Ειδήσεις

Πως θα είναι οι πανελλαδικές το 2016

Καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί ένα νέο σύστημα εξετάσεων που θα εφαρμοστεί σε τρία χρόνια από τώρα (μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους) σήμερα ετοιμάζεται μια αλλαγή στο σύστημα που θα εφαρμοστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Το σύστημα είχε ήδη... μεταρρυθμιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το 2013, αλλά οι αντιδράσεις ώθησαν την κυβέρνηση στην υιοθέτιση κάποιων μικροαλλαγών που θα λειτουργήσουν μεταβατικά, το 2016 και το 2017.  

Το νέο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016, με την ηγεσία του υπουργείου να ξεκινά άμεσα διάλογο για το επόμενο σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η αλλαγή αφορά το σύστημα των εξετάσεων, που καθιερώθηκε το 2013. Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει τα εξεταζόμενα μαθήματα από 6 σε 4 (άρα τον φόρτο των μαθητών και το κόστος της προετοιμασίας) αλλά και το μειονέκτημα ότι περιορίζει τον αριθμό των σχολών που μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να προσθέσει ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα-«μπαλαντέρ», η εξέταση στο οποίο θα διευρύνει, με βάση τον επιστημονικό κλάδο, τις επιλογές κάθε υποψηφίου στις από 60 έως 140 σχολές. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτές θα προβλέπουν:

  • Τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική, οικονομική).
  • Ως 5ο μάθημα θα οριστούν η Βιολογία, τα Μαθηματικά, οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, η Ιστορία. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που θέλει ως πρώτο στόχο να εισαχθεί στους Χημικούς-Μηχανικούς, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις σχολές υγείας (Ιατρική κ.λπ.) εξεταζόμενος -πλην της Γλώσσας, Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας- και στη Βιολογία.
  • Ολοι οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν ένα 5ο μάθημα για να διδαχθούν, έστω κι αν δεν εξεταστούν σε αυτό.

Σχόλια