default-image

Έντονη ανησυχία κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό

Έντονη ανησυχία κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό

Άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα προέκυψαν από τις εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε επίπεδο Κρήτης, και αφορούν στα ποσοστά ανοσίας των αιγοπροβάτων ενόψει της περιόδου που συνήθως καταγράφεται η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού. Με την αύξηση των θερμοκρασιών από το Μάιο και τη σκνίπα να μεταφέρει από ζώο σε ζώο το πρόβλημα, οι ειδικοί στην Κρήτη ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν και η απόφαση για προληπτικό εμβολιασμό έχει ήδη ληφθεί από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, το υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει καν συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα, με τα εμβόλια να μην υπάρχουν ούτε για δείγμα στην ελληνική αγορά, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, εξηγώντας ότι η παραγωγή μπορεί να αποδεκατιστεί και τα προβλήματα να πολλαπλασιαστούν εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση από τη μια, ή κυκλοφορήσουν στην αγορά και χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμό εμβόλια αμφιβόλου προέλευσης και αποτελεσματικότητας.

Η απόφαση για εμβολιασμό κρίθηκε και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ απαραίτητη, πλην όμως με την καθυστέρηση έκδοσης σχετικής απόφασης του υπουργείου και από την άλλη την πλήρη απουσία από την ελληνική αγορά των εμβολίων που θα μπορούσαν να θωρακίσουν τα αιγοπρόβατα το θέμα τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο εμβολιασμός ήδη έχει ξεκινήσει.

Αν στην υπόλοιπη Ελλάδα η παραγωγή φέτος συρρικνώθηκε κατά 40% λόγω του καταρροϊκού πυρετού, με τα μικρά ποσοστά ανοσίας των αιγοπροβάτων στην Κρήτη, το θέμα μπορεί όπως εξηγούν οι ειδικοί να κρύβει πολλαπλούς κινδύνους και για το νησί μας, όπου τα ποσοστά μπορεί να εκτοξευτούν.

Το θέμα πάντως που και από την πλευρά των κτηνοτρόφων αρχίζει να δημιουργεί έντονο προβληματισμό, όπως εξήγησε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προχειρότητα και κυρίως σε καμία περίπτωση με εμβόλια που πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία είναι αμφίβολο ότι μπορούν να θωρακίσουν τα αιγοπρόβατα από τον καταρροϊκό πυρετό.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News