default-image

Στη Λάρισα θα γίνει το Κέντρο Πρωτονίων

Υγεία
Στη Λάρισα θα γίνει το Κέντρο Πρωτονίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίσθηση προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις γύρω από τη μέθοδο θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια. Ένα κέντρο που οραματίστηκε, σχεδίασε και ανέπτυξε Ελληνίδα επιστήμονας με πρότυπο εφαρμογής την Κρήτη και για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε θετικά. Όμως, τελικά προχωρά στη Λάρισα, όπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικών Εφαρμογών και Καινοτομίας στο CERN. Με όλα αυτά να συμβαίνουν την ώρα που επιστήμονες και ειδικοί του προγράμματος CERN δήλωναν ότι η Κρήτη ήταν η καταλληλότερη περιφέρεια για τρέξει το πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν οι ανάλογες εγκρίσεις.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έρχεται ως συνέχεια των αποκαλύψεων στο CERN και στα πλαίσια του προγράμματος CERN HERMES, όπως ανέδειξε η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της "ΚΡΗΤΗ TV" και της εκπομπής "Αντιθέσεις" με τον Γιώργο Σαχίνη. Συγκεκριμένα, ο κορυφαίος επιστήμονας, καθηγητής Μηχανικής, τ. γενικός συντονιστής Επιταχυντών και υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικών Εφαρμογών-Καινοτομίας CERN, Steve Myers, αποκάλυψε ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν η μόνη που διέθετε τις απαιτούμενες εγκρίσεις για τη μέθοδο θεραπείας καρκίνου με πρωτόνια. Παρ' όλα αυτά, το έργο προχωρά στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το εκεί Πανεπιστήμιο. «Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Κρήτης διεκδίκησε τη σκοπιμότητα του πρωτοποριακού αυτού έργου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όμως η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι οδήγησαν το έργο στη Θεσσαλία, με άλλο χαρακτήρα, όχι ως αμιγώς δημόσιο έργο που εμείς διεκδικήσαμε», απαντά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_66r7b958/

«Δε συνεργαζόμαστε μόνο με τον "Ερμή", αλλά και με κάποιες από τις περιφέρειες στην Ελλάδα. Νομίζω πως πριν από 9 μήνες επισκεφτήκαμε τη Λάρισα όπου είχαμε προσκληθεί από τον περιφερειάρχη, ο οποίος είχε έρθει νωρίτερα στο CERN. Πήγαμε για να συζητήσουμε μαζί του. Ενδιαφερόταν για την ανέγερση ενός νέου κέντρου για τον καρκίνο στη Λάρισα. Υπάρχει λοιπόν το "Ερμής". Υπάρχει η τοπική πρωτοβουλία από τη Λάρισα και από ό,τι έχω καταλάβει ίσως υπάρχει και ένα ευρύτερο πλαίσιο που έρχεται από την αντιπροσωπία του CERN στην Αθήνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πιστεύω ότι μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία με την Ελλάδα και ξεκάθαρα με την Κρήτη. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε συγκεκριμένα ο κορυφαίος επιστήμονας Steve Myers. «Θα ήταν καλό να γίνει αυτό στην Κρήτη, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της να γίνει εδώ. Αν στη Λάρισα γίνεται κάτι, τέτοιοι και με ιδιωτικούς πόρους, είναι κάτι άλλο από αυτό που εμείς ζητήσαμε. Εμείς δε ζητήσαμε να κάνουμε μια επιχείρηση», τόνισε ο κ. Πιτσούλης.

Επισημαίνεται πως ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Κοκολάκης ήταν το πρόσωπο που είχε καταθέσει όλο το πακέτο της σχετικής πρότασης με τη συνδρομή της Ελληνίδας ερευνήτριας στο CERN Λίνας Δημοβασίλη. Μάλιστα, ο κ. Κοκολάκης διεκδίκησε προσωπικά και πέτυχε με τις εγκρίσεις και τις υπογραφές Ελλάδας και CERN την ισχύ του προγράμματος. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στις 14 Μαρτίου 2014 είχε πει πως «κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Και αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, το ότι θα υπάρξει ένα κέντρο και δε θα αναγκάζονται οι ασθενείς με καρκίνο να πηγαίνουν στην Αμερική ή στην Ιαπωνία».

Ωστόσο, η Κρήτη βρέθηκε ξαφνικά εκτός προγράμματος. Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η ανατροπή που έγινε είναι θέμα Περιφέρειας ή κονδυλίων, η Ελληνίδα ερευνήτρια στο CERN Λίνα Δημοβασίλη τόνισε πως «το HERMES έχει μια ολισθική προσέγγιση για την έρευνα, τις περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα και τα πανεπιστήμια. Δηλαδή δεν ξεχωρίζουμε μια περιοχή. Ωστόσο, θα πρέπει να πω και δε θέλω να παρεξηγηθώ γι' αυτό, η Κρήτη έχει μια δεξιότητα επιπλέον. Δηλαδή η αριστεία στο νησί είναι σε μεγάλο επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Δεν ξέρω γιατί το θέμα κόλλησε. Ο κ. Κοκολάκης έκανε απίστευτες προσπάθειες». Πάντως, γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις υποδομές της Κρήτης, ο κορυφαίος επιστήμονας Steve Myers δηλώνει ότι θα επαναφέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του CERN, λέγοντας συγκεκριμένα: «Νομίζω πως είναι πιθανό να πάμε στην Κρήτη το επόμενο διάστημα. Γιατί καταρχήν είναι υπέροχο μέρος και στους ανθρώπους αρέσει να δουλεύουν εκεί. Όμως, υπάρχει και μια πολύ δυνατή ιατρική υποδομή και νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει πολύ».

Ξανά σε λειτουργία ο μεγάλος επιταχυντής

Σε λειτουργία έθεσαν ξανά από χθες οι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN τον LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων) έπειτα από διετή διακοπή, σε μία νέα προσπάθεια επίλυσης ορισμένων από τα μυστικά του σύμπαντος. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για δύο χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να επιδιορθώσουν κάποια τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν. Αρχικά η κυκλοφορία των δεσμών των σωματιδίων και προς τις δύο κατευθύνσεις του LHC, μέσα στο υπόγειο τούνελ κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, θα γίνει με χαμηλή ενέργεια εκτόξευσης 450 GeV. Οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργειες της τάξεως των 13 TeV θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Οι όποιες νέες ανακαλύψεις του LHC δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2016.

Ο Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του σωματίδιο Χιγκς (Higgs Boson), η έως τώρα μη παρατήρηση του οποίου είναι ένας από τους "χαμένους κρίκους" του καθιερωμένου μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Χιγκς θα ερμηνεύσει πώς τα υπόλοιπα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα κατά το μοντέλο Χιγκς. Η τυχόν επαλήθευση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς θα αποτελέσει και ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναζήτηση μίας μεγάλης ενοποιημένης θεωρίας που προσπαθεί να ενοποιήσει τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις: τον ηλεκτρομαγνητισμό, την ισχυρή αλληλεπίδραση και την ασθενή αλληλεπίδραση. Το μποζόνιο Χιγκς μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η απομείνουσα αλληλεπίδραση, η βαρύτητα, είναι τόσο ασθενής σε σύγκριση με τις άλλες τρεις.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη-Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News