Ειδήσεις

Τρεις μήνες στο περίμενε… (video)

Ούτε ευρώ δεν έχουν λάβει ακόμα δεκάδες επιχειρηματίες στο Ηράκλειο που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες τους από τη θεομηνία που έπληξε το νησί στα μέσα Ιανουαρίου!

Από τη μανία και το έλεος της φύσης, οι πληγέντες επαγγελματίες περιήλθαν τώρα στο... έλεος της γραφειοκρατίας! Όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" τρεις μήνες μετά τη θεομηνία, το Ηράκλειο δεν έχει ακόμη κηρυχθεί ως πλημμυρόπληκτη περιοχή, ώστε να ανάψει το "πράσινο φως" για την αποζημίωσή τους.

Πέρα από τους επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμα δει καν το χρώμα του χρήματος για τις καταστροφές, και οι ιδιοκτήτες σπιτιών που επλήγησαν από τη θεομηνία δεν έχουν αποζημιωθεί για το σύνολο της καταστροφής, πέρα από την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το Δήμο Ηρακλείου, ύψους 586 ευρώ.

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται την ίδια στιγμή και οι ψαράδες, οι οποίοι επίσης δεν έχουν αποζημιωθεί λόγω της απαγόρευσης της αλιείας στον κόλπο του Ηρακλείου μετά τις ζημιές στο βιολογικό καθαρισμό του δήμου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε δύο μήνες ξεκινούν εργασίες για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της κοίτης των ποταμών, με κονδύλι ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Αναλυτικότερα, ήταν τρεις μήνες πριν όταν κάτοικοι και επαγγελματίες στο Ηράκλειο μαζί με τα βυθισμένα στο νερό σπίτια και τα καταστήματά τους βυθίζονταν και οι ίδιοι στην απόγνωση... Απόγνωση στη θέα των καταστροφών στις περιουσίες τους, μετά από έντονες βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση σε πολλά σημεία του ποταμού Γιόφυρου.

Ένα τρίμηνο μετά, οι πληγέντες επαγγελματίες δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ ως αποζημίωση, ενώ αδυνατούν να στήσουν ξανά από την αρχή τις επιχειρήσεις τους, καθώς απαιτούνται δεκάδες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Μας έχουν πει πως θα πάρουμε χρήματα για αποζημιώσεις. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε πάρει τίποτε. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Εμένα τα δικά μου τα εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η ζημιά είναι στα 50.000-60.000 ευρώ. Λίγο παρακάτω όμως ο ξυλουργός έχει υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, κοντά στα 200.000 ευρώ», ανέφερε ο επιχειρηματίας κ. Κουτεντάκης.

«Είναι σε απόγνωση πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Οι άνθρωποι, σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση, για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα χρέη. Τώρα να αποζημιωθούν», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία και μια τεράστια επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα των αποζημιώσεων».

Για τους 50 πληγέντες επιχειρηματίες τη στιγμή αυτή παραμένει άγνωστο το πότε θα αποζημιωθούν, αφού το Ηράκλειο δεν έχει ακόμη κηρυχθεί ως πλημμυρόπληκτη περιοχή!

Όπως ανέφερε σχετικά για την καθυστέρηση ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, «είναι θέμα να ετοιμαστεί ο φάκελος στο υπουργείο, να υπογράψουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Από 'κει και πέρα, είμαστε εδώ για το ζήτημα των διεκδικήσεων, μαζί με τους πολίτες, τους βουλευτές της Κρήτης, να πιέσουμε. Για τις καταστροφές στα σπίτια, οι πολίτες πήραν μια πρώτη δόση 580 ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Στις επιχειρήσεις βεβαίως είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές».

«Είχαν καταγραφεί 55 ιδιοκτήτες κατοικιών και έχουν λάβει την προκαταβολή. Παραμένει ανεξόφλητο το υπόλοιπο ποσό για περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται τα κριτήρια», σημείωσε από την πλευρά του, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στα σπίτια, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός.

Οι πληγέντες βρίσκονται σε απόγνωση, όπως και οι ψαράδες που διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω της απαγόρευσης της αλιείας στον κόλπο του Ηρακλείου μετά τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

«Έγραφα, χαρτιά. Θέλουν 15 έγγραφα. Μας ζητούν χαρτί από το Λιμεναρχείο που να πιστοποιεί αν πηγαίναμε ή όχι στη δουλειά. Το Λιμεναρχείο δεν μπορεί να μας δώσει τέτοιο έγγραφο. Κανένα σκάφος παράκτιας αλιείας δεν έχει ημερολόγιο αλιείας. Εμείς έχουμε ημερολόγιο γέφυρας όχι ημερολόγιο αλιείας. Το Λιμεναρχείο κατά κάποιο τρόπο έχει δίκιο», ξέσπασε με οργή ο πρόεδρος επαγγελματιών αλιέων νομού Ηρακλείου Μανόλης Μαντζαράκης.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τον Ιούνιο ο καθαρισμός

Και ενώ κάτοικοι, επαγγελματίες και ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση, άμεσα, σε δύο μήνες από σήμερα, ξεκινούν εργασίες καθαρισμού σε όλα τα ρέματα, μετά την έγκριση ποσού 1 εκατομμυρίου ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Σύντομα τοπογράφοι μηχανικοί θα επισκεφτούν τα επικίνδυνα σημεία, ενώ όπου κριθεί θα δρομολογηθούν διαδικασίες κατεδαφίσεων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγικές εικόνες στο μέλλον.

«Το κονδύλι είναι από δικούς μας πόρους. Βγήκε η απόφαση τις προάλλες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για τη διακήρυξη της δημοπρασίας. Θεωρώ ότι, αν αποκαταστήσουμε την κοίτη του Γιόφυρου, δε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα. Βεβαίως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα με τη γέφυρα στο Δρακουλιάρη. Δεν μπορεί κανείς πλέον να παίζει με τέτοια θέματα. Ούτε αυτοί που έχουν καταλάβει σημεία, ούτε εμείς να δείξουμε ανοχή. Αν χρειαστεί λοιπόν, ναι, θα υπάρξουν και κατεδαφίσεις», επισήμανε ο κ. Κουκιαδάκης.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη-Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια