Ειδήσεις

Η Interpol ψάχνει τον Στίβεν Κουκ

Τις ελπίδες της οικογένειας του Στίβεν Κουκ, ο οποίος χάθηκε πριν από δέκα χρόνια στη περιοχή των Μαλίων, ήρθε να αναπτερώσει η απόφαση της Ιντερπόλ να εντάξει τον 20χρονο τότε φοιτητή στη λίστα με τις σοβαρότερες υποθέσεις εξαφάνισης σε όλο τον κόσμο που παραμένουν ανοικτές. Το όνομα του Στίβεν Κουκ βρίσκεται πλέον στη λίστα με τα 1.154 άτομα, παιδιά και ενήλικες, που έχουν χαθεί μυστηριωδώς και οι υποθέσεις τους αποτελούν προτεραιότητα για τη Ιντερπόλ όσο και τις διεθνείς διωκτικές Αρχές με τις οποίες συνεργάζονται.

Ελπίζουν

Η εξέλιξη αυτή σκόρπισε μεγάλη χαρά και ανακούφιση στην οικογένεια του νεαρού αγνοούμενου που ζει όλα αυτά τα χρόνια υπό το συνεχή εφιάλτη της απουσίας του. Παρά τη διαρκή επαφή που διατηρούν με τις αστυνομικές Αρχές της περιοχής τους, οι οποίες επέδειξαν μεγάλο ζήλο στην προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις, το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο αποκορύφωμα της αγωνίας και της απόγνωσής τους. Και αυτό γιατί οι προσπάθειες φθίνουν και οι ίδιοι κινδυνεύουν να μη λάβουν ποτέ απάντηση για την τύχη του παιδιού τους.

Ωστόσο, η Ιντερπόλ ανταποκρίθηκε τελικά στο αίτημα της οικογένειας, η οποία ζητά, παρά τα δέκα δραματικά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, ο φάκελος της υπόθεσης να παραμείνει ανοικτός. Πρόσφατα ο Κρις Κουκ, αδελφός του Στίβεν, μιλώντας από τη Βρετανία στην εκπομπή "Δεύτερη Ματιά" της "ΚΡΗΤΗ TV", είχε απευθύνει δραματική έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για τις συνθήκες της εξαφάνισής του να δώσει πληροφορίες στις Αρχές, είτε στην οικογένειά του.

Το χρονικό

Ο νεαρός Βρετανός εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες τη μέρα που έφτασε για διακοπές στα Μάλια το Σεπτέμβριο του 2005. Ο ίδιος και οι συμφοιτητές του άφησαν τα πράγματά τους στο ξενοδοχείο και βγήκαν για την πρώτη τους βόλτα στα Μάλια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του, κουρασμένος και ζαλισμένος, πήρε το δρόμο της επιστροφής για το δωμάτιό του. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν, χωρίς ποτέ να δοθεί απάντηση στην οικογένειά του για το τι ακριβώς συνέβη στον 20χρονο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν τότε για να εξηγήσουν την απουσία του Στίβεν παρουσιάζει τραγικές ομοιότητες με τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξαφάνιση ενός άλλου 20χρονου φοιτητή, την απώλεια του οποίου θρηνούν η Κρήτη και όλη η Ελλάδα: Του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι αστυνομικές Αρχές και Βρετανοί αξιωματικοί, που επισκέφτηκαν τα χρόνια που μεσολάβησαν την Κρήτη, προσπάθησαν να διευκρινίσουν αν οι μαρτυρίες που ανέφεραν ότι έπεσε θύμα ακραίων συμπεριφορών κακομεταχείρισης μεθυμένων τουριστών έχουν βάση.

Μεθυσμένοι σε κάδους

Οι μαρτυρίες αυτές ανέφεραν πως κάποιοι, είτε εργαζόμενοι σε νυχτερινά καταστήματα της περιοχής είτε οι νεαροί Βρετανοί τουρίστες, έφταναν στο σημείο να πετούν σε κάδους σκουπιδιών τους μεθυσμένους συμπατριώτες τους για να διασκεδάσουν. Το συγκεκριμένο σενάριο κατέληγε στην εκδοχή ο 20χρονος να κομματιάστηκε από απορριμματοφόρο και το κατακρεουργημένο πτώμα του να κατέληξε στην παλιά χωματερή των Μαλίων.

Ένα εφιαλτικό σενάριο που δε θέλει να πιστέψει η οικογένεια του αγνοούμενου, η οποία όμως ακόμα περιμένει απαντήσεις από την Ελληνική Αστυνομία. Οι βρετανικές Αρχές επανέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο θέμα της αναζήτησης του Στίβεν, ωστόσο θεωρούν ότι το μυστικό για την τύχη του εξακολουθεί να κρύβεται στα Μάλια, γι' αυτό και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ζητήσουν την ενεργοποίηση των τοπικών Αρχών για την αναψηλάφηση της υπόθεσης.

Της Έλλης Κοκάλη

Σχόλια