default-image

Τσίπρας:"Ο λαός θα λάβει απαντήσεις απ' αυτή την κυβέρνηση"

Ελλάδα
Τσίπρας:"Ο λαός θα λάβει απαντήσεις απ' αυτή την κυβέρνηση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «περιμένει στη γωνία αναμένοντας την αποτυχία της χώρας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. απειλεί με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες, την ίδια ώρα που μιλάει για συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και με θάρρος. «Έχετε απέναντί σας μία κυβέρνηση που λέει την αλήθεια», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα υποτελής και υποταγμένη, αλλά μία χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη, παρά τις δυσκολίες που πέρασε την τελευταία πενταετία. «Είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες και ανατράπηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας.

«Η κατάρρευση της χώρας ήταν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθήσατε. Είναι δεδομένη η αποτυχία του προγράμματος. Το πρόγραμμα το έκριναν οι πολίτες, οι οποίοι έδωσαν εντολή για μία ριζική στροφή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση των πολιτών είναι ότι το πολιτικό σύστημα καλύπτεται πίσω από έναν μανδύα προστασίας. Ότι αντιμετωπίζεται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά ο πολιτικός και με άλλα ο πολίτης. Ότι υπάρχει συμπαιγνία. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ορθή αυτή η αίσθηση, τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις. Οφείλουμε να τη λάβουμε όμως υπόψη. Για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία, οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι δε συστήνεται εξεταστική επιτροπή για να κρίνουμε πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε, αλλά για να διερευνηθεί αν πέρα από αυτή την επιλογή πολιτικής τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. «Αυτό ζητεί να μάθει ο λαός μας», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, αφήνοντας αιχμές ότι κάποιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

«Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς, κύριε Σαμαρά, αλλά μετά τα ξεχάσατε. Και τώρα μας λέτε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Πείτε το ευθέως, μιλάτε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η ελληνική Βουλή πρέπει να εξετάσει αμερόληπτα και αντικειμενικά τι έγινε με το PSI».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ομολογία ενοχής τις ασυλίες που νομοθετήθηκαν στη Βουλή και διερωτήθηκε γιατί η Ν.Δ. δεν έφερε όσο ήταν στην κυβέρνηση την πρότασή της για εξεταστική από το 1981.

«Η πρόταση σας σήμερα είναι προσχηματική, θέλετε να θολώσετε τα νερά», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

«Ο ελληνικός λαός θα λάβει απαντήσεις από αυτήν την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News