Ειδήσεις

Περιφέρεια: "SAVE" κατά της βίας των παιδιών της Ευρώπης

Το θέμα της πρόληψης για την ανίχνευση-διαχείριση περιστατικών βίας στα παιδιά σε επίπεδο Ευρώπης κυριάρχησε σε ειδική συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "SAVE"-"Solution Against Violence in Europe", (Αντιμετώπιση της Βίας στην Ευρώπη) που πραγματοποιήθηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν τις έξι χώρες, οι οποίες είναι εταίροι του προγράμματος (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Ρουμανία).

Ο κύριος σκοπός της συνάντησης να συλλεχθούν οι πληροφορίες όσο αφορά:

I. Την νομοθεσία την οποία κάνει χρήση κάθε χώρα προκειμένου για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την διαχείριση των περιστατικών βίας στα παιδιά σε ψυχολογικό, σωματικό και σεξουαλικό επίπεδο.

II. Το διοικητικό σύστημα της κάθε χώρες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς επίσης και

III. τις περισσότερο καινοτόμες και αποτελεσματικές «καλές πρακτικές» που χρησιμοποιούνται στους 3 προαναφερθέντες τομείς, της πρόληψης της ανίχνευσης και της διαχείρισης περιστατικών βίας που αφορά στα παιδιά σε επίπεδο Ευρώπης, τόσο μεταξύ των χωρών του εταιρικού σχήματος όσο και εκτός αυτού.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν θα συμβάλλουν στην δημιουργία βάσης δεδομένων διαθέσιμης για μελλοντικές δράσεις παρέμβασης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι ειδικοί από την Περιφέρεια του Veneto, την Περιφέρεια Κρήτης, το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το προτεσταντικό Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, το δήμο Cluj-Napoca της Ρουμανίας και τον οργανισμό Zadov Emma της Σλοβενίας, συζήτησαν και για το πώς θα οργανωθούν οι "επιτόπιες επισκέψεις" μεταξύ των ειδικών επαγγελματιών που συμμετέχουν σε κάποιον από τους 3 τομείς παρέμβασης ενάντια στη βία των παιδιών.

Οι επισκέψεις αυτές θα λάβουν χώρα στους φορείς που επιλέχθηκαν ως «καλές πρακτικές» προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάχυση της γνώσης γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας στα παιδιά.

Περισσότερες από 60 "καλές πρακτικές" συλλέχθηκαν και 12 «επιτόπιες επισκέψεις» αναμένεται να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη στους επόμενους τρεις μήνες. Η περιφέρεια Κρήτης είναι υπεύθυνη για την οργάνωση αυτών των συναντήσεων.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που θα δίνει την δυνατότητα στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εμπλέκονται σε οποιαδήποτε μορφή αντιμετώπισης της βίας απέναντι στα παιδιά να το χειρίζονται ως οδηγό που θα έχει ενσωματώσει οδηγίες, πρότυπα ολόκληρης της Ευρώπης.

Το έργο υλοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Στη συνάντηση από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η Δρ. Κατερίνα Βλασάκη (συντονίστρια του έργου)-στέλεχος του Τμήματος Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης και η Κοινωνιολόγος Καλλιόπη Μαρκάκη, (ειδική στη θεματική ενότητα του έργου για τη βία στα παιδιά)-στέλεχος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο: Καλλιόπη Μαρκάκη: kmarkaki@crete.gov.gr & Κατερίνα Βλασάκη: avlasaki@crete.gov.gr

Σχόλια