default-image

"Τορπίλη" στις κοινωνικές δομές

Κρήτη
"Τορπίλη" στις κοινωνικές δομές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν χάρτινος πύργος κινδυνεύουν να καταρρεύσουν κοινωνικές δομές στο πλαίσιο του Δικτύου για την Αντιμετώπιση της Φτώχιας στο Ηράκλειο. Άστεγοι, άποροι και μακροχρόνια άνεργοι αδυνατούν σε αρκετές περιπτώσεις να καλύψουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες στο Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων. Δομή η οποία δέχεται και το μεγαλύτερο χτύπημα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης εδώ και τρεις μήνες.

Τορπίλη στη λειτουργία των κοινωνικών δομών αποτελεί η μη καταβολή - εδώ και τρεις μήνες - κονδυλίων από το αρμόδιο υπουργείο, με το συντονιστή του δικτύου να βρίσκεται σε αδιέξοδο και να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για την επιπλέον μη καταβολή του δώρου Πάσχα στους 33 απλήρωτους εργαζόμενους.

Συνέπεια, άποροι, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι αλλά και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Φτώχιας στο δήμο Ηρακλείου να βυθίζονται στην απελπισία. Έτσι, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στην αντιμετώπιση της φτώχιας, άποροι στο Ηράκλειο έχουν μείνει αρκετές φορές νηστικοί, ενώ σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής, εκεί τα πράγματα είναι τραγικά.

Και όμως πρόκειται για συμπολίτες μας που έχουν ενταχθεί σε κοινωνικές δομές του Δικτύου για την Αντιμετώπιση της Φτώχιας στο δήμο Ηρακλείου. Μάλιστα, για το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, στο οποίο εξυπηρετούνται 302 άτομα και 75 άστεγοι, το πλήγμα είναι μεγάλο, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, ροφήματα, είδη προσωπικής υγιεινής και όχι μόνο είναι πολλές.

«Υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει συσσίτιο. Με αποτέλεσμα ορισμένοι ωφελούμενοι να παίρνουν από το Ίδρυμα Καλοκαιρινού και άλλοι από την εκκλησία. Επίσης για πέντε ημέρες δεν είχαμε χαρτί υγείας. Ύστερα είναι και φορές που αναγκαζόμαστε να πετάξουμε το φαγητό, καθώς τόσες φορές που έχει ξαναζεσταθεί ξινίζει, αλλοιώνεται και είναι ακατάλληλο. Προχθές αναγκαστήκαμε να πετάξουμε μια ομελέτα που από το πολύ ψήσιμο είχε γίνει σκληρή σαν πλακάκι και δεν τρωγότανε. Δε ζητάμε πολυτέλειες. Απλώς να μπορούμε να έχουμε ένα πιάτο φαΐ και να μπορούμε να κάνουμε ένα μπάνιο», είπε ο άστεγος στο Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Γιώργος Γαϊτάνης, περιγράφοντας τις καταστάσεις που ζούνε οι ωφελούμενοι.

«Τα μεγάλα θύματα, όπως πάντα, είναι αυτοί που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχιας και οι εργαζόμενοι», τόνισε ο συντονιστής του Δικτύου στο Ηράκλεο, Χρήστος Τζαμούσης.

ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ...

Στον "αέρα" 2.500 ωφελούμενοι

«Για το Δίκτυο στο Ηράκλειο, 33 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και 2.500 ωφελούμενοι μένουν "στον αέρα". Για τον κ. Σταθάκη, όμως, όλα ήταν καλά», ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Όχι μόνο δεν πληρώνονται οι υπάλληλοι, αλλά δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες για τις έμμεσες δαπάνες. Όταν δεν έχουμε χαρτί υγείας, τι άλλο να πούμε; Επίσης έχουμε πρόβλημα με τις ασφαλιστικές ενημερότητες... Οι υπάλληλοι κάνουν υπομονή. Όμως, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα αντέξουν, γιατί όλοι έχουν οικογένειες. Ορισμένοι μάλιστα από τους υπαλλήλους δεν έχουν χρήματα ούτε για να βάλουν βενζίνη», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Νομού Ηρακλείου και υπεύθυνη του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη.

Από την άλλη πλευρά πάλι, εφημέριος της ενορίας αναφέρει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού. Για τεχνικούς - όπως επικαλείται - λόγους, το υπουργείο δεν έχει καταβάλει εδώ και 3 μήνες ποσό ύψους 300.000 ευρώ για την ομαλή λειτουργία των δομών, οι οποίες κινδυνεύουν με κατάρρευση. Όμως, από την άλλη, άλλο υπουργείο κρίνει αναγκαία τη δαπάνη ανακατασκευής πολεμικών αεροπλάνων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και όλα αυτά την ώρα που οι αρμόδιοι κάνουν έκκληση στους πολίτες για βοήθεια. Και συγκεκριμένα για την παροχή τροφίμων, χαρτικών και άλλων αγαθών, καθώς αρκετά έχουν ήδη εξαντληθεί, με τις ώρες να κυλούν εφιαλτικά για τους συνανθρώπους μας ακόμη και τη Μεγάλη Βδομάδα που διανύουμε. «Αυτό που ζητάμε είναι τη βοήθεια του κόσμου μήπως καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε έως ότου η Πολιτεία να μας πληρώσει», είπε η κ. Παχιαδάκη, απευθύνοντας έκκληση στους απλούς πολίτες για στήριξη.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News