default-image

Σχέδιο Ν. Ηγουμενίδη: Γιατρός για κάθε γειτονιά

Σχέδιο Ν. Ηγουμενίδη: Γιατρός για κάθε γειτονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το... δρόμο για όλη τη χώρα σε ό,τι αφορά ένα άλλο μοντέλο πρωτοβάθμιας υγείας, πιο λειτουργικό, πιο ευέλικτο, πιο κοντά στον πολίτη, και μάλιστα με το ελάχιστο δυνατό κόστος, ετοιμάζεται να δείξει το Ηράκλειο!

Η νέα διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, με βάση τις αποκαλυπτικές προτάσεις που παρουσίασε στη Βουλή ο νέος ΔΥΠΕάρχης Κρήτης Νίκος Ηγουμενίδης, προωθεί ένα πιλοτικό σχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου 60 ιατρείων της γειτονιάς και 2 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως το μοντέλο δεν απαιτεί μεγάλο κόστος ή χρονοβόρες διαδικασίες, αφού αξιοποιεί υπάρχουσες υποδομές και το απλό όσο και αποτελεσματικό δόγμα της ισχύς εν τη ενώσει, και συγκεκριμένα μεταξύ του τομέα της υγείας και του τομέα της αυτοδιοίκησης, που προβλέπει την αναβάθμιση των 60 σημερινών κοινωνικών δομών των Δήμων σε δομές υγείας. Σε 60 ιατρεία της γειτονιάς, τα οποία παράλληλα με τις κοινωνικές υπηρεσίες θα προσφέρουν και ιατρικές υπηρεσίες, από εξετάσεις μέχρι εμβολιασμούς και κατ' οίκον μετεγχειρητική φροντίδα και αποθεραπεία!

Το "παζλ", βάσει του σχεδιασμού που έχει καταρτίσει ο κ. Ηγουμενίδης, θα συμπληρωθεί με την αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών και μέσων των σημερινών ουσιαστικά ανενεργών μονάδων του ΠΕΔΥ στην κατεύθυνση δημιουργίας 2 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Και εδώ, με μικρό κόστος, θα εξυπηρετούνται οι περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο, εκτός βεβαίως των περιπτώσεων εκείνων που απαιτούν υποχρεωτικά νοσηλεία...

Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές προτάσεις παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Ηγουμενίδη κατά την προ ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τις νέες διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Στη συνεδρίαση, ο νέος ΔΥΠΕάρχης Κρήτης είχε την ευκαιρία για μια 10λεπτη πρωτολογία και μια δευτερολογία, στο πλαίσιο των οποίων έδωσε το στίγμα του σχεδιασμού που υπόσχεται ένα άλλο... τοπίο στο χώρο των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

«Την πρωτοβάθμια υγεία τη θεωρώ το θεμέλιο του συστήματος υγείας. Υπάρχει, ως γνωστόν, η πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου για ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα στα μεγάλα αστικά κέντρα, που θα στηρίζεται στον οικογενειακό γιατρό, στα ιατρεία της γειτονιάς και στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου έχουμε ένα πληθυσμό 220.000 ανθρώπων. Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε πιλοτικά αυτό το σχέδιο πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να μπορέσει κατόπιν να εφαρμοστεί και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ποια είναι τα όπλα μας; Αφενός έχουμε επιστήμονες που συμμετέχουν, που τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Επεξεργασίας του υπουργείου Υγείας. Άνθρωποι που ζουν, εργάζονται στην Κρήτη και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Αφετέρου έχω ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις και με τον περιφερειάρχη Κρήτης και με δημάρχους, οι οποίοι εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους για το σχέδιο αυτό και δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο ίδιος περιέγραψε στη συνέχεια το σχεδιασμό που έχει ως σημείο αναφοράς τη συνεργασία και συνένωση δυνάμεων μεταξύ του χώρου της υγείας και του αυτοδιοικητικού χώρου.

«Στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου υπάρχουν 60 κοινωνικές δομές των Δήμων. Δομές όπως τα ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, κ.τ.λ., που όμως έχουν νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικό βοηθό, φυσιοθεραπευτή. Κάποιες μάλιστα από τις δομές, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι" έχουν δικά τους αυτοκίνητα. Επίσης έχουν κτήρια στα οποία στεγάζονται.

