρα πολιτική σας στο Υπουργείο, σε συνδυασμό και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στις 02 Απρίλη για την Υγεία (κουβέντα για τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς νοσοκομείων 2015, σταγόνα στον ωκεανό γι' άλλη μια φορά η εξαγγελία των 4.500 προσλήψεων), μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τα πράγματα.

Η γνώμη μας είναι ότι κινείστε στην ίδιες κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις με τους προκατόχους σας όπως αυτές επιβάλλονται από την Ε.Ε. και οι όποιες μικρές αλλαγές ή βελτιώσεις (5ευρο) δεν ικανοποιούν το καθολικό αίτημα για ανατροπή και κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών υγείας.


Για μας είναι μονόδρομος η ανατροπή αυτής της πολιτικής και δεν μπαίνουμε στην διαδικασία με κανέναν να διαχειριστούμε τη φτώχια και την εξαθλίωση. Δεν μείναμε και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που λόγω της ΕΣΑΝ θα επιταχυνθεί. Η πρόσβαση στην Υγεία γίνεται όλο δυσκολότερη και ακριβότερη για τους ασθενείς.
Σας έχουμε ήδη ενημερώσει ότι στο νοσοκομείο μας οι ελλείψεις είναι τραγικές. 650 κενές οργανικές θέσεις με τον πρόσφατο μνημονιακό οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 150 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου γνωρίζετε ότι είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι και αδυνατεί πλέον να καλύψει βασικές λειτουργικές του ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου και αυξανόμενη εντατικοποίηση,  κρατούν το νοσοκομείο όρθιο και προσφέρουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς που όλο και αυξάνονται λόγω της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των άλλων δομών Υγείας του νησιού μας καθώς βέβαια και της οικονομικής κρίσης.

Εργαζόμαστε με απλήρωτα νυχτερινά - αργίες, εφημερίες, με μείωση μισθών και αύξηση της φορολογίας (χαράτσια), με συνθήκες παραβίασης ωραρίων πενθήμερης εργασίας, σε χώρους ανθυγιεινούς και επικίνδυνους,  χωρίς να καταβάλλεται σε όλους μας ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα επικινδυνότητας.


Φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται για ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας και πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.


Σας περιγράφουμε μια κατάσταση που σας είναι γνωστή και σχεδόν ίδια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά να ανοίγει η παιδοψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο μας με πρόγραμμα ΕΣΠΑ διάρκειας λειτουργίας ορισμένου χρόνου είναι ντροπή.


Οι ανασφάλιστοι να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις και να αποστέλλονται οι χρεώσεις στην εφορία χωρίς να τους παρέχετε πλήρη ιατρονοσηλευτική περίθαλψη και ταυτόχρονα να μην φροντίζει το Υπουργείο για τις δαπάνες αλλά να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι απαράδεκτο.

Όπως και η κερδοσκοπική λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων σε βάρος του λαού και των ασφαλισμένων που απομυζά τους ασθενείς και μέσω αυτών καλύπτονται βάρδιες  κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου.

Από τον ίδιο λογαριασμό (ΕΛΑΠΙ) αρκετοί εργαζόμενοι πληρώνονται τα ρεπό τους, αναγκαζόμενοι να δουλεύουν συνεχόμενα 15 έως 20 μέρες χωρίς ανάπαυση.  Χρόνια τώρα είμαστε σε διαρκή αγώνα να μην κλείσουν κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου μας, μοναδικά στην περιφέρεια, που και σήμερα δυστυχώς είναι ένα βήμα πριν την κατάργηση ή την συγχώνευση.

Είναι προκλητικό η ψυχιατρική να έχει ράντζα, να μην έχει προσωπικό, να μην χρηματοδοτείται και δίπλα ακριβώς να ετοιμάζεται μεγάλη ιδιωτική ψυχιατρική κλινική με δημόσιο χρήμα και με τις ευχές των τοπικών αρχόντων.


Πριν λίγο καιρό σας καταθέσαμε την πρότασή μας για μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες εργατικές ανάγκες τμημάτων του νοσοκομείου μας και σε περίπτωση απόλυση τους θα οδηγήσει σε κλείσιμό των τμημάτων αυτών. Δώσατε μόνο παράταση μέχρι τέλος του χρόνου στην αγωνία μας και την αγωνία τους.


Να σας ενημερώσουμε επίσης πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η κυκλοφοριακή σύνδεση του νοσοκομείου με τον δρόμο και να σας καταγγείλουμε ότι σημαντικό τμήμα του δημόσιου δρόμου εκχωρήθηκε για ιδιωτικά συμφέροντα καθιστώντας επισφαλή την είσοδο - έξοδο του νοσοκομείου μας .


Τέλος, να σας επισημάνουμε για τα ξενύχτια των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κάθε πρώτη του μήνα για το πολυπόθητο ραντεβού. Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρετεί 103.000 εργαζόμενους στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στα ΤΕΠ και 76.000 εισαγωγές το χρόνο, τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.


Ακούστε το λοιπόν από δω απ' το Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι στο Πα.Γ.Ν.Η. έχουμε αποφασίσει να αγωνιστούμε για τη Δουλειά, την Αξιοπρέπεια, την Υγεία, τη Ζωή μας. Να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν κλέψει τα προηγούμενα χρόνια. Ένα στόχο και σκοπό έχουμε: Να ανατρέψουμε την πολιτική που εφαρμόζετε γιατί αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα.


Σας ζητούμε:
- Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. Αξιοπρεπείς μισθούς για αξιοβίωτη ζωή.
- Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, υπερωριών, νυχτερινών κλπ.
- Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.
- Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
- Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και την αυτοτέλεια του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού μας.
- Πλήρης ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων.
- Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό.
- Ασφαλή κυκλοφοριακή σύνδεση. Δωρεάν παρκινγκ για όλους. Μέτρα καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας.
 

Σχόλια