Ειδήσεις

"Πιο γρήγορη λύση" θα ζητήσει ο Βαρουφάκης από την Λαγκάρντ

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι σημαντική για τη συνέχεια, αφού ως μέρος των "θεσμών" το Ταμείο έχει ισχυρό ρόλο στην υπόθεση της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών, για την εξέρευση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα,  όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι το ταξίδι- αστραπή στις ΗΠΑ του υπουργού Οικονομικών γίνεται με την Αθήνα να προσδοκά να «ξεμπλοκάρουν» οι διαβουλεύσεις.

Με την κυβέρνηση να επιζητά τη μετάθεση της διαπραγμάτευσης για τα θέματα- αγκάθια, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, για τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία για τα υπόλοιπα ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε στις δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ότι «αν κριθεί απαραίτητο να πάνε δυο-τρία πράγματα πιο πίσω χρονικά, αυτό πρέπει να γίνει».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στα σενάρια εκλογών, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, κάτι που έκανε σε σημερινές δηλώσεις του και ο Νίκος Φίλης, με αμφότερους να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

 Διάσταση απόψεων  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του αναφέρθηκε σε διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δανειστές, για το ελληνικό θέμα. «Το ΔΝΤ έχει τις δικές του απόψεις που είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Υπάρχει μία διαφορά και μεταξύ των δανειστών και των απόψεων που έχουν», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο Mega, αν και αρνήθηκε ότι η επίσκεψη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ γίνεται για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει μπλοκάρισμα, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πληροφορίες συνδέουν το σημερινό ραντεβού με την επιμονή του ΔΝΤ στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και την εργασιακή νομοθεσία. Ο κ. Σακελλαρίδης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δε συζητά μείωση των συντάξεων ούτε αύξηση των φόρων», συμπλήρωσε όμως ότι «αν κρίνει ότι πρέπει να ανοίξει το ασφαλιστικό για λόγους βιωσιμότητας θα το κάνει με τους δικούς της όρους».

Το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Μετά από τις αντιδράσεις Ευρωπαίων για το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία της συνάντησης είχε προσδιοριστεί από καιρό και συνεπώς δεν συνιστά κάποιο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, ενόψει της διήμερης συνόδου του Euro-working Group, τις ίδιες ημερομηνίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Φλαμπουράρης, απαντώντας στους επικριτές τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν δέχεται παρεμβάσεις για το ποιες συναντήσεις θα κάνει. «Οι επιλογές είναι δικές μας», συμπλήρωσε.

Σχόλια