Ειδήσεις

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας

Στη Μόσχα έφτασε το απόγευμα της Μ. Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά και τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Ρώσοι αξιωματούχοι, ενώ ο κ. Τσίπρας ανάρτησε λίγη ώρα αργότερα μια φωτογραφία από την άφιξή του στη Ρωσία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και σχολίασε: «Άφιξη νωρίτερα στη Μόσχα. Αύριο το μεσημέρι συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο κ. Πούτιν».

Το πρόγραμμα των επαφών του, σύμφωνα με το site των "Νέων", αρχίζει αύριο στις 10 το πρωί με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη 1 το μεσημέρι θα μεταβεί στο Κρεμλίνο όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσει μία ώρα.

Αμέσως μετά θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με προέδρους ομογενειακών συλλόγων.

«Θα μπορούσε να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους»

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους «μπορεί να συζητηθεί στις συνομιλίες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», είπε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δε χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Με τη σειρά της, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δε θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρουν τα "Νέα", σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας "Κομερσάντ", ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα της "Κομερσάντ" παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά.

Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τελευταία φορά που είχε μεταβεί Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.

Σχόλια