Ειδήσεις

Ανάσα του Ειρηνοδικείου Χανίων σε χρεωμένη οικογένεια

Γλίτωσε την περιουσία του πατέρας δύο ανήλικων παιδιών στα Χανιά με απόφαση του Ειρηνοδικείου και για χρέος 15.844,93 ευρώ σε δύο τράπεζες, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Κρήτης.

Το δικαστήριο επίσης δεν του όρισε μηνιαία καταβολή κρίνοντας ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί το εισόδημά του.

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, μηνιαίο εισόδημα που διαθέτει η οικογένεια είναι 362 ευρώ. Το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης της οικογένειας είναι 362 ευρώ, συν οικονομική συνδρομή από τους γονείς τους.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν είναι, ο σύζυγος, μία παλαιά οικία, ακατοίκητη.

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού, μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ. 1, 8, 2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης καταναλωτής πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, του χορήγησε προσωρινή διαταγή, με το παρακάτω περιεχόμενο:

1) Δέχεται, το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.

2) Απαγορεύει, στους πιστωτές, μέχρι το έτος 2024, τη λήψη κάθε καταδιωκτικού μέτρου εναντίον του.

3) Απαγορεύει, τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του, μέχρι 2024 ημερομηνία που έχει οριστεί η κύρια δικάσιμος.

4) Ρυθμίζει, τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές προς όλους τους πιστωτές, των 50 ευρώ, συμμέτρως διανεμόμενο προς τις πιστώτριες τράπεζες, αφού δεν είναι εξασφαλισμένες με εμπράγματη ασφάλεια, καταβολές οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα.
 

Συμπερασματικά, για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία με την συνδρομή της βοήθησε το μέλος της, στην ένταξη στο ν. 3869/2010, όπως τούτος τροποποιήθηκε, η απόφαση αυτή θεωρείται, μία Προσωρινή Διαταγή "σταθμός", καθώς παίρνονται ασφαλιστικά μέτρα έως το έτος 2024 και μέχρι τότε ο δανειολήπτης θα έχει καταβάλλει το ποσό των 5.400 ευρώ. είναι σύμφωνα με τις διατάξεις και το πνεύμα του Νόμου Κατσέλη, (ν. 3869/2010 καθώς ο δικαστής κατανοώντας την οικονομική δυσκολία που βιώνει ο καταναλωτής, δέχτηκε την αίτησή του, χορηγώντας προσωρινή διαταγή, καθότι με την προσωρινή διαταγή, σώζεται η δυνητική του κατοικία, από τα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών και ορίζει μηνιαία καταβολή για όλους τους πιστωτές 50 ευρώ, για ένα χρέος των 15.844,93 ευρώ.

Σχόλια