default-image

"Πληγή" οι μαύρες βίλες και στην Κρήτη

Κρήτη
"Πληγή" οι μαύρες βίλες και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή στις παλιές, καλές και σίγουρες τουριστικές αγορές. Αυτό το "σύνθημα" φαίνεται να ισχύει και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα-δωμάτια του νομού Ηρακλείου, για τα οποία η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινά με πολύ καλό πρόσημο, σύμφωνα με τις προκρατήσεις που έχουν γίνει από την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, αλλά και την Ολλανδία... Έτσι, πέρα από τις ξενοδοχειακές μονάδες, σε πολύ καλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η πληρότητα και σε αυτόν τον κλάδο, με τις προβλέψεις για τη φετινή τουριστική χρονιά γενικότερα στο νησί μας να είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες.

«Η εικόνα που έχουμε για το καλοκαίρι είναι θετική. Οι προκρατήσεις πάνε πολύ καλά. Και μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι κινούνται σε πολύ καλύτερο ρυθμό από τις χώρες εκείνες από τις οποίες έχουμε τους παραδοσιακούς πελάτες, δηλαδή από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτές οι κρατήσεις θα καλύψουν το κενό των Ρώσων, το οποίο φέτος ίσως και να ξεπεράσει το 40%. Πάντως και πέρυσι ήταν μια καλή χρονιά, γεγονός που έχει δώσει θάρρος σε όλους μας, για αυτό και ελπίζουμε ότι και η φετινή σεζόν θα κινηθεί ικανοποιητικά», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ανατολικής Κρήτης "Η Κνωσός" Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, δίνοντας έτσι μια πρώτη εικόνα για τη μέχρι στιγμής ζήτηση που σημειώνεται.

Ωστόσο, ενόψει των ημερών του Πάσχα και της αυξημένης ζήτησης που παρουσιαζόταν τις καλές εποχές, μείωση επί τη εμφανίσει της κρίσης σημειώνει ο εσωτερικός τουρισμός. Αφού, σύμφωνα με τον κ. Αγιομυργιαννάκη, ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια έχει πια περιορίσει κατά πολύ τόσο τις μετακινήσεις όσο και τις διακοπές του.

Προβλήματα

Στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με μια καταγραφή που έχει γίνει, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στον τομέα του ενοικιαζόμενου δωματίου-διαμερίσματος αγγίζει τις 900 επιχειρήσεις. Από αυτές φέτος, αναμένεται να λειτουργήσουν περί τις 850, καθώς οι υπόλοιπες, αφού να ξανανοίξουν δεν τους συνέφερε, επέλεξαν να ακολουθήσουν άλλη χρήση. Με τον κλάδο, την ίδια ώρα, να εκφράζει την αγωνία του για τη ζημία που θα υποστεί αν τελικά ισχύσει αυτό που ακούγεται όσον αφορά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες συγκαταλέγεται και το νησί μας.

Ωστόσο, ένα άλλο μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος είναι η "εισβολή" των παράνομων ενοικιάσεων. Εκείνων, δηλαδή, που νοικιάζουν βίλες και υπερπολυτελή, τις περισσότερες φορές, σπίτια και καταλύματα χωρίς να φέρουν τις απαιτούμενες άδειες και χωρίς ως εκ τούτου να αποδίδουν φόρους. Δραστηριότητα στην οποία όμως, όπως είπε ο κ. Αγιομυργιαννάκης, γρήγορα θα μπει φρένο με το σχηματισμό ειδικής επιτροπής η οποία θα "τσιμπά" τους επιτήδειους, επιβάλλοντάς τους βαρύτατα πρόστιμα που θα ξεπερνούν και τις 50.000 ευρώ, ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. «Δυστυχώς, οι παράνομοι είναι πάρα πολλοί. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι ως επί το πλείστον, πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα για δική τους χρήση και εν συνεχεία επέλεξαν να το διαθέτουν μέσω ίντερνετ για ενοικίαση παράνομα. Μέχρι πρότινος δεν ελέγχονταν. Τώρα όμως συστήνεται πολυμελής επιτροπή ελέγχου από τον ΣΕΤΕ, της οποίας η δουλειά θα είναι να ερευνά μέσω ίντερνετ και να "χτυπά" καταλύματα τα οποία δε θα έχουν αναρτήσει το ΜΗΤΕ, δηλαδή το Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων που δίδεται από τον ΕΟΤ. Σε αυτές λοιπόν τις επιχειρήσεις θα γίνονται εικονικές κρατήσεις και όταν η επιχείρηση θα κάνει δεκτή την κράτηση, θα εγκαλείται σε έλεγχο με τα πρόστιμα που θα ακολουθούν να είναι τεράστια», είπε ο κ. Αγιομυργιαννάκης, αναλύοντας το πώς θα γίνει η προσπάθεια πάταξης του φαινομένου.

