Ειδήσεις

Η "μαύρη" εργασία ζει και βασιλεύει

Ανύπαρκτοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τη στιγμή που η αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας βασιλεύει... Τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σοκάρουν, καθώς από το 2009 μέχρι το 2014 οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ, αντί να αυξήσουν τους ελέγχους, τους μείωσαν. Μάλιστα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, νομιμοποιώντας έτσι επί της ουσίας, όπως λένε οι συνδικαλιστές, το ιδιότυπο πάρτι που έχει στηθεί με φόντο τα ξέφρενα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, και όχι μόνο.

Σε συνάντηση που είχε με το διοικητή του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ζήτησε αντί για τις συζητήσεις που γίνονται περί κλεισίματος υποκαταστημάτων του ΙΚΑ να ανοίξει ο ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο κ. Σπυρόπουλος πάντως φάνηκε να έχει καταλήξει στο ότι σε ένα από τα δύο υποκαταστήματα στο Ηράκλειο, ή της Αγίου Μηνά ή της Αλικαρνασσού, θα μπει λουκέτο, με τον κ. Βοργιά πάντως να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Εργατικού Κέντρου, ότι «και τα δύο υποκαταστήματα πρέπει να μείνουν ως έχουν».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχε με το διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Βοργιάς.  

Τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτικά, καθώς από το 2009 μέχρι το 2014 καταγράφουν αναλυτικά μείωση 93,17% στους ελέγχους.

«Σε λίγο καιρό με τους ελέγχους θα ψάχνουμε να βρούμε ποιοι είναι οι ασφαλισμένοι και όχι οι ανασφάλιστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

«Αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, η ανασφάλιστη εργασία θα ανθεί», συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΕΚΗ Γιάννης Βρέντζος.

Ενώ το 2009 οι έλεγχοι που έγιναν συνολικά ήταν σε επίπεδο Ηρακλείου 2.129, το 2010 έφτασαν τους 2.181 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 τους 959. Το 2012 έγιναν 819 έλεγχοι, το 2013 331 και το 2014 μόλις 136!

«Καταλαβαίνετε ότι είναι μια τεράστια διαφορά σε νούμερα, που δείχνει ότι πραγματικά το ίδρυμα δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς.

Η μείωση των ελέγχων είχε ραγδαία πτώση από τη στιγμή που καταργήθηκε η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του ΙΚΑ με έδρα την Κρήτη το Φεβρουάριο του 2011, και έκτοτε οι έλεγχοι γίνονται είτε από κλιμάκια που έρχονται από την Αθήνα, που έμεινε κεντρικά ως έδρα, αλλά και από το τοπικό κλιμάκιο του υποκαταστήματος στην Αγίου Μηνά.

Ο κ. Βαγγέλης Παπαδάκης είναι 47 ετών. Από τα 15 του χρόνια δουλεύει στην οικοδομή. Όπως ο ίδιος λέει, ολόκληρες γενιές ανθρώπων στην Ελλάδα έζησαν και σπούδασαν από την οικοδομή, που σήμερα καταρρέει. Αυτός είναι και ο λόγος, μαζί με την απουσία ελέγχων, που και στο χώρο της οικοδομής η ανασφάλιστη εργασία, όπως τονίζει, κάνει θραύση.

«Πάρα πολλές φορές εργαζόμαστε χωρίς ένσημα. Μόνο το μεροκάματο παίρνουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές. Τι να κάνουμε. Ο καθένας κοιτάζει να επιβιώσει. Η οικοδομή διέλυσε. Τελειώσαμε όλοι», ανέφερε.

Και στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων όμως τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας καθηλώνουν, αφού, όπως σημειώνουν από το σωματείο, φτάνουν στο 50%.

«Έχουμε δει ότι η "μαύρη" και ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό είναι τουλάχιστον 50%», τονίζεται από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΗ-Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Νίκο Κοκολάκη χαρακτηριστικά, όπως και ότι «στα ξενοδοχεία αυτό που κυριαρχεί είναι αυτοί που εργάζονται 30 μέρες και τους βάζουν 25 ένσημα».

Και ενώ το "πάρτι" με φόντο την ανασφάλιστη εργασία και όχι μόνο συνεχίζεται, την ίδια ώρα πρόθεση του Ιδρύματος είναι το λουκέτο σε ένα από τα δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Ηράκλειο: ή αυτό της Αγίου Μηνά ή αυτό της Νέας Αλικαρνασσού. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα εισέπραξε από τη συνάντηση που είχε με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο ο πρόεδρος του ΕΚΗ, που επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη και τα δύο υποκαταστήματα να μείνουν ανοιχτά.

«Όσο κλείνουν υποκαταστήματα η ύφεση θα βαθαίνει, η ανασφάλιστη εργασία θα αυξάνει και οι έλεγχοι θα λιγοστεύουν», επισήμανε ο κ. Βοργιάς.

Υποκαταστήματα ΙΚΑ: Λουκέτο σε Άγιο Μηνά ή Αλικαρνασσό

Στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σημειώνεται πως έθεσε για άλλη μια φορά στο διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο και την επαναλειτουργία των υποκαταστημάτων ΙΚΑ Μοιρών και Λ. Χερσονήσου. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Βασίλης Κοκκινάκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και συγκεκριμένα ο κ. Αλέξανδρος Χουστουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ έθεσε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι (άνεργοι - συνταξιούχοι - εργαζόμενοι), όπως η τεράστια καθυστέρηση απόδοσης συντάξεων, η έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω της έλλειψης ελέγχων από το Ίδρυμα (ΕΥΠΕΑ - ΙΚΑ), καθυστέρηση παροχών μεγαλύτερη των 8 μηνών και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. Έτσι παρουσιάστηκαν και τα στατιστικά στοιχεία ελέγχων, παρότι τα γνώριζε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ο διοικητής, πάντως, του ΙΚΑ ήταν απόλυτος για την πρόθεση να προβεί στο κλείσιμο ενός εκ των δύο υποκαταστημάτων, του ΙΚΑ Αγίου Μηνά ή Νέας Αλικαρνασσού.

Όπως δήλωσε, δεν προβλέπεται καμία επάνδρωση των υποκαταστημάτων με επιπλέον προσωπικό. Όπως συμφώνησε και ο ίδιος, η τελική απόφαση θα είναι πολιτική, οπότε και το ζήτημα θα κλείσει στο υπουργείο Εργασίας.

Το ΕΚΗ καλεί τον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη, καθώς και τους βουλευτές Ηρακλείου και ιδιαίτερα τους κυβερνόντες (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) να πάρουν θέση, αφού οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις σχετίζονται με τις απόψεις του.

Ιωάννα Βλαχάκη-Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια