Ειδήσεις

Υπερ-υπολογιστικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο

Ένα υπερ-υπολογιστικό Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας απέκτησε το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, εξέλιξη που αποτελεί ένα δυνατό "όπλο" στην ανάπτυξη του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου.

Με την υπερσύγχρονη υποδομή, ενοποιείται η υπολογιστική ισχύς 2.000 υπολογιστών σε έναν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υψηλές ταχύτητες, χωρητικότητα και κυρίως στη διεξαγωγή υψηλής ποιότητας υπολογισμών σε δύσκολα προβλήματα Υπολογιστικής Φυσικής.

Το πρόγραμμα του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Regrot της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Τσιρώνη.

Ειδικοί θα μπορούν να παρατηρήσουν την εξέλιξη ενός φαινομένου στο μέλλον, καθιστώντας το Κέντρο σε ένα εθνικό κέντρο αριστείας στη θεωρητική, υπολογιστική και πειραματική Φυσική. Όπως εξηγεί στη "Ν.Κ." ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημόνων Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Ταρουδάκης, «το υπερ-υπολογιστικό Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών διεργασιών στο Τμήμα Φυσικής, το οποίο εξασφάλισε τη λειτουργία της σημαντικής αυτής υποδομής για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου θα μπορούν να διεξάγουν υψηλής ποιότητας υπολογισμούς και σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ενώ η υπολογιστική υποδομή θα παραμείνει για πάντα στους χώρους του Ιδρύματος.

Επίσης, το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει νέους επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το υπερ-υπολογιστικό Κέντρο φέρει το όνομα του Nicolas Metropolis, ενός κορυφαίου Ελληνοαμερικανού επιστήμονα, ο οποίος διέπρεψε διεθνώς και θεωρείται, μεταξύ άλλων, ως ένας από τους πρωτεργάτες της Πληροφορικής. Τα θεωρητικά του δεδομένα και "μοντέλα" παραμένουν μέχρι και σήμερα σε λειτουργία.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα που θα συμβάλει καθοριστικά στο πεδίο της έρευνας που διεξάγεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, με συνολική διάρκεια 3,5 χρόνια. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι 30 νέοι επιστήμονες απασχολούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται εδώ και ενάμιση χρόνο και με ορίζοντα υλοποίησης το 2016.

«Το υπέρ-υπολογιστικό Κέντρο αποτελείται από αυτόνομους υπολογιστές που έχουν "ενωθεί", ώστε να μπορεί να παραχθεί πολύ μεγάλη υπολογιστική ισχύς από το σύνολο των μονάδων για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων υπολογιστικής Φυσικής, Μαθηματικών κ.ά.

Ακόμη, δημιουργήθηκε με την προοπτική να επεκταθεί ώστε να αποτελέσει κομβικό σημείο όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά ενδεχομένως σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου Δημήτρης Κουναλάκης, που μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.

Τη συνολική προσπάθεια χαιρετίζει η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία εξήρε το σπουδαίο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και του Τμήματος Φυσικής, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, κατέχοντας την 5η θέση στην Ευρώπη και την 43η σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες δίνουν ώθηση στα Ιδρύματα του τόπου μας και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία και αναγνώριση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η υπολογιστική μονάδα έρευνας αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική υποδομή, η οποία ενισχύει την τεχνολογική και γνωστική ανάπτυξη της Κρήτης.

Ευχόμαστε όλοι μας καλή επιτυχία στη λειτουργία του υπερ-υπολογιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου, που μας κάνει υπερήφανους και ελπίζουμε ότι θα προσφέρει νέα επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας», δήλωσε η κ. Βιργινία Μανασάκη, αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας.

Της Γεωργίας Μακάκη

Σχόλια