default-image

Β. Βαγιωνάκη: "Δέσμευση η Εξεταστική για τα μνημόνια"

Κρήτη
Β. Βαγιωνάκη: "Δέσμευση η Εξεταστική για τα μνημόνια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως «σημείο τομής» στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας, αλλά κι ως ένα «παγκόσμιο πείραμα να μετατραπεί η κρίση δανεισμού ως μόνιμη κρίση χρέους» χαρακτήρισε το Μνημόνιο η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις και την απόφαση της Βουλής σχετικά με τη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης.

«Η ανάγκη δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο δεν αποτελεί ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕ.Λ. Ο ίδιος ο Σαμαράς λίγο πριν τις εκλογές του 2012 είχε δεσμευτεί για μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο. Παρά τις τότε δεσμεύσεις η προηγούμενη κυβέρνηση σίγησε. Και τώρα επανέρχονται οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της καταστροφής πλειοδοτώντας με προτάσεις που μόνο στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Βαγιωνάκη.

Παράλληλα, σημειώνει σκωπτικά: «Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα ήθελαν μια συστατική επιτροπή που θα διερευνήσει τις ευθύνες της… αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρονιά», για να προσθέσει: «Την πενταετία κοινοβουλευτικής σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή θα ακολουθήσει μια διαδικασία που θα αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες».

Η βουλευτής στάθηκε και στο ζήτημα της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που, όπως λέει, «υπέστη σημαντικά πλήγματα τις τελευταίες δεκαετίες με ευθύνη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων».

«Η καθολική ασυλία που παρείχε στο γερασμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας, το παλιό πολιτικό σύστημα, οδήγησε τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια και ευνόησε την άνοδο της ακροδεξιάς. Οποιαδήποτε προσπάθεια να συγκαλύψουμε τα αίτια της εθνικής καταστροφής προκαλεί περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου», τονίζει και συμπληρώνει: «Οφείλουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία. Είναι κοινή λαϊκή απαίτηση. Είναι ζήτημα προστασίας της Δημοκρατίας».

Τέλος, όπως επισημαίνει η κα Βαγιωνάκη, η κυβέρνηση «δεν προχωρά σε σύσταση εξεταστικής προκειμένου να κριθούν πολιτικές επιλογές ή αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνεί», αλλά «για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών που προκύπτουν για πολιτικά πρόσωπα και συμφέροντα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News