Σε αυτές τις 60 δομές, αν προσθέσουμε 60 γιατρούς και 20 νοσηλεύτριες, τότε σε αυτήν την περιοχή των 220.000 ανθρώπων αποκτούμε 60 ιατρεία γειτονιάς, 60 μονάδες υγείας που θα παρέχουν προφανώς το κλινικό έργο που χρειάζεται και θα τους απαιτηθεί. Που θα προσφέρουν πρόληψη. Θα παρέχουν τον εμβολιασμό όχι μόνο των παιδιών, αλλά όλων των ευπαθών πληθυσμιακών μονάδων της γειτονιάς τους. Ακόμα, θα παρέχουν τριτοβάθμια πρόληψη, εννοώντας την κάλυψη των χρονίως πασχόντων, όπως πνευμονοπαθών. Θα προσφέρουν συνάμα αποθεραπεία για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία, αφού η αλλαγή επιδέσμων, ραμμάτων μετά από χειρουργεία και επεμβάσεις θα μπορεί να γίνεται κατ' οίκον», περιέγραψε ο νέος Δυπεάρχης Κρήτης.

Ο κ. Ηγουμενίδης πρόσθεσε: «Μπορούμε λοιπόν να στήσουμε με λιγότερο κόστος, αρκεί να έχουμε τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, τέτοιες μονάδες, κάνοντας οικονομία και στο προσωπικό που υπάρχει και στα κτήρια και στα οχήματα.

Η συνεργασία του τομέα της υγείας και του τομέα της αυτοδιοίκησης, των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών μάς επιτρέπει να έχουμε μια καλή πρώτη "μαγιά" για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους των αστικών κέντρων με το λιγότερο δυνατό κόστος».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_5xoje5zu/

Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

Το έτερο κομμάτι του σχεδιασμού για τη ριζική αναμόρφωση του χάρτη της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου αφορά στη δημιουργία πολυδύναμων δομών υγείας που θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία.

«Σε δεύτερο βαθμό, πάμε σε αυτό που λέγεται Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Οι μονάδες, οι κλινικές αναφοράς που θα περιέχουν κάλυψη περίπου 25 διαφορετικών ειδικοτήτων, Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Γαστρεντερολογία, όλο το φάσμα της Παιδιατρικής και πάει λέγοντας. Μονάχα όσοι χρειάζονται νοσηλεία στα νοσοκομεία θα παραπέμπονται από τις μονάδες αυτές στα νοσοκομεία.

Στο Ηράκλειο έχουμε και τα κτήρια ακόμα που μπορούν να στεγαστούν αυτές οι κλινικές αναφοράς, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Υπάρχουν δύο υπολειτουργούσες μονάδες του ΠΕΔΥ και ένα αγροτικό ιατρείο. Μιλάμε για αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και μέσων και άρα για μικρό κόστος», ανέφερε ο κ. Ηγουμενίδης.

Πολυδύναμα ιατρεία στην ενδοχώρα

Από 'κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το νέο χάρτη της δημόσιας υγείας στην Κρήτη, με βάση το σχεδιασμό στην 7η Υ.ΠΕ., ξεχωριστή θέση, όπως ανέφερε ο κ. Ηγουμενίδης, έχει το ξεμπλοκάρισμα των πολυδύναμων ιατρείων στην ενδοχώρα του νησιού, όπως στα Σφακιά, στο Μακρύ Γιαλό και στο Τυμπάκι, καθώς επίσης το περιφερειακό Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Χανίων, αλλά και το πολυδύναμο Ιατρείο Πλατανιά.

Ένα άλλο κομμάτι του σχεδιασμού γύρω από την πρωτοβάθμια υγεία αφορά, όπως πρόσθεσε, στην οργάνωση των ιατρείων διαλογής στις μονάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών των νοσοκομείων. Διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και έχει προχωρήσει, ώστε να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία.

Κατά τις τοποθετήσεις του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό περιστολής των δαπανών που έχει καταρτιστεί.

«Το πρώτο βήμα είναι η μεταστέγαση της Υ.ΠΕ. σε ιδιόκτητο κτήριο. Θα μας εξασφαλίσει ένα ετήσιο όφελος περίπου 150.000 ευρώ.

Το δεύτερο, είναι ένα έργο μακράς πνοής, που στοχεύει στο να γίνουν όλες οι δομές δημόσιας υγείας στην Κρήτη ενεργειακά αυτόνομες. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, σας αναφέρω ότι μόνο για πετρέλαιο και καύσιμα στα νοσοκομεία το 2014 πληρώσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τρίτον, θα πρέπει να δούμε ειδικά τα τμήματα των προμηθειών, με τρόπο τέτοιο που θα απεγκλωβίσει τα νοσοκομεία», επισήμανε ο Δυπεάρχης.

Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Νοσοκομεία... κατ' όνομα

Ως γιατρός με 25χρονη θητεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Ηγουμενίδης δεν παρέλειψε να περιγράψει με μελανά χρώματα τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί. Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στο νομό Λασιθίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο νομό Λασιθίου, όπου μιλάμε ήδη για κατάρρευση του συστήματος, δεν υπάρχουν οργανωμένες κλινικές. Έχουμε νοσοκομεία κατ' όνομα. Και πρέπει να γίνουν επειγόντως προσλήψεις».

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News