Ειδήσεις

Κινδυνεύει ο πληθυσμός της Caretta Caretta στην Κρήτη

Με εξαφάνιση κινδυνεύει ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών Caretta Caretta, που αναπαράγεται στην Κρήτη, καθώς ο πληθυσμός της ολοένα και μειώνεται.

Η αναπαραγωγή της χελώνας σε παραλίες τόσο του Ρεθύμνου όσο και των Χανίων παρουσιάζει κάθετη πτώση τα τελευταία χρόνια, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων στις παραλίες ωοτοκίας, οι οποίες όπως λένε υποβαθμίζονται λόγω διαφόρων παρεμβάσεων.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Κάθε χρόνο μειώνονται οι φωλιές κατά 4% σε παραλίες του Ρεθύμνου και κατά 6% σε παραλίες των Χανίων, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου "Αρχέλλων", μέλη του οποίου ενημερώνουν το κοινό, καταγράφοντας παράλληλα τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω έργων ή άλλων παρεμβάσεων που υποβαθμίζουν ή απειλούν με υποβάθμιση τις παραλίες ωοτοκίας.  

Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για το μέσο ετήσιο αριθμό φωλιών στο Ρέθυμνο στη περίοδο 2000-2013, ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος κατά 44% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1992-2002.

Και στα Χανιά, ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών κατά την περίοδο 2003-2013 εμφανίζεται μειωμένος κατά 49% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1992-2002.

Ανησυχητικά όμως είναι και τα στοιχεία θανάσιμων τραυματισμών της χελώνας Caretta Caretta σε επίπεδο χώρας, καθώς 500 θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος "Αρχέλλων" Ρεγγίνα Στεφανάτου.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παράκτιων περιοχών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε Χανιά και Μοίρες, ενώ παρόμοια εκδήλωση προγραμματίζεται και στο Ρέθυμνο.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια