default-image

Βουλευτές ΚΚΕ: "Τραγική η κατάσταση στο Κ.Υ. Μοιρών"

Κρήτη
Βουλευτές ΚΚΕ: "Τραγική η κατάσταση στο Κ.Υ. Μοιρών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης (Ηρακλείου), Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου σήμερα, σχετικά με την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Μοιρών Δήμου Φαιστού Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η κατάσταση στην Υγεία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει εκρηκτική. Η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης για την Υγεία έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, κενά στο ιατρικό, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας.

Αυτή η κατάσταση απεικονίζεται και στο Κέντρο Υγείας Μοιρών Δήμου Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, που βρίσκεται σε οριακή λειτουργία, παρά την εντατικοποίηση της εργασίας και τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων της περιοχής ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δεν έχουν να πληρώσουν για την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα η εικόνα που παρουσιάζεται είναι η εξής:

Η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μοιρών -δημόσια υγειονομική δομή που εξυπηρετεί τουλάχιστον 70-80000 άτομα- είναι μηδαμινή. Από τις 11 θέσεις γενικών γιατρών που προβλέπονται στο οργανόγραμμα έχουν καλυφτεί μόνο οι τρεις. Δεν υπάρχουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως ακτινολόγος, μικροβιολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, γιατρού και προσωπικού, ενώ είναι τραγική η έλλειψη σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό.

Η μοναδική παιδίατρος του κέντρου για όλη η περιοχή της Μεσαράς και του νότιου Ρεθύμνου καλείται να κάνει εφημερίες στην Παιδιατρική Κλινική του Βενιζελείου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 2-3 μέρες την εβδομάδα στο Κ.Υ. Μοιρών σε μια περίοδο, μάλιστα, που έχουμε σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωση της υγείας των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Βέβαια, ούτε λόγος για ύπαρξη τμημάτων που σχετίζονται με τη γυναίκα και τη μητρότητα, ενώ οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής περιορίζονται στα στοιχειώδη (εμβολιασμοί, τεστ Παπ).

Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της ανάκλησης 3 αποσπασμένων νοσηλευτριών (παρατάθηκε η παραμονή τους στο Κ.Υ. Μοιρών μόνο για ένα τρίμηνο).

Επιπλέον, υπάρχει ένας οδηγός ασθενοφόρου και ένας τραυματιοφορέας για την κάλυψη βάρδιας και ένα μοναδικό όχημα ασθενοφόρου.

Σοβαρό είναι και το κτιριακό πρόβλημα, αφού έχει απαγορευτεί η χρήση μέρους του ΚΥ το οποίο χρησιμοποιείται με ευθύνη των εργαζομένων. Η θέρμανση είναι υποτυπώδης και ακόμη και η γεννήτρια που χρησιμοποιείται είναι δανεική αφού έχει παραχωρηθεί από ιδιώτη.

Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό καθιστούν προβληματική και τη λειτουργία του θυρωρείου. Επιπρόσθετα, για την υπηρεσία καθαριότητας οι 2 εργαζόμενες δεν επαρκούν παρά την εντατικοποίηση της εργασίας (εργάζονται 10-12 μέρες χωρίς ρεπό). Κι αν η κατάσταση σήμερα έχει φτάσει σε οριακό σημείο το πρόβλημα θα επιδεινωθεί όταν θα βγουν σε σύνταξη τους επόμενους μήνες αρκετοί από υπάρχον προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Μοιρών με φιλότιμο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ παραμένουν απλήρωτοι και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό για τις εφημερίες τους .

Οι μέχρι τώρα υποσχέσεις για τη στελέχωση του Κ.Υ. με ιατρικό προσωπικό (γενικούς ιατρούς, παιδιάτρους, ακτινολόγο και μικροβιολόγο) ήταν για καθαρά προεκλογικούς λόγους, ενώ ο κόσμος  παρακαλάει να μην προκύψει έκτακτο περιστατικό.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας, βάρβαρης, ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής των ως τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ σ' όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Με βάση τα όσα αναφέρονται,

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

1) Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) για την πλήρωση των θέσεων στο Κέντρο Υγείας Μοιρών Δήμου Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.

2) Να εξασφαλιστεί από το κράτος η πλήρης και επαρκής τροφοδοσία του Κ.Υ. σε φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, κ.τ.λ., πριν οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων της περιοχής.

3) Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις απλήρωτες εφημερίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News