Ειδήσεις

Στο χωριό οικογενειακά θα περάσουν το Πάσχα οι Ηρακλειώτες

Οικογενειακή υπόθεση παραμένει η Ανάσταση του Θεανθρώπου και το σούβλισμα του οβελία, είτε σε χωριό είτε στην πόλη, αν και η επικρατούσα δυσχερής για τον περισσότερο κόσμο οικονομική κατάσταση επιβάλλει άλλα σχέδια σε πολλούς συμπολίτες μας που μίλησαν στη "Νέα Κρήτη".

Όπως τόνισε η κ. Μαρία Βουρβαχάκη, θα κάνει Πάσχα στο χωριό με τα παιδιά της. Παρά το γεγονός πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον τρόπο ζωής της ίδιας και των παιδιών της, ωστόσο οι Άγιες τούτες μέρες θεωρούνται οικογενειακές και προσπαθούν όλοι να φροντίσουν να είναι μαζί στο αναστάσιμο τραπέζι. Το ένα από τα δύο παιδιά της μένει στην Αθήνα. Και όπως μας τόνισε η κ. Μαρία, θα έρθει και φέτος στην Κρήτη.

«Όλους μας έχει αγγίξει η κρίση. Αυτή τη φορά το παιδί μου μπορεί να μην πάρει καμπίνα και το αυτοκίνητο, σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως δε θα αναβάλει το πασχαλιάτικο ταξίδι του και θα "κατέβει" από την πρωτεύουσα με την οικογένειά του έστω και με ημερήσιο πλοίο και κατάστρωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βουρβαχάκη, περιμένοντας με ανυπομονησία να τους δει και να καμαρώσει παιδιά κι εγγόνια όλους μαζί στο σπίτι της.

Για τον κ. Μανόλη Στριλιγκά, Πάσχα σημαίνει και πάλι δουλειά, αφού το μεροκάματο δεν μπορεί να σταματήσει αν έχεις οικογένεια και υποχρεώσεις, όπως λέει. Όμως δε θα χάσει, έστω και για ένα απόγευμα, την... εξόρμηση στο χωριό, να δει με την οικογένειά του τους δικούς του και να ανταλλάξουν ευχές. «Παλιά πηγαίναμε οικογενειακώς από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μας έχει αλλάξει συνήθειες. Τώρα αναγκαστικά δουλεύουμε περισσότερο. Οι προτεραιότητές μας είναι συγκεκριμένες. Η γιορτή του Πάσχα απομένει ακόμη για να μην αποξενωνόμαστε, να μη χανόμαστε από το χωριό, να κάνουμε μια βόλτα και να διατηρούμε κάποια ήθη κι έθιμα του τόπου και φυσικά να βλέπουμε τους δικούς μας ανθρώπους», προσθέτει ο κ. Στριλιγκάς.

«Είναι σημαντικό να ζουν στο μεταξύ οι συγγενείς στο χωριό, αλλιώς ρίχνεις... μαύρη πέτρα πίσω σου, με τις αναδουλειές και την αγχωτική διάθεση που κυριαρχεί στις μέρες μας και μας δυσκολεύει οικονομικά ακόμη κι "ένα τσιγάρο δρόμο" να διανύσουμε με τα οχήματά μας», ανέφεραν κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας.

Για την κ. Μαρία Ζαχαριουδάκη, το χωριό, ιδίως αν μια οικογένεια διαμένει σε... κλεινόν άστυ, θεωρείται σήμερα από τις πιο οικονομικές λύσεις για ολιγοήμερες διακοπές, αφού και συγγενείς υπάρχουν και γη διαθέτουν με οπωροκηπευτικά και ντόπια κρέατα δικής τους παραγωγής.

Δεν περισσεύουν για ταξίδια… Έχουν στενέψει τα οικονομικά

Από την πλευρά της, όπως τονίζει η κ. Αθηνά Μαστρογιαννάκη, έχουν στενέψει οικονομικά τα πράγματα και είναι πολύ δύσκολα στις μέρες μας και όταν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορείς να πας πουθενά, πόσω μάλλον εκτός πόλης. Αν έχεις και οικογένεια και δεν κατάγεσαι από χωριό τα πράγματα είναι χειρότερα.

Οικογενειακά, όπως πάντα, θα περάσει στο εξοχικό του ο κ. Γιώργος Βλαχάκης. Για τον ίδιο η οικονομική κρίση δεν έχει επιφέρει αλλαγές. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η κρίση γεννά ευκαιρίες και αν είσαι ανοικτός στο μυαλό τις βλέπεις και τις άρπας». Και αισθάνεται τυχερός που τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει ταξιδέψει τουλάχιστον 5-6 φορές στο εξωτερικό, όπως μας είπε.

Οι περισσότεροι, που ρωτήθηκαν, για τα οικονομικά τόνισαν πως έχουν περιορίσει εξαιτίας τους πολλά πράγματα και συνήθειες, όμως το Πάσχα θα προσπαθήσουν και να περάσουν ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές με τους δικούς τους σε χωριά, σε εξοχικά και πόλεις και θα σουβλίσουν τον οβελία, όπως ο κ. Μανόλης Αποστολάκης.

Τι είπαν

«Στο χωριό θα κάνω Πάσχα με τους δικούς μου και θα σουβλίσουμε, όπως κάθε χρόνο, τον οβελία».

Μανόλης Αποστολάκης

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε Πάσχα οικογενειακώς. Το ένα μου παιδί θα ταξιδέψει από Αθήνα, έστω και χωρίς αυτοκίνητο».

Μαρία Βουρβαχάκη

«Το μεροκάματο αναγκαστικά πρέπει να βγει και τούτες τις άγιες μέρες. Θα πάμε οικογενειακώς στο χωριό έστω κι ένα απόγευμα».

Μανόλης Στριλιγκάς

«Στο Ηράκλειο θα μείνω για Πάσχα. Τα πράγματα οικονομικώς είναι δύσκολα για μετακινήσεις, ακόμη και αν κατάγεται κάποιος από χωριό».

Αθηνά Μαστρογιαννάκη

«Οικογενειακά θα κάνουμε Πάσχα στο εξοχικό. Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό 5-6 φορές σε 1,5 χρόνο».

Γιώργος Βλαχάκης

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια