Ειδήσεις

Θερμή ανταπόκριση των Κρητικών στις συναυλίες του Αλ. Μυράτ

Πόλο έλξης αποτελούν οι εντυπωσιακές συναυλίες τις Περιφέρειας Κρήτης με την Διεύθυνση Ορχήστρας "Σύνολο 15+Ορχήστρα Κρήτης" του διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ, που δίνονται με ελεύθερη είσοδο στο νησί.

Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, κατέκλυσαν χθες ασφυκτικά τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και χειροκρότησαν θερμά το μαέστρο, τους μουσικούς για την υψηλής ποιότητα ερμηνεία-απόδοσή τους. Μαζί και οι παριστάμενοι Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η αναπληρώτρια δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Μεγάλη επίσης επιτυχία σημείωσε η συναυλία που δόθηκε από την Ορχήστρα "Σύνολο 15+Ορχήστρα Κρήτης" στο κινηματοθέατρο "Ρεξ" στον Άγιο Νικόλαο, ενώ απόψε Μ. Τρίτη δίνεται συναυλία στο Ρέθυμνο στην αίθουσα "Παντελή Πρεβελάκη" και αύριο, Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, στα Χανιά, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Τις συναυλίες παράλληλα με την Περιφέρεια στηρίζουν η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οι Δήμοι Ηρακλείου, Χανίων και Αγ. Νικολάου, και συμμετέχουν οι διακεκριμένες σοπράνο Κατερίνα Δοξαστάκη και Severine Maquaire, η χορωδία του Δήμου Ηρακλείου (δ/νση Γιάννη Ιδομενέως) και η "Cantilena" Χανίων (δ/νση Γιώργου Καλούτση). Στην έναρξη της συναυλίας στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου απηύθυνε καλωσόρισμα ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που οι πολίτες τις Κρήτης αγκαλιάζουν με τη συμμετοχή τους τις μοναδικές κλασικές συναυλίες.

Παράλληλα επισήμανε την πολύ σημαντική παρουσία του διεθνούς φήμης μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ, των χορωδιών και των διακεκριμένων μουσικών τις Ορχήστρας "Σύνολο 15+Ορχήστρα Κρήτης". Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Φασουλάκης, «το μεγαλύτερο μέρος των συντελεστών είναι καλλιτέχνες προερχόμενοι από την Κρήτη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ το καλοκαίρι ευελπιστούμε να υπάρχει συνέχεια στη συνεργασία με την Ορχήστρα Κρήτης και τον κ. Μυράτ».

Από την πλευρά του ο μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ, εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμέτοχη του κόσμου και τη θερμή ανταπόκριση, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους, την Περιφέρεια-οργανωτές, καλλιτέχνες και πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Κρήτη για τις συγκεκριμένες συναυλίες. Για πρώτη φορά άνθρωποι που έρχονται από ορίζοντες διαφορετικούς κάθονται μαζί και προσπαθούμε όλοι μαζί να κάνουμε αυτό που εξυπακούεται, όταν χρειάζεται να γίνει μουσική, να γίνουμε ένα. Αν δεν υπάρξει το ένα δεν υπάρχει μουσική. Αυτή είναι η ευθύνη η μια, να ενώσω ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικές εμπειρίες, ώστε να πούμε κάποια στιγμή ότι η Κρήτη έχει Ορχήστρα. Μια ορχήστρα είναι "εργαλείο" πολιτισμού, είναι σαφές και αυτονόητο, αλλά μπορεί να είναι και εργαλείο ανάπτυξης όχι μόνο πολιτισμική αλλά και οικονομική. Είναι σημαντικό ότι η Κρήτη σαν μεγάλη δύναμη που είναι έχει ένα τέτοιο "εργαλείο" στην "πανοπλία" της».

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ

Ο Αλέξανδρος Μυράτ αφοσιώθηκε από νωρίς στη μουσική. Του αποκαλύφθηκε στις αρχές της εφηβείας του ενώ στα 20 του μόλις χρόνια διηύθυνε την πρώτη του μεγάλη συναυλία στις Κάννες με την Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο.

Αργότερα θα διευθύνει την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της "Ορέστειας" του Μιγιώ, για τη Γαλλική Ραδιοφωνία και η διεθνής του καριέρα συνεχίζεται σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Κορέα και αλλού, διευθύνοντας μουσικά σύνολα και σημαντικές ορχήστρες.

Είναι ιδρυτής της Ορχήστρας της Πικαρδίας, μόνιμος προσκεκλημένος της Φιλαρμονικής της Τάργκου Μούρες της Τρανσυλβανίας, ιδρυτής της Καμεράτας της Ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στο Βόλο, ζει στη Γαλλία και ήρθε στην Κρήτη για τέσσερις μοναδικές συναυλίες στο νησί μας.

Σχόλια