Τσουχτεροί φόροι

Άλλα, τώρα, ζητήματα που επίσης τσουρουφλίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου είναι το φορολογικό και η παράλογη απαίτηση - σε πολλές περιπτώσεις, όπως λένε - της ένταξής τους σε πάνω από ένα ασφαλιστικά ταμεία. Με το κράτος, σε περιόδους έλλειψης ρευστότητας, όπως τονίζουν, να τους καλεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε φόρους, βάζοντας τις επιχειρήσεις τους "μέσα" οικονομικά και τους ίδιους να παλεύουν με το δίλημμα του λουκέτου.

«Οι επιχειρήσεις του χώρου μας έχουν πληγεί πάρα πολύ από αυτά τα ζητήματα. Είμαστε στο 26% φορολόγησης από το πρώτο κιόλας ευρώ που βγάζουμε, με μηδέν αφορολόγητο. Το θέμα όμως είναι ότι εμείς εκπροσωπούμε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μπορεί να είμαστε πάρα πολλές, αλλά ο μέσος όρος ανά την Ελλάδα είναι στα 7 διαμερίσματα. Μια τέτοια επιχείρηση λοιπόν δηλώνει καθαρό εισόδημα από 8.000 - 10.000 ευρώ το χρόνο. Όσο και να παλέψει δε βγάζει παραπάνω. Αν υποθέσουμε ότι έχει 10.000 εισόδημα, η εφορία θα του πάρει 2.600. Αυτομάτως όμως του εισπράττει το 55% επί του φόρου για το επόμενο έτος, δηλαδή 1.400 ευρώ. Εν συνεχεία, του παίρνει και 700 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Του βάζει και στο ΕΝΦΙΑ 3%, οπότε και ανεβαίνουμε συνολικά στις περίπου 7.000 ευρώ φόρους. Υπάρχει λοιπόν λόγος να λειτουργείς μια τέτοια επιχείρηση; Έχουμε κάνει αίτημα προς τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία βλέπει με θετικό μάτι το αφορολόγητο να πάει στα 12.000 ευρώ. Εφόσον ισχύει αυτό, ίσως να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Διαφορετικά θα πάμε με μαθηματική ακρίβεια όλοι για λουκέτο. Στο ασφαλιστικό, τώρα, αν σας πω τι ισχύει θα γελάσετε. Συγκεκριμένα από 1-5 δωμάτια-διαμερίσματα πρέπει να ασφαλιζόμαστε στον ΟΓΑ. Από 6-10 πρέπει να πάμε στον ΟΑΕΕ, εκτός αν είμαστε γραμμένοι στο αγροτικό μητρώο, οπότε και επιστρέφουμε ξανά στον ΟΓΑ. Από 11 και πάνω ασφαλιζόμαστε στον ΟΑΕΕ. Αν κάποιος είναι στο ΙΚΑ από μια δεύτερη εργασία και έχει και ενοικιαζόμενα θα πρέπει να ξανα-ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ. Υπάρχει λοιπόν μια παραφροσύνη στο θέμα. Έχουμε στείλει έγγραφα στην Επιτροπή Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε κάνει ανάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, έχει φτάσει το αίτημα στο υπουργείο. Λένε ότι μας κατανοούν και περιμένουμε να δούμε και τις πράξεις τους στο θέμα», είπε ο κ. Αγιομυργιαννάκης.

Από φέτος αυτοκόλλητα αντί τιμοκαταλόγου...

Μάλιστα όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα, που ταλαιπωρούν στο σύνολό τους τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, απασχόλησαν και τη 18η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα. Τη συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Τσακίρης και πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων και θεσμικών φορέων του τουρισμού.

Αναφορικά, τέλος, με την κατάργηση των τιμοκαταλόγων και την αντικατάστασή τους από τα νέα αυτοκόλλητα σήματα νόμιμης λειτουργίας ετήσιας ισχύος, το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από φέτος. Η διάθεση των αυτοκόλλητων ξεκινά τώρα, τον Απρίλιο, από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες, με την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ανατολικής Κρήτης «Η ΚΝΩΣΟΣ» να ενημερώνει τα μέλη ότι η μη συμμόρφωση στην προμήθειά τους θα επιβάλλει πρόστιμο 1.000 ευρώ στην εκάστοτε επιχείρηση.